Ταξίδι στις πιο όμορφες περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας  

Ταξίδι… Έστω και νοερό… Τι καλύτερο για μια τέτοια μέρα σαν την σημερινή… Επιχειρούμε ένα μοναδικό ταξίδι στις απαράμιλλης ομορφιάς περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας… Πώς; Απλά σου παρουσιάζουμε τις 40 νικήτριες φωτογραφίες του 2ου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Click στη φύση». Κάνε scroll πιο κάτω και θα εντυπωσιαστείς με την πρώτη ματιά… αφού όλες οι λήψεις απογειώνουν την φαντασία!

Ταξίδι

Ταξίδι στην ελληνική φύση

H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και η αποτύπωσή τους είναι πάντα συναρπαστική. Τα αποτελέσματα του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000- Click στη φύση» όχι μόνο πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, αλλά μας χάρισαν φωτογραφικά στιγμιότυπα πολύ υψηλού επίπεδου. Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό θα δεις τους θησαυρούς που κρύβει η ελληνική φύση και θα θαυμάσεις δεκάδες είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.

Οι νικητές & το ταξίδι στο «Click στη φύση» 

Ταξίδι

Φωτογραφία του Βασίλη Δρακόπουλου. Σπηλαιολόγοι στο σπήλαιο Ωραίο Βάρης ή Αντόνωφ, στην περιοχή του Υμηττού. Τα σπήλαια αποτελούν σημαντικό οικότοπο για ασπόνδυλα και νυχτερίδες Η Ελλάδα εμφανίζει μια αξιοσημείωτη, σε ποικιλία και ενδημισμό, σπηλαιόβια πανίδα. Από το 1861 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 850 είδη. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 392 ενδημικά, δηλαδή είδη που εντοπίζονται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ταξίδι

Φωτογραφία της Γενοβέφας Νεστραμιώτη. Ψαράς στη λίμνη Καστοριάς. Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί έναν υγρότοπο μεγάλης σημασίας. Εδώ θα συναντήσουμε σημαντικά είδη πουλιών όπως είναι την Λαγγόνα, τον Ροδοπελεκάνο, τον Αργυροπελεκάνο, τον Αργυροτσικνιά, τον Καλαμόκιρκο κ.ά. Το ψάρεμα με τις παραδοσιακές βάρκες επιτρέπεται καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις -άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο- και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο. Πιο αναλυτικά οι νικητές του 2ου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Click στη φύση» είναι οι πιο κάτω.

Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο  βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Χρήτου Πανταζή. Ψαράς στη λίμνη Καστοριάς. Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί έναν υγρότοπο μεγάλης σημασίας. Εδώ θα συναντήσουμε σημαντικά είδη πουλιών όπως είναι την Λαγγόνα, τον Ροδοπελεκάνο, τον Αργυροπελεκάνο, τον Αργυροτσικνιά, τον Καλαμόκιρκο κ.ά. Το ψάρεμα με τις παραδοσιακές βάρκες επιτρέπεται καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών.

Με τιμητικό έπαινο βραβεύονται οι εξής: 1. Βασίλης Πρόκος, 2. Γιώργος Ρηγούτσος, 3. Ανδρέας Καλαβρουζιώτης, 4. Ζήσης Ζηκούλης, 5. Βασίλης Αγοραστός, 6. Μάριος Αγγελόπουλος, 7. Δημήτριος Γιώβης

