Θεσσαλονίκη, απόδραση στη «Νύφη» του Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκη, αυτή η μαγική πόλη της Βόρειας Ελλάδας, η συμπρωτεύουσα, η «Νύφη» του Θερμαϊκού, η πλανεύτρα φτωχομάνα, έχει πάρα πολλά προσόντα για να σε ξελογιάσει. Και ασφαλώς, ένα ταξίδι δεν είναι ποτέ αρκετό… Θα την ερωτευθείς και σίγουρα θα επιστρέψεις… Μάθε τώρα τους κυριότερους λόγους… 

Κείμενο: Λένα Τσουκαλά

Θεσσαλονίκη

Από τα πιο ειδυλλιακά σημεία του παραλιακού μετώπου της πόλης. Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, KGrozoudis

Χιλιοτραγουδισμένη, οι ομορφιές της “Νύφης” του Θερμαϊκού είναι αμέτρητες. Κι επειδή η Θεσσαλονίκη έχει τόσες πολλές χάρες μπορούν να αποτελέσουν τη βασική αιτία για να κλείσεις το πακέτο της Gap Travel.  Η πόλη με τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησιές της, είναι σίγουρα ένας από τους ελκυστικούς λόγους για να την επισκεφθείς.

Θεσσαλονίκη, λίγη ιστορία

Θεσσαλονίκη

Στα Βυζαντινά κάστρα της πόλης. Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Η Θεσσαλονίκη ως αστικό κέντρο, ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, στρατηγό του Φιλίππου Β, το 316 π. Χ. Η ενέργειά του αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της οικιστικής πολιτικής των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχε στόχο να δημιουργηθούν ισχυρές πόλεις σε θέσεις κλειδιά, για την επικοινωνία του μακεδονικού κράτους με τον υπόλοιπο κόσμο. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν αναγκαίο λόγω της ραγδαίας αύξησης του εμπορίου και των επικοινωνιών με μακρινούς τόπους.

Θεσσαλονίκη

Η Ροτόντα (ο στρογγυλός ναός του Αγίου Γεωργίου). Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Η διοικητική οργάνωση της πόλης των ελληνιστικών χρόνων ακολούθησε το πρότυπο των άλλων ελληνικών πόλεων. Διατήρησε κάποιο είδος διοικητικής αυτονομίας και μετά την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ραγδαία ανάπτυξή της. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού (146- 120 π.Χ.), που ένωνε το Δυρράχιο με τον Έβρο, βοήθησε στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μεγάλο εμπορικό, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο. Ο Τετράρχης Γάϊος Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός (250- 311 μ.Χ), κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Καίσαρας, εγκατέστησε εδώ την έδρα του. Ίδρυσε μεγαλόπρεπο ανάκτορο, ιππόδρομο, τη θριαμβική αψίδα (Καμάρα) και ανέδειξε την πόλη σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Θεσσαλονίκη, ένα “ζωντανό”… μουσείο

Θεσσαλονίκη

Εκκλησία Αγίων Αποστόλων, Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Η παραμονή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη στα 322-323 σχετίζεται με την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων στην πόλη, όπως είναι το λιμάνι στο νοτιοδυτικό άκρο της. Ο 4oς αιώνας αναδεικνύεται σε περίοδο αλλαγών για την πόλη. Χαρακτηρίζεται από την οριστική  επικράτηση του χριστιανισμού, τρεις τουλάχιστον αιώνες μετά το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου από την πόλη. Στα τέλη του όμως, το 390, θα σημαδευτεί από τη σφαγή χιλιάδων Θεσσαλονικέων στον ιππόδρομο της πόλης με διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α’.

Θεσσαλονίκη

Εκκλησία Παναγία Χαλκέων, Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Μέχρι τα τέλη του 5ου αιώνα συντελέστηκε η μετατροπή της ρωμαϊκής πόλης σε χριστιανικό κέντρο. Αδιαμφισβήτητα, η ιστορική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης είναι συνδεδεμένη κυρίως με τη βυζαντινή ζωή της. Πάνω στα τείχη και τις επιγραφές που σώζονται καταγράφεται η πολυτάραχη ιστορία της πόλης. Η περιτειχισμένη πόλη με τα μνημεία της εύλογα χαρακτηρίζεται ως ανοιχτό βυζαντινό μουσείο.

Θεσσαλονίκη, tour στα αξιοθέατα

Κι αν δεν το ξέρεις, μπορείς να τα απολαύσεις τα βασικότερα μνημεία σ’ ένα γρήγορο tour με τα κόκκινα, ανοιχτά λεωφορεία της SightSeeing Thessaloniki (https://thessaloniki-sightseeing.com/) , που κάνουν την περιδιάβασή τους μια εύκολη και ευχάριστη υπόθεση. Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, μπορείς να απολαύσεις μια 70λεπτη περιήγηση της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Αψίδα του Γαλερίου, Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Θα ανεβείς από την αφετηρία τους, παραδίπλα στον Λευκό Πύργο, και θα μάθεις την ιστορία των σημαντικότερων σημείων. Μάλιστα, προσφέρεται και ακουστικός σχολιασμός σε 8 διαφορετικές γλώσσες. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να κατεβείς σε όποια από τις 8 στάσεις θελήσεις για να τα θαυμάσεις από κοντά. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στην πόλη, γι’ αυτό η SightSeeing Thessaloniki σου προσφέρει τον ιδανικότερο τρόπο να τα δεις όλα σε προσιτή τιμή.

