Πλαστική χειρουργική, και οι επιλογές σας

Η πλαστική χειρουργική επέμβαση αποτελεί πλέον υπόθεση ρουτίνας για τους  ειδικούς γιατρούς. Κι εσείς πήρατε την απόφαση για την μεγάλη αλλαγή ή απλά για την βελτίωση της εμφάνισής σας. Όμως, δεν ξέρετε ποιόν ειδικό θα επιλέξετε… Σήμερα, ο πλαστικός χειρουργός δρ. Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου μάς δίνει τις απόψεις του σε ότι αφορά στις επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε.

 Πλαστική χειρουργική

Επιθυμία όλων μας είναι να έχουμε όμορφο πρόσωπο, χωρίς ρυτίδες και χαλάρωση. Η ιδέα του ολικού face lift όμως, μας τρομάζει, ενώ τα αποτυχημένα πολλές φορές παραδείγματα, με τα «πλαστικά» πρόσωπα – των υπερβολικών ενέσιμων εμφυτευμάτων- αναβάλουν την απόφασή μας για να κάνουμε το βήμα προς το χειρουργείο. Κι όμως, σήμερα υπάρχουν αναίμακτες θεραπείες που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα. Βέβαια, πριν αποφασίσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με την επιλογή των «ειδικών».

Πλαστική χειρουργική

Φωτογραφία πορτρέτου:  Γιάννης Νησιώτης

Εμείς, απευθυνθήκαμε στον πλαστικό χειρουργό δρ. Γεώργιο Α. Παπαγεωργίου, για να μας δώσει τις συμβουλές του και μας εξηγεί: «Ο χώρος της πλαστικής χειρουργικής παραμένει στην πρώτη γραμμή της ανανέωσης και της επανόρθωσης της εμφάνισης του ανθρώπου. Θεωρώ ότι η άνθηση της αισθητικής ιατρικής, ή απλά του beautification, όπως λένε άλλοι, ουσιαστικά ξεκίνησε από τη «μητέρα» όλων, την πλαστική χειρουργική. Παρόλα αυτά, ενώ πολλοί ξεκίνησαν να ασχολούνται γενικότερα με την ομορφιά, εξαιτίας του εναύσματος που έδωσε η πλαστική χειρουργική, σήμερα προσπαθούν και την απαξιώνουν και κάνουν πράγματα που φοβίζουν και απομακρύνουν τον κόσμο από τους πλαστικούς χειρουργούς. Βρίσκομαι ήδη 20 χρόνια στο επάγγελμα, από τα οποία 10 χρόνια και στην Κύπρο, με πολύ εμπειρία και ενημέρωση από τα διεθνή τεκταινόμενα… Η αλήθεια είναι ότι πρόλαβα εποχές που η πλαστική χειρουργική ήταν στα σπάργανα… Όταν ξεκινούσα την πορεία μου στο χώρο, εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα μόνα «όπλα» που είχαμε στη φαρέτρα μας ήταν το κολλαγόνο, και μόνον βοείου προελεύσεως. Βέβαια, τότε, για να γίνει οποιαδήποτε «έγχυση» έπρεπε να προηγηθούν κάποια αλλεργικά τεστ. Και τα εφαρμόζαμε πιστά. Στην εποχή μας είναι σαν να διανύσαμε αιώνες… Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας πολύ περισσότερα υλικά, πολύ περισσότερες μεθόδους… Αυτό όμως, είναι και η παγίδα…», εξηγεί ο χειρουργός.

