Reuse: 10 tips για το καλό του πλανήτη…

Reuse και όχι μόνον… Τα 3 R (το Reduce, το Reuse και το Recycle) ας γίνουν προτεραιότητές σου για το καλό του περιβάλλοντος… Είναι καιρός να ξυπνήσει μέσα μας η βιωσιμότητα του πλανήτη, που κινδυνεύει... Σου το ξαναείπαμε, πως το motto των ημερών είναι ένα και μοναδικό: «Δεν πετάμε τίποτα». Γι’ αυτό ρίξε μια ματιά στα όσα ενδιαφέροντα μπορείς να κάνεις με ότι πιστεύεις ότι είναι άχρηστο και θα πήγαινε κατευθείαν στον κάδο των απορριμάτων…

Mε motto σου τα τρία R – το Reduce, το Reuse και το Recycle- βάλε τη βιωσιμότητα του πλανήτη στις προτεραιότητές σου… Και κάνε scroll για να βρεις νέες πρωτότυπες λύσεις που μπορούν να σου δώσουν όλα όσα έχεις στο σπίτι και τα θεωρείς άχρηστα…

 Homemade απορρυπαντικό

Να φτιάχνουμε τα απορρυπαντικά μόνοι μας; Μα που ξανακούστηκε, θα μου πεις… Κι όμως, δεν είναι και κάτι ανέφικτο! Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις τα απορρυπαντικά του εμπορίου με απλά, home made παρασκευάσματα. Κι έτσι και οικονομία θα κάνεις, αλλά κυρίως είναι και για το καλό του περιβάλλοντος.

* Πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες: Είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα και απαλότερα φυσικά απορρυπαντικά. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέτεις και λίγο ξίδι.

* Γενικό καθαριστικό: Βάλε σε ένα μεγάλο μπουκάλι με σπρέι, ½ φλιτζάνι ξίδι, 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα και 2 λίτρα νερό. Ανακινείς το διάλυμα και θα έχεις ένα θαυμάσιο καθαριστικό για τα τζάμια, καθρέφτες, άλατα που μένουν σε βρύσες και κεραμικά. 

Reuse τα κουτιά παπουτσιών

Ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό που συνήθως είμαστε άριστες συλλέκτριες υποδημάτων, τα κουτιά που συγκεντρώνουμε με τον καιρό μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα χρήσιμα. Θα τα ντύσεις με χαρτί περιτυλίγματος και θα τα χρησιμοποιήσεις για να φυλάς τα αξεσουάρ και τα κοσμήματά σου. Κάνε επίσης, πρωτότυπες θήκες για CD και DVD με τον ίδιο τρόπο. Τέλος, χρησιμοποίησε τα κουτιά παπουτσιών για να αποθηκεύσεις τα… παπούτσια σου.

Η δημιουργική πινελιά σε αυτή την χρήση περιλαμβάνει μια μικρή φωτογραφία των παπουτσιών που θα βάλεις σε κάθε κουτί. Κόλλησε την αντίστοιχη φωτογραφία στο πλάι του κάθε κουτιού και βάλε τα σε ένα ντουλάπι το ένα πάνω στο άλλο με την πλαϊνή πλευρά προς τα έξω: Έτσι, θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή ποιο ζευγάρι κρύβεται σε κάθε κουτί και θα γλιτώνεις χρόνο.

Reuse τις κουρτίνες μπάνιου

Άλλο ένα «κρυφό εύρημα» του σπιτιού είναι η κουρτίνα του μπάνιου που δεν σου χρειάζεται πια. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στην επόμενη ανακαίνιση του σπιτιού για να προστατεύσεις το πάτωμα από την μπογιά. Επίσης, με λίγη… τέχνη θα την μετατρέψεις σε αδιάβροχο τραπεζομάντιλο για το τραπέζι του μπαλκονιού σου. Τέλος, θα χρησιμεύσει και στο αυτοκίνητό σου στα μεγάλα κρύα, προσαρμόζοντάς την στο παρμπρίζ για να αποφύγεις το «πάγωμά» του.

Reuse τα παλιά ρούχα

Τα μπλουζάκια που τρύπησαν μπορούν να γίνουν από… ξεσκονόπανα μέχρι… καμβάς δημιουργικότητας για την fashion designer που κρύβεις μέσα σου. Τα παλιά φθαρμένα τζιν θα κοπούν και θα ντύσουν με patches τσάντες και αξεσουάρ σου. Κι αν πιάνουν τα χεράκια σου με τη ραπτική, μπορούν να μεταμορφωθούν σε πολύ μοντέρνα μαξιλαράκια, ποδιές κουζίνας και όχι μόνον…

Και φυσικά, όσα ρούχα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αλλά απλώς τα βαρέθηκες, μπορούν να ανταλλαχθούν σε ένα από τα συχνότατα swap not shop events που διοργανώνονται –ή που θα οργανώσεις εσύ η ίδια.

Reuse τις αυγοθήκες

Αφού καθαρίσεις την πλαστική- διάφανη- θήκη των αυγών που έχεις ήδη καταναλώσει, μπορείς να την μετατρέψεις σε μαγειρικά «καλούπια» για να καταψύξεις ζύμη, muffins, ζελέ φρούτων, μέχρι και κεφτεδάκια. Επίσης, ακόμα και η χάρτινη θήκη των αυγών είναι ιδανική για να ξεκινήσεις… σπορά: Βάλε σπόρους από μυρωδικά, μικρά λουλούδια ή και κακτάκια σε χώμα μέσα στις εσοχές της θήκης και βγάλε την στον κήπο ή την βεράντα σου. 

Φτιάξε κομπόστ

Αν έχεις κήπο και θέλεις να φτιάξετε το προσωπικό σου μποστάνι, μάθε να χρησιμοποιείς τα απορρίμματά σου για να παράγεις το δικό σου κομπόστ, που αποτελεί πρώτης τάξεως οικολογικό «ενισχυτή» λιπάσματος.

Σφουγγαράκια σε νέους ρόλους 

Πλέον τα σφουγγαράκια μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία και νέα καθήκοντα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της κουζίνας. Αρκεί να είναι καινούρια… Δες μερικά πρακτικά tips που ανακάλυψα στην πορεία και τα εφαρμόζω κι εγώ…

* Προστατευτικό στρώμα: Αν προσπαθείς να αφαιρέσεις ένα καρφί, κράτησε ένα σφουγγάρι ανάμεσα στο καρφί και στον τοίχο και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για γδαρσίματα.

* Σφουγγάρι… το αναλγητικό: Βάλε ένα υγρό (όχι όμως πολύ μουσκεμένο) σφουγγάρι μέσα στο ψυγείο για να έχεις οποιαδήποτε στιγμή μία κρύα κομπρέσα, η οποία θα σε ανακουφίσει από τυχόν ξαφνικούς πόνους.

* Μονωτική χρήση: Κράτησε το κρύο ή τη ζέστη έξω από το σπίτι, κλείνοντας με λεπτό σφουγγάρι τις χαραμάδες ανάμεσα από τα παράθυρά σου.

* Χτένα επίπλων: Χρησιμοποίησε ένα υγρό σφουγγάρι για να αφαιρέσεις τις τρίχες που αφήνουν τα κατοικίδια στις ταπετσαρίες και στα ρούχα ή για να ξεσκονίσεις ένα αμπαζούρ.

 

 

 

MadameLeFo