Θεσσαλονίκη

Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης. Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Θα δεις τα Βυζαντινά κάστρα, κάποιες από τις εκκλησίες της βυζαντινής περιόδου, την Αψίδα του Γαλερίου (τη γνωστή Καμάρα), τη Ροτόντα (το στρογγυλό ναό του Αγίου Γεωργίου), το ανανεωμένο λιμάνι της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους και… βάλε!

Πάρε μια… γεύση

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το TCB, προχώρησε στην παραγωγή έξι θεματικών videos για την τουριστική προώθηση της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Δήμο Θεσσαλονίκης. Δες εδώ ένα από τα video

 

Αρχαιολογικά μνημεία

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Στα βόρεια της Πλατείας Αριστοτέλους θα περιηγηθείς στον Αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, που υπήρξε διοικητικό κέντρο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

Η Ρωμαϊκή Αγορά, όπως διασώζεται σήμερα. Photo Credits: Λένα Τσουκαλά

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Στην Πλατεία Ναυαρίνου θα θαυμάσεις ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ύστερης αρχαιότητας, τα ανάκτορα του Ρωμαίου Κάισαρα Γάϊου Γαλέριου, όπου διέμειναν σημαντικοί αυτοκράτορες του 4ου μ.Χ. αι. μεταξύ των οποίων και ο Θεοδόσιος ο Α’.

Στο Λευκό Πύργο

Σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος είναι από τα μνημεία που θα πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε. Ο Λευκός Πύργος κτίστηκε το 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη θέση του υπήρχε παλαιότερος πύργος της βυζαντινής οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, στο σημείο που το ανατολικό τείχος συναντούσε το τείχος της θάλασσας.

Κατά τον 19ο αιώνα όμως, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής της πόλης, τον βρίσκουμε με δύο ονομασίες, ανάλογα με τη χρήση που είχε: Πύργος των Γενιτσάρων, και Πύργος του αίματος (Κανλή Κουλέ), όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης καταδίκων. Ο ιστορικός Μιχαήλ Χατζή Ιωάννου το 1888, στο βιβλίο του για μνημεία της πόλης, τον αποκαλεί Βαστίλη της Θεσσαλονίκης, όπου έσφαζαν τους θανατοποινίτες στον εξώστη του, με το αίμα να βάφει τους τοίχους του. Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, ο Πύργος ασπρίστηκε και του δόθηκε η ονομασία Λευκός (Μπεγιάζ Κουλέ).

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι., εποχή που πνέει ο άνεμος της μεταρρύθμισης στην οθωμανική αυτοκρατορία, ύστερα από τις πιέσεις της Αγγλίας, και πύργος με την ονομασία «του αίματος» δεν αρμόζει στη νέα φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας. Και ήταν ο κατάδικος Νάθαν Γκουελεντί, που με αντάλλαγμα την ελευθερία του, άσπρισε τον Πύργο. Από τότε έμεινε η σημερινή ονομασία. Με τον καιρό έγινε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Βλέπεις, από το 1911 στέκει μόνος στην παραλία, αφού κατεδαφίστηκε το θαλάσσιο και το ανατολικό τείχος και ο περίβολος του.

Η ιστορία του στο σήμερα

Σήμερα, η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο αποτελεί μια πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη. Και στους 6 ορόφους του φιλοξενείται μια μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ισόγειο, τα άτομα που δεν μπορούν να ανεβούν στους επάνω ορόφους μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στην έκθεση.

Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά. Και όταν φθάσεις στο τέρμα, θα βγεις στον εξώστη, για να θαυμάσεις πανοραμικά τη μοναδική θέα της Θεσσαλονίκης.

Εδώ, θα βρεις μεταλλικές πινακίδες που δίνουν σχετικές πληροφορίες για το που βρίσκονταν διάφορες τοποθεσίες, και μνημεία κλπ. στο παρελθόν. More info: Λευκός Πύργος, τηλ. 2310 267832 www.lpth.gr

Δες και το video για τα αρχαιολογικά μνημεία της Θεσσαλονίκης

 

Στα μουσεία & τον πολιτισμό της πόλης

Εάν σ’ αρέσει να εξερευνήσεις την ιστορία της πόλης στα «ενδότερα» της, τότε, θα πρέπει να επισκεφθείς κάποια από τα πολλά μουσεία της.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο. Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Αποτελεί ένα από σημαντικότερα και από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Οι οκτώ μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, στημένες θεματικά, καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής κατά την αρχαιότητα. More info: Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Μανώλη. Ανδρόνικου 6, τηλ: 2310 830538 www.amth.gr