Ταξίδι

Από αριστερά πάνω φωτογραφίες των Ζήση Ζηκούλη και Δημήτριο Γιώβη. Από αριστερά κάτω φωτογραφίες των Ανδρέα Καλαβρουζιώτη, Mάριου Αγγελόπουλου και Βασίλη Πρόκου.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Γιώργου Ρηγούτσου. Γυμνοβράγχιο (Dondice banyulensis) στα βόρεια της βραχονησίδας Άσπρο, νοτιοανατολικά της Σύρου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Γυμνοβράνχια της Μεσογείου, δεδομένου ότι το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 7 εκατοστά.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Βασίλη Αγοραστού. Αγρότης στον θεσσαλικό κάμπο, ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Δοξαρά. Στο βάθος διακρίνεται ο χιονισμένος Κίσσαβος. Ο θεσσαλικός κάμπος φιλοξενεί τα 3/4 του πληθυσμού των κιρκινεζιών (Falco naumanni) που απαντώνται στην Ελλάδα. Αυτό το μικρόσωμο γεράκι σχηματίζει πολυπληθείς αποικίες και φτιάχνει τη φωλιά του μέσα σε οικισμούς, σε στέγες παλιών σπιτιών και αποθηκών. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια και μεγάλα έντομα στις κοντινές αγροτικές εκτάσεις.

Στην κατηγορία «Πτηνά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Βασίλη Θεοδωρίδη. Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) στη λίμνη της Καστοριάς. Πρόκειται για το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη. Στις Πρέσπες βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, η οποία αποτελείται από το 20% περίπου του εκτιμώμενου παγκόσμιου αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Παναγιώτη Ξαξίρη. Φοινικόπτερο ή αλλιώς Φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) στον Αμβρακικό κόλπο. Τα Φλαμίνγκο σχηματίζουν μεγάλα σμήνη και τρέφονται σε ρηχά νερά. Απαντώνται σχεδόν όλο το χρόνο στην Ελλάδα. Αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στις φτερούγες τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων. Για την αναπαραγωγή τους ταξιδεύουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Μιλτιάδη Κουρμπόγλου. Βάλια Κάλντα και τεχνητή λίμνη Αώου στα Ιωάννινα, Ήπειρος. Με έκταση 11.500 τ.χλμ., αποτελεί την πιο μεγάλη ορεινή λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού και οι μικρές φυσικές λίμνες καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη πουλιών.

Με τιμητικό έπαινο βραβεύονται οι εξής: 1. Ιωάννης Ιωαννίδης, 2. Αθανάσιος Ναλμπάντης, 3. Δημήτρης Αραμπατζής, 4. Γιώργος Χατζηγααγγελίδης, 5. Κύριλλος Σαμαράς, 6. Γεώργιος Καρκάλης, 7. Γεώργιος Λαγός.

Ταξίδι

Από αριστερά πάνω φωτογραφίες των Γιώργου Χατζηαγγελίδη, Δημήτρη Αραμπατζή, και Ιωάννη Ιωαννίδη. Αριστερά κάτω  φωτογραφίες των Κύριλλου Σαμαρά και δεξιά Νάσου Ναλμπάντη.

Ταξίδι

Αριστερά φωτογραφία του Γεώργιου Λαγού και δεξιά φωτογραφία του Γεώργιου Καρκαλή.

Στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη, το 2ο στον Γιάννη Σαπνό και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Γιώργου Καρκαλή. Λίμνη Κάρλα. Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1962, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας με άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό. Σήμερα η Κάρλα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκατοντάδες είδη πτηνών.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Γιάννη Σαπνά. Άλογα της Πίνδου που ξεκουράζονται στην ευρύτερη περιοχή της Βάλια Κάλντα στην Πίνδο. Τα άλογα της Πίνδου αποτελούν μια από τις πιο γνωστές ελληνικές φυλές και χρησιμοποιούνται από τους υλοτόμους για την εξαγωγή κορμών μαύρης πεύκης από δύσβατα σημεία. Η ονομασία Βάλια Κάλντα είναι λατινικής και βλάχικης προέλευσης και σημαίνει «ζεστή κοιλάδα». Πρόκειται για μια απομονωμένη ορεινή κοιλάδα σε υψόμετρο 1.300 μέτρων με άγρια δάση, ορμητικά ρέματα και όμορφα ξέφωτα που εντυπωσιάζει με τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φιλοξενεί.