Οι πλαστικοί χειρουργοί και οι “πλαστικίζοντες” 

Πλαστική χειρουργική «Τι εννοώ; Σήμερα δυστυχώς, όσοι δεν ακολούθησαν την πορεία των εξελίξεων της αισθητικής χειρουργικής, αλλά ασχολούνται με το beautification δεν ενστερνίζονται τις μεθόδους και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται. Εμείς ως χειρουργοί γνωρίζουμε ότι είχαμε την χειρουργική όπως την ξέραμε, αλλά εξελίχθηκε… και εφαρμόζουμε πιστά τις αρχές της. Ξαφνικά όμως, εμφανίστηκαν ορισμένοι άνθρωποι από το πουθενά, χωρίς την ανάλογη εμπειρία, την παιδεία και την επιμόρφωση, μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας το beautification. Και συμπεριφερόμενοι ως «πλαστικίζοντες» , όπως τους αποκαλώ, ουσιαστικά κάνουν τους επαΐοντες, τους απόλυτα ειδικούς δηλαδή, απαξιώνοντας τους πλαστικούς», αναφέρει ο δρ. Γιώργος Παπαγεωργίου.

Πως αναγνωρίζουμε και πως επιλέγουμε;

Σύμφωνα με τον δρ. Γιώργο Παπαγεωργίου, «οι άνθρωποι που είναι πιστοποιημένοι και εκπαιδευμένοι αρκετά, κατά κύριο λόγο είναι οι πλαστικοί χειρουργοί, δευτερευόντως, οι δερματολόγοι, και ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.  Στο παιχνίδι του beautification όμως, μπαίνουν άνθρωποι από το πουθενά και οι αισθητικοί, και παίρνουν σίγουρα μεγάλα ρίσκα». Και μας εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή, αλλά και παλιότερα, το να κάνει κάποιος Πλαστική χειρουργική δεν είναι μια απλή ειδικότητα. Καταρχήν, περνάμε από ένα πολύ σοβαρό training Γενικής Χειρουργικής. Στη συνέχεια, υπάρχει επιμέρους εξειδίκευση από τους καλύτερους της ειδικότητάς μας, που μας δίνει τα κατάλληλα προσόντα και εφόδια για να κάνουμε αυτές τις τόσο σημαντικές επεμβάσεις, που βελτιώνουν όχι μόνον την αισθητική εμφάνιση, αλλά και την ψυχολογία όσων μας εμπιστεύονται.

Πλαστική χειρουργική

Βεβαίως, ακόμα και οι μη επεμβατικές παρεμβάσεις, έχουν τους κανόνες τους, που δεν μπορούν να παραβλέπονται. Και οι μη ειδικοί, δεν τους γνωρίζουν για να τους ακολουθούν. Όλα έχουν κανόνες στη ζωή και πόσο μάλλον στην Ιατρική και ακόμη περισσότερο στη Χειρουργική. Όποιος δεν το έχει καταλάβει, σίγουρα βρίσκεται μπλεγμένος. Και εκεί είναι το πρόβλημα…  Είναι τόσο αλματώδης η εξέλιξη και η ζήτηση των ανθρώπων– σε επίπεδο υστερίας πολλές φορές- να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, που πολλές φορές αυτή η εξέλιξη φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και φθάσαμε στο άλλο άκρο: Η υπερπροσφορά και η πλημμελώς δοσμένη παροχή, έχει και κακά αποτελέσματα. Και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έφθασαν σε τέτοιο σημείο, που δεν μπορεί να τα φρενάρει κανείς», μας εξηγεί ο δρ. Παπαγεωργίου.

Φρένο στην αισθητική του Instagram

Ναι υπάρχει κι αυτό το trend: Πρόκειται για την τελευταίου τύπου τάση που έχει γίνει εμμονή: Γυναίκες κυρίως, πειραματίζονται με τα διάφορα φίλτρα που τους παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στα smart phones τους, και στη συνέχεια αφού «βελτιώσουν» κατά την άποψή τους την εμφάνισή τους, απευθύνονται στους ειδικούς με τα screen shots τους, και ζητούν να ολοκληρώσουν το «επίτευγμά» τους και στην πραγματικότητα.