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει τις διάφορες όψεις της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολίτικης κατάστασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού απέσπασε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005. More info: To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού 2, τηλ: 2313 306400 www.mbp.gr

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Εάν σ’ ενδιαφέρει η σύγχρονη τέχνη, αυτό το μουσείο θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω. Η εκθεσιακή δραστηριότητά του βασίζεται σε περιοδικές εκθέσεις, με πυρήνα τη συλλογή Γιώργου Κωστάκη (με έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας) αλλά και σύγχρονης τέχνης. More info: Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λακαριστών & Αποθήκη Β1 – Λιμάνι, τηλ. 2310 589141 www.greekstatemuseum.com

ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστήμων και μουσείο Τεχνολογίας

Εάν σ’ ενδιαφέρει η τεχνολογία και το διάστημα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς το ΝΟΗΣΙΣ. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Εδώ μπορείς να παρακολουθήσεις προβολές στο ψηφιακό Πλανητάριο, τον Κινηματόγραφο Ευρείας Οθόνης, τον Προσομοιωτή και να επισκεφθείς το Μουσείο Τεχνολογίας. Παράλληλα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκδηλώσεις. More info: Το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται στο 6ο  χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλ. 2310 483000 www.noesis.edu.gr https://www.facebook.com/NoesisScienceCenter/

Υπαίθρια έργα τέχνης

Θεσσαλονίκη

Το γλυπτό “Ομπρέλες”. Photo Credits: Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη που ξεχωρίζει, επιβάλλεται και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψής σου στην παραλία της πόλης, είναι οι «Ομπρέλες». Το εντυπωσιακό γλυπτό του Ζογγολόπουλου, για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στην παραλία το 1997 όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μετά την παράδοση της νέας Παραλίας οι Ομπρέλες βρέθηκαν σε νέα θέση. Είναι τώρα πιο κοντά στα άλλα δύο σύμβολα της πόλης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Λευκό Πύργο.

Θεσσαλονίκη

Το γλυπτό “Ομπρέλες” τη νύχτα. Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Το διάσημο γλυπτό φιλοξενείται πάνω σε μια ξύλινη εξέδρα που κατασκευάστηκε για αυτό το λόγο, έχει δημιουργηθεί κατάλληλος φωτισμός για να ξεχωρίζει το βράδυ, ενώ δίπλα ακριβώς, λειτουργούν στη σειρά μικροί πίδακες νερού, ένα στοιχείο, που πάντα ήθελε ο καλλιτέχνης να σχετίζεται με τα έργα του. Αντίθετα με άλλα γλυπτά έχει ζωντάνια, πλαστικότητα και έχεις την ελευθερία να μπορείς να κινηθείς ανάμεσά του, να το αγγίξεις, να φωτογραφηθείς μαζί του.

Θεσσαλονίκη

Photo Credits: Για τον ΕΟΤ, HKakarouhas

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα «ζωντανό μουσείο» παντού, με ιστορικό αλλά και ευρύτερα πολιτισμικό ενδιαφέρον. Φρόντισε λοιπόν, όσο βρίσκεσαι εκεί, να μαζέψεις όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες της ιστορικής πορείας της μέσα στους αιώνες.

Στην Αγορά Μοδιάνο

Θεσσαλονίκη

Στο εσωτερικό της Αγοράς Μοδιάνο. Photo Credits: Zoran Dakovic από το Pixabay

Μπορεί να μην είναι αξιοθέατο, αλλά η Αγορά Μοδιάνο έχει τη δική της ενδιαφέρουσα ιστορία. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο Modiano ήταν εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι. Το κτίριο μοιάζει με κτίρια των παρισινών αγορών του είδους.

Στα μαγαζιά πωλούνται, τυριά, κρέας, λαχανικά και  ψάρια, και λουλούδια, κυρίως στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

Στο εσωτερικό της όμως, θα ανακαλύψεις τα πιο όμορφα παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια και μπαρ. More info: Η Αγορά Μοδιάνο βρίσκεται ανάμεσα στη Βασιλέως Ηρακλείου και την Ερμού, με εξόδους και στις τρεις πλευρές της.

Μάθε κι αυτά…

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το 1997 η Θεσσαλονίκη ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Θεσσαλονίκη

Πανοραμική θέα από την περιοχή των κάστρων. Photo Credits: Digio Lab JmaqIe από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Το 2012 η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της και κέρδισε τον τίτλο της Πρωτεύουσας Νεολαίας της Ευρώπης για το 2014.

 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Πηγή: Από το site του Δήμου της πόλης, στο https://thessaloniki.gr/

Φωτογραφίες από το image bank του site του ΕΟΤ,  http://www.visitgreece.gr 

MadameLeFo