Photo Credits: futurials από Pixabay
Από την προτίμηση στις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς και τα σπιτικά γιατροσόφια μέχρι την οικολογική συνείδηση που σταδιακά αποκτούμε τροποποιώντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες, καταλαβαίνεις γιατί τα καλλυντικά με φυτικά συστατικά και έλαια κατακτούν ολοένα και περισσότερες θαυμάστριες ανάμεσά μας. Ποια είναι η ταυτότητά τους, τι τα κάνει να ξεχωρίζουν και πού στηρίζουν τη δράση τους; Εμείς κάνουμε τη δική μας «βουτιά» στον πράσινο κόσμο των καλλυντικών για να μάθεις ακόμη περισσότερα!
Photo Credits: photosforyou από Pixabay
Προϊόντα με ετικέτες που αναγράφουν «φυσική φροντίδα» ή «βιολογικό προϊόν» κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών και των φαρμακείων. Σε τι διαφέρουν όμως από ένα συμβατικό καλλυντικό και ποιά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους; Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η φυσική προέλευση των συστατικών, το πραγματικό ποσοστό φυσικού περιεχομένου, αλλά και τα συστατικά που δεν περιέχονται είναι η βασικότερη διαφορά ενός φυσικού από ένα συμβατικό καλλυντικό.
Photo Credits: Monfocus από Pixabay
Ένα καλλυντικό μπορούμε να το θεωρήσουμε ως φυσικό όταν περιέχει πρώτες ύλες βοτανικής ή ορυκτής προέλευσης, όπως έλαια, εκχυλίσματα, αποστάγματα, άλατα, ιαματικό νερό κ.ά.. Περιέχει όμως, κι ένα μικρό ποσοστό πρώτων υλών χημικής προέλευσης, καθιστώντας έτσι το τελικό προϊόν πιο φιλικό τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το περιβάλλον. Επίσης, το φυσικό προϊόν ενδέχεται να περιέχει και προϊόντα ζωικής παραγωγής, όπως γιαούρτι ή μέλι.Υπάρχουν όμως, και τα φυτικά καλλυντικά, που είναι ουσιαστικά μια υποκατηγορία των φυσικών. Έτσι χαρακτηρίζονται τα καλλυντικά που βασίζονται μόνο στα βότανα ή γενικότερα σε πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης και δεν περιέχουν συστατικά ζωικής παραγωγής.
Photo Credits: silviarita από Pixabay
Η σύνθεση αυτών των καλλυντικών βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό φυσικών και ταυτόχρονα βιολογικά πιστοποιημένων συστατικών. Στα βιολογικά προϊόντα η καλλιέργεια των φυτικών πρώτων υλών γίνεται χωρίς τη χρήση των συμβατικών αγροχημικών (φυτοφάρμακα και συνθετικά λιπάσματα), ενώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυσικές πηγές και μέθοδοι για την ανάπτυξη των φυτών. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν αυστηρές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, η πιστοποίησή τους είναι απαραίτητη για τη χρήση της λέξης «βιολογικό» στη συσκευασία τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί πιστοποίησης στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικά κριτήρια και σκοπός τους είναι η διαμόρφωση πλαισίου μέσα στο οποίο ένα προϊόν θα χαρακτηρίζεται βιολογικό. Έτσι και θα είναι αναγνωρίσιμο από τον καταναλωτή και θα εξασφαλίζει στάνταρ ποιότητας.
Photo Credits: Avi Richards από Unsplash
Σε γενικές γραμμές, για να πιστοποιηθεί ένα προϊόν, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά τις φάσεις της παραγωγής του: Από την καλλιέργεια των φυτών, τη συλλογή τους, την επεξεργασία των πρώτων υλών και τη διαδικασία παραγωγής τους έως τη συσκευασία, που πρέπει να είναι από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά.
