Μάθε πόσο συχνά και πώς πρέπει να ζυγίζεσαι

Πόσο συχνά και πώς πρέπει να ζυγίζεσαι; Σίγουρα διερωτήθηκες πάρα πολλές φορές… Επίσης, πόσο σ’ ενοχλεί που η ζυγαριά σού δείχνει σκαμπανεβάσματα; Βρες αυτές και άλλες τόσες απαντήσεις μέσα από τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνει σήμερα η Κλινική Διαιτολόγος Μελανθία Κωνσταντίνου.

Είναι αλήθεια ότι η τακτική ζύγιση σε βοηθά να μένεις συγκεντρωμένη στο στόχο σου είτε αυτός είναι η απώλεια ή ακόμη και η διατήρηση του σωματικού σου βάρους. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι η επίδρασή της διαφέρει από άτομο σε άτομο και φυσικά κάποιες φορές δεν επιδρά θετικά για όλους. Μάθε λοιπόν πόσο συχνά και πως πρέπει να ζυγίζεσαι μέσα από τις πιο κάτω συμβουλές που μας δίνει σήμερα η Κλινική Διαιτολόγος Μελανθία Κωνσταντίνου.

Ωστόσο, η συχνή ζύγιση ενδέχεται να:

♥ ενισχύει την προσπάθεια για απώλεια ή διατήρηση του βάρους σου.

♥  σου δίνει τη δυνατότητα να αξιολογείς καθημερινά την πρόοδό σου και να πραγματοποιείς αλλαγές στη διατροφή αλλά τη φυσική σου δραστηριότητα.

♥  παρέχει έναν μηχανισμό που σου επιτρέπει να δεις το πώς επιδρούν κάποιες συμπεριφορές στο σωματικό σου βάρους, όπως είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η αυξημένη ποσότητα αγαπημένης τροφής ή γλυκού και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τελικά πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζομαι;

Η απάντηση της ειδικού: Εάν βρίσκεσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους η συμβουλή μου είναι να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα και καλύτερα η μέτρηση να γίνεται στο χώρο του ειδικού που σε παρακολουθεί. Εάν πάλι θέλεις να ζυγίζεσαι καθημερινά, να θυμάσαι ότι η ζυγαριά μπορεί να σε απογοητεύσει αφού το βάρος μας αλλάζει κατά την διάρκεια της ημέρας.

Επιπρόσθετα, εάν νιώθεις ότι μέσα στην εβδομάδα κάτι δεν πάει καλά ή νιώθεις φουσκωμένη, μπορείς να δημιουργήσεις ένα ημερολόγιο και να καταγράφεις μέσα οτιδήποτε έχεις φάει ή έχεις πιεί, εάν είχες γυμναστεί & εάν είχες ικανοποιητικές κενώσεις. Ακόμη, πολύ σημαντικό κριτήριο για πιο σωστή μέτρηση βάρους είναι η σωστή καταγραφή του έμμηνου κύκλου σας καθώς επίσης και τα επίπεδα του στρες που βρισκόσασταν εκείνη την περίοδο.

Τέλος, εάν βρίσκεσαι στην συντήρηση του βάρους σου, προτείνω τους 3 πρώτους μήνες να ελέγχεις το βάρος σου κάθε 2 εβδομάδες και το επόμενο τρίμηνο και μετέπειτα 1 φορά τον μήνα ή όποτε νιώθεις τα ρούχα σου  να σε στενεύουν.

Υπάρχουν μειονεκτήματα όσον αφορά την τακτική ζύγιση;

Η απάντηση της ειδικού:  Θα πρέπει να δίνεις  ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του τακτικού ζυγίσματος, γιατί ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία σου, ιδιαίτερα εμάς των γυναικών (όταν βλέπουμε ότι προσπαθούμε αλλά η ζυγαριά δεν λέει να κατέβει)!

Το άγχος της καθημερινότητας, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση, καθώς επίσης και οι ενοχές γύρω από το φαγητό, ενδέχεται να αυξήσουν τη μη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Παράλληλα, εάν ζυγίζεσαι καθημερινά και βλέπεις τον ίδιο αριθμό στην ζυγαριά ή έστω λίγα γραμμάρια πάνω, το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθείς χωρίς να το θέλεις τις περισσότερες φορές σε ανορθόδοξες μεθόδους απώλειας βάρους που τις πλείστες φορές επιφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική σου υγεία.

Ποιά ώρα της ημέρας πρέπει να ζυγίζομαι;

Η απάντηση της ειδικού: Η καλύτερη ώρα της ημέρας για μία αντικειμενική ζύγιση είναι το πρωί, χωρίς ρούχα, πριν από την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή υγρού και αφού πρώτα έχεις επισκεφτεί την τουαλέτα Το ζύγισμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, όπου περιλαμβάνει κατανάλωση υγρών και φαγητού  δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

Τι μπορεί να επηρεάσει το σωματικό μου βάρους;

Η απάντηση της ειδικού: Φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες κ.τ.λ. μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών… Άρα το βάρος μας επηρεάζεται άμεσα. Παράλληλα, μερικά από τα πιο πάνω είδη φαρμάκων ενδέχεται να ανοίγουν και την όρεξη, που αυτό θα πρέπει να το γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε θεραπεία για να μην σε απογοητεύει παρόλες τις προσπάθειες σου η ζυγαριά!

Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (περιόδου), τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν σημαντικά το σωματικό βάρος, αφού προκαλούν μικρού βαθμού κατακράτηση άλατος και νερού. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να ξεκινήσει έως και 1 εβδομάδα πριν την έμμηνο ρύση και φτάνει στα μέγιστα επίπεδα κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Η αύξηση του βάρους εκείνη την περίοδο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Υπάρχουν γυναίκες που δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο βάρος τους. Δεν μπορούμε φυσικά να αγνοούμε και τις λιγούρες που έχουμε οι πλείστες γυναίκες την περίοδο αυτή, που τις περισσότερες φορές μας οδηγούν στην υπερφαγία.

Η δική μου συμβουλή είναι να μην ζυγίζεσαι καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου σου. Άφησε το ζύγισμα για 1-2 εβδομάδες μετά!

Γιατί παρόλο που γυμνάζομαι κάποιες φορές η ζυγαριά ανεβαίνει;

Η απάντηση της ειδικού:  Τα άτομα που γυμνάζονται παρατηρούν συχνά μείωση πόντων στο σώμα τους, αλλά και αύξηση στο σωματικό τους βάρος. Να θυμάσαι επίσης, ότι η ζυγαριά που έχεις στο σπίτι, δεν μπορεί να σε ενημερώσει σωστά για την μετατροπή του λιπώδη ιστού σε μυϊκό ιστό. Γι’ αυτό καλύτερα να γίνεται λιπομέτρηση στο χώρο του ειδικού, έτσι ώστε θα γνωρίζεις εάν έχει πάει κάτι «λάθος».

More info

H Μελανθία Κωνσταντίνου είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Bsc,(Hons), RD (UK), Μέλος του CyDNA, CySPEN

Τηλ. 25530430, 22769300, 99516517

Διεύθυνση: Γρ. Γρίβα Διγενή 56B, Κυπερούντα, Λεμεσός, και Λεωφ. Στροβόλου 205, G. Nicolaou Tower, Διαμ. 201, Λευκωσία. 

Email: melanthia-nutrition@hotmail.com

https://www.facebook.com/MelanthiaNutrition

MadameLeFo