Ταξίδι

Φωτογραφία της Νατάσας Τριανταφύλλου. Αγριολούλουδα στη λίμνη Υλίκη. Η 9η σε μέγεθος φυσική λίμνη της Ελλάδας βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας, και εκτείνεται από τη Θήβα μέχρι τον Ορχομενό. Από τη δεκαετία του 1950, χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλλει στην ύδρευση της Αθήνας, μέσω υπόγειας σύνδεσης με τη λίμνη του Μαραθώνα. Στα νερά της ζουν πολλά είδη ψαριών, τέσσερα από τα οποία είναι ενδημικά (Scardinius graecus, Barbus graecus, Rutilus beoticus, και Rutilus ylikiensis). Επιπλέον, πολλά μεταναστευτικά πουλιά την αξιοποιούν ως τόπο διαχείμασης.

Με τιμητικό έπαινο βραβεύονται οι εξής: 1. Παναγιώτης Λασκαράκης, 2. Γιώργος Ρηγούτσος, 3. Ευστράτιος Λάκιος, 4. Δημήτρης Αραμπατζής, 5. Παναγιώτης Δαλαγιώργος, 6. Κωνσταντίνος Κούκος και 7. Σπύρος Σανσονέτης.

Ταξίδι

Αριστερά πάνω φωτογραφία του Παναγιώτη Δαλαγιώργο και δεξιά του Κωνσταντίνου Κούκου. Κάτω αριστερά φωτογραφία του Γεώργιου Ρηγούτσου και δεξιά του Σπύρου Σανσονέτη.

Πάνω φωτογραφία του Παναγιώτη Λασκαράκη. Κάτω αριστερά φωτογραφία του Δημήτρη Αραμπατζή και δεξιά του Ευστράτιου Λακιού.

Στην κατηγορία «Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.

Ταξίδι

Φωτογραφία του Πάνου Λασκαράκη. Περιοχή της Τύμφης στο ανατολικό Ζαγόρι. Πρόκειται για ορεινό όγκο με έντονο ανάγλυφο, απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές, όπου κυριαρχούν τα δάση οξιάς (Fagus sylvatica), ελάτης (Abies borisii-regis) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra). Στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίζονται σπάνια θηλαστικά, όπως η αρκούδα ο λύκος και η βίδρα, καθώς και εντυπωσιακά αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης.

Φωτογραφία του Φώτη Καφετσή. Δρακόλιμνη της Τύμφης με φόντο την κορυφή της Αστράκας (2.436 μ.). Το βάθος της λίμνης είναι περίπου 9 μέτρα και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες (Triturus Αlpestris) ή βουνοτρίτωνες ή αλλιώς δρακάκια, όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Ο αλπικός τρίτωνας απαντάται σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, κυρίως κεντρικά και ανατολικά. ενώ στην Ελλάδα εντοπίζεται κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και μέχρι την Β.Α. Πελοπόννησο.

Φωτογραφία του Θανάση Λιάπη. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους κάθετους βράχους, που υψώνονται βόρεια της Καλαμπάκας. Αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της χώρας μας και φιλοξενούν ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα. Τα γυμνά κάθετα βράχια, που φτάνουν μέχρι και τα 400 μέτρα σε ύψος, αποτελούν ιδανικό τόπο φωλιάσματος για πολλά σπάνια πουλιά, όπως ο ασπροπάρης, ο τσίφτης, ο μαυροπελαργός και ο μπούφος.

Με τιμητικό έπαινο βραβεύονται οι εξής: 1. Τζηχάν Κότζα, 2. Γκάρο Καλαϊτζιάν, 3. Παναγιώτης Οικονομίδης,
4. Χρήστος Πανταζής, 5. Θρασύβουλος Πάνου, 6. Νίκος Τζαναβάρης, 7. Σωτήρης Ζαπαντιώτης

Αριστερά πάνω φωτογραφίες των Σωτήρη Ζαπαντιώτη, Γκάρο Καλαϊτζιάν, Πάνου Θρασύβουλου. Κάτω αριστρά φωτογραφίες των Παναγιώτη Οικονομίδη, Νίκου Τζαναβάρη και Τζήχαν Κότζα.