Πλαστική χειρουργική «Για μένα αυτή δεν είναι εξέλιξη, δεν είναι τάση, είναι ένα είδος υπερφίαλου ναρκισσισμού! Είναι τελείως διαφορετικό η τεχνολογία να μας βοηθά εμάς τους γιατρούς και να μπορούμε μέσω κάποιων προγραμμάτων να δίνουμε στο περίπου μια εικόνα στο πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο… Και είναι τελείως διαφορετικό, να πηγαίνει κάποια στον πλαστικό χειρουργό με 10 φωτογραφίες κάποιων celebrities ή τώρα με τα screen shots στα smart phones τους και να του ζητά να τον «μεταμορφώσει» σε Χ άτομο.

Πλαστική χειρουργική Δεοντολογικά, δεν μπορεί να το κάνει ένας γιατρός αυτό το πράγμα, ούτε επιτρέπεται να δίνει στον ασθενή του φρούδες ελπίδες -ειδικά σε όσους έχουν μια ιδιαίτερη ψυχολογία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο γιατρός που ασχολείται με την Πλαστική χειρουργική επαγγελματικά, πρέπει να φρενάρει τις απαιτήσεις των ασθενών: Πρέπει να λέει όλη την αλήθεια, να του εξηγεί τι και πως ακριβώς μπορεί να γίνει. Οι πλαστικοί χειρουργοί βέβαια, έχουν το βάρος της γνώμης και της ευθύνης τους και αυτών που κάνουν και αυτών που λένε. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως ανάφερα και πιο πάνω, στο χώρο μας δεν υπάρχουν μόνον πλαστικοί χειρουργοί. Από την άλλη, οι ασθενείς θέλουν να ακούσουν το ΝΑΙ σε ότι παράξενο κι αν ζητούν, ακόμη κι αν είναι ουτοπικό… Και ασφαλώς, θα βρεθεί κάποιος που θα τους το προσφέρει… Το θέμα δεν είναι να φύγει κάποιος από το ιατρείο ενός χειρουργού παραμορφωμένος, αλλά να μπουν επιτέλους ΚΑΝΟΝΕΣ, και να εφαρμόζονται. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ»… Αυτή η ρήση έχει υιοθετηθεί απ’ όλες τις φιλοσοφίες, απ’ όλα τα δόγματα και θα έπρεπε να την εφαρμόζαμε κι εμείς σαν τον χρυσό κανόνα της ζωής και της δουλειάς μας.

Δώστε βάση στις αλήθειες

Πλαστική χειρουργική

Να σας επισημάνω ότι πολλές φορές χρειάστηκε να εξηγήσω σε νεαρές κοπέλες ότι δεν πρέπει να κάνουν υπερβολικά χυμώδη τα χείλη τους. Αυτό θεωρείται –κατά τη γνώμη μου – παραμόρφωση, και θα τις συνοδεύει σαν καταστροφή σε όλη τους τη ζωή. Προσωπικά λοιπόν, έχω αποφασίσει να λέω την αλήθεια και να βάζω όρια. Εννοείται, πολλοί από τους συναδέλφους μου, που σέβονται το επάγγελμά μας, κάνουν το ίδιο. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι υπάρχει μια μερίδα των ασθενών μας που δεν θέλουν να ακούνε τις αλήθειες», συμπληρώνει ο δρ. Παπαγεωργίου.Πλαστική χειρουργική

Μετά απ’ όλα αυτά, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για την βελτίωση ή την διατήρηση της ομορφιάς σας, προσπαθήστε να ακούσετε τις αλήθειες των εγκεκριμένων χειρουργών που ασχολούνται με την Πλαστική Χειρουργική και όχι τις όποιες φρούδες ελπίδες μπορεί να σας δίνουν όσοι πλασάρονται ως ειδικοί.

More info

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον γιατρό στο 

https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

 

Αύριο, ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα “υλικά” που υπόσχονται να διατηρήσουν για περισσότερα χρόνια την ομορφιά μας.