Το άρωμα της αρχαιότητας αναβιώνει από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εάν αυτές τις μέρες προγραμματίζετε ταξιδάκι μέχρι την Αθήνα, οφείλετε να περάσετε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και να οσφρανθείτε το άρωμα της αρχαιότητας. Ένα άρωμα, που μετά από πολύ έρευνα, αναβίωσε από την ομάδα του ΚΟΡΡΕΣ και τώρα φιλοξενείται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». 

Αναδύεται γυμνή από τον αφρό της θάλασσας και όπου πατάει φυτρώνουν πολύχρωμα, μυρωδάτα αγριολούλουδα. Οι θεραπαινίδες της, οι Ώρες, τη μυρώνουν και στη συνέχεια τη ντύνουν με τα άφθαρτα ρούχα της. Το όνομά της γίνεται συνώνυμο του έρωτα, της φυσικής έλξης και της αιώνιας ομορφιάς. Η εικόνα της Αφροδίτης αποτυπώνεται με χάρη και αισθησιασμό σε πλήθος αρχαίων έργων, ενώ αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Η έκθεση επιχειρεί μία διαχρονική παρουσίαση της προσέγγισης του Ωραίου στις διάφορες περιόδους της αρχαιότητας και στα πανάρχαια μυστικά που σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους δίδαξε η Αφροδίτη στους ανθρώπους.

Το “Ρόδο της Αφροδίτης” ξαναγεννήθηκε  

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μυστικά της Αφροδίτης, κατέχει ο κόσμος του αρώματος. Επιθυμώντας την αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκάλεσε από τον Ιανουράριο του 2017 την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα άρωμα βασισμένο σε συστατικά και μεθόδους της αρχαιότητας.

Στο ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας που επιχειρήθηκε, ο Ιορδάνης Σαμανίδης, χημικός της ΚΟΡΡΕΣ με ειδίκευση στην Ανάπτυξη & Παραγωγή Α’ Υλών, άρχισε την έρευνα. Αξιοποιήθηκαν καταρχάς οι πληροφορίες που προσφέρουν οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του παλατιού.

Με οδηγό τις πληροφορίες αυτές, τις συνταγές που εμφανίζονται στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, καθώς και μεταγενέστερες μελέτες που εστιάζουν στην αρχαία μέθοδο παρασκευής αρωματικών ελαίων, το εργαστήριο της ΚΟΡΡΕΣ αναβίωσε τα αρώματα της αρχαιότητας, παραμένοντας πιστό στις μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών.

Τρία μονοδιάστατα, αρχέγονα αρώματα – το ΡΟΔΟ, ο ΚΟΡΙΑΝΔΡΟΣ και το ΦΑΣΚΟΜΗΛΟπαίρνουν τη θέση τους στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», για να προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αισθητηριακή επαφή με το παρελθόν.

Ανάμεσα σε αρχαιότητες που σχετίζονται με τον κόσμο των μυκηναϊκών αρωμάτων, όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, οι ψευδόστομοι αμφορείς στους οποίους αποθηκεύονταν τα αρωματικά έλαια, αλλά και ειδώλια και γλυπτά με Έρωτες και  Αφροδίτες, εάν βρεθείτε στο μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα μοναδικά προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας που δημιουργήθηκαν από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας την αρχή με το σαγηνευτικό Ρόδο της Αφροδίτης, το αγαπημένο λουλούδι και σύμβολο της Θεάς.

Πήλινο ειδώλιο Αφροδίτης. Από τη Λακωνία (Γέρακας Μονεμβασιάς). 2ος-1ος αι. π.Χ. Η θεά του Έρωτα καθρεφτίζει το πρόσωπό της σε κάτοπτρο με κάλυμμα / © Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / ΤΑΠ (φωτογράφος Ειρήνη Μίαρη)

Μυκηναϊκός ψευδόστομος αμφορέας. Από την Αίγυπτο (δωρεά Ρόστοβιτς). Νέο Βασίλειο (1550-1307 π.Χ.).  Μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς έχουν εντοπισθεί σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, απόδειξη της μεγάλης εμπορικής αξίας των ανακτορικών αρωματικών ελαίων / © Μαργαρίτα Νικητάκη

To Ρόδο της Αφροδίτης. Το άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο / © Μαργαρίτα Νικητάκη

More info 

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την 31/10 κάθε Δευτέρα 13:00-20:00μμ.  και Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: www.namuseum.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του αρώματος της αρχαιότητας: www.aphroditesrose.gr

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0