Ειδικός έπαινος: Βασίλης Δρακόπουλος

Μπορείς να δεις τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του 2ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην 3d έκθεση (εδώ) και να ταξιδέψεις από τον ηφαιστειακό κρατήρα της Νισύρου και τον Θεσσαλικό Κάμπο μέχρι στο Κεντρικό Ζαγόρι, την βραχονησίδα Άσπρο και τη Βάλια Κάλντα.

Φωτογραφία του Χρήστου Πανταζή. Αρκουδόρεμα, Βάλια Κάλντα, Πίνδος. Ο εθνικός δρυμός της Βάλια Κάλντα ιδρύθηκε το 1966 και είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Πρόκειται για μια δυσπρόσιτη ορεινή κοιλάδα που περικλείεται από τις κορυφές του αρχαίου όρους Λύγκος. Το Αρκουδόρεμα, παραπόταμος του Αώου, είναι ένα ορμητικό ρέμα στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής της Βάλια Κάλντα. Τα δάση της περιοχής αποτελούνται από μαύρη πεύκη, ρόμπολα και οξιές, ενώ τα σερπεντινικά πετρώματα ευνοούν την ανάπτυξη σπάνιων ειδών χλωρίδας.

More info για τον διαγωνισμό

Ο πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός «Click στη φύση» διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος. Διεξήχθη στο διάστημα από 10 Nοεμβρίου 2020 έως 5 Απριλίου 2022.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται  από την φωτογράφο, σκηνοθέτιδα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Βίκυ Μαρκολέφα, τον δασολόγο και ένθερμο φωτογράφο φύσης Αναστάσιο Σακούλη, τον φωτογράφο φύσης Βασίλη Συκά, τον Δημήτρη Ζάντζα υπεύθυνο ψηφιακού περιεχομένου του WWF Ελλάς ως εκπρόσωπο της οργάνωσης και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Καλδή ως εκπρόσωπο του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος.

Το Περιοδικό Φωτογράφος εκδίδεται από το 1989 και αποτελεί το πρώτο σε κυκλοφορία φωτογραφικό περιοδικό στην Ελλάδα.

Μέρος των βραβείων του διαγωνισμού αποτελεί προσφορά του καταστήματος Photoagora.gr. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την θέσπιση του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, του χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1992, την ίδια χρονιά που δημοσιεύεται η οδηγία για τους οικοτόπους, και μέχρι σήμερα έχει συγχρηματοδοτήσει δράσεις διατήρησης σε περισσότερες από 6 000 περιοχές Natura 2000.

Δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα

Φωτογραφία του Θρασύβουλου Πάνου. Ρυάκι κοντά στη Ζαγορά Πηλίου. Το Πήλιο, γνωστό και ως το βουνό των μυθικών Κενταύρων, χαρακτηρίζεται από πλούσια μυθολογική παράδοση, μακραίωνη ιστορία, αλλά και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά. Η εξερεύνηση του Πηλίου είναι γεμάτη εκπλήξεις για τον επισκέπτη, καθώς οι χαράδρες και οι γκρεμοί του εναλλάσσονται με κατάφυτες πλαγιές που καταλήγουν στις παραλίες του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr

Φωτογραφία του Τζήχαν Κότζα. Το Δάσος Φρακτού βρίσκεται βορειοανατολικά της Δράμας, ακριβώς στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σε αυτό συναντάμε μαυρόπευκα, έλατα, οξυές, ερυθρελάτες και σημύδες που συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα μεικτά δάση της Ελλάδας. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, αδιατάρακτα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης. Φιλοξενεί μια εντυπωσιακή ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας όπως ο πανέμορφος κρίνος της Ροδόπης. Αλλά και πανίδας όπως ο αγριόκουρκος, η αρκούδα και το κόκκινο ελάφι.

MadameLeFo
0