Πώς θα το αναγνωρίσεις; Τα βιολογικά καλλυντικά που θα βρεις στην αγορά παίρνουν έγκριση από διεθνείς φορείς πιστοποίησης. Αναζήτησε τους στην ετικέτα του καλλυντικού: COSMEBIO και ECOCERT (Γαλλία), BDIH (Γερμανία), SOIL ASSOCIATION (Μ. Βρετανία), BIOFORUM (Βέλγιο) και ICEA (Ιταλία), NSF International, Oasis.
Προσοχή: Έχε υπόψη σου ότι τα βιολογικά καλλυντικά αφού ανοιχθούν πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις μέσα σε διάστημα 3 -12 μηνών. Η διάρκεια ζωής τους αναγράφεται στη συσκευασία του ή μέσα σε σκίτσο που δείχνει τη συσκευασία με ανοικτό καπάκι (π.χ. 12Μ: 12μήνες).
Η φύση κρύβει αμέτρητους θησαυρούς που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον οργανισμό και κατ’ επέκταση για την επιδερμίδα και την ομορφιά σου. Μερικά από πιο παραδοσιακά και δημοφιλή φυτά, έλαια και άνθη που συναντάμε σε φυσικές συνθέσεις καλλυντικών είναι και τα εξής:
Photo Credits: dungthuyvunguyen από Pixabay
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Πράσινο τσάι: Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες), τανίνες (με αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση), βιταμίνη C (προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία) και καφεΐνη (με ισχυρή τονωτική δράση).
Photo Credits: Silvia Rita από Pixabay
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Τριαντάφυλλο: Τo ροδέλαιο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα έλαια, καθώς περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά. Περιέχει λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, που του χαρίζουν αναπλαστικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ενώ ο καρπός του είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C.
Photo Credits: Farahlulu από Pixabay
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Aloe Vera: Στα θρεπτικά συστατικά της αλόης περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H αλόη είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων, ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Photo Credits: Daria Yakovleva από Pixabay
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Μέλι και πρόπολη: Περιέχουν υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για το δέρμα, έχουν σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την ανανέωση των ιστών.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Λάδι ελιάς: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (για παράδειγμα, βιταμίνη E και πολυφαινόλες), σε βιταμίνη K, αλλά και σε ιχνοστοιχεία, όπως νάτριο και κάλιο, που είναι ευεργετικά για το δέρμα, και σε σίδηρο, που κάνει πολύ καλό στα μαλλιά.
Photo Credits: από Pixabay
Η χρήση των αιθέριων ελαίων ήταν διαδεδομένη από αρχαιοτάτων χρόνων στην Αίγυπτο, στην αρχαία Ελλάδα και φυσικά στη «μητέρα» της αρωματοθεραπείας, την Κίνα. Τα αιθέρια έλαια είναι η «ψυχή» των φυτών. Σε αυτά οφείλονται το χαρακτηριστικό άρωμα και η γεύση του κάθε φυτού. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης θεωρούσε απαραίτητο ένα αρωματικόθεραπευτικό μασάζ για τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι δραστικά κι έχουν αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιασικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Photo Credits: zerin117 από Pixabay
Επίσης, είναι ιδιαίτερα πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται γρήγορα και φτάνουν μέσω της όσφρησης στα κέντρα του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον ψυχισμό και τη διάθεσή μας. Ανάλογα με τις ιδιότητές τους, χαλαρώνουν και ηρεμούν ή τονώνουν και αναζωογονούν. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές. Τα αιθέρια έλαια είναι μοναδικά, γι’ αυτό και θα έπρεπε να υπάρχουν στο φυσικό φαρμακείο κάθε σπιτιού. Εμείς σου προτείνουμε πιο κάτω μερικές ιδέες για να τα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Αν θες να δώσεις έξτρα ενυδάτωση στην ξηρή επιδερμίδα σου, χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο σε λάδι jojoba.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, μπορείς να προσθέσεις σε μια κρέμα βάσης μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με tea tree και φασκόμηλο.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα, μπορείς να κάνεις μασάζ με λάδι, στο οποίο θα προσθέσεις δεντρολίβανο, λεμόνι και αγριοκυπάρισσο.
Photo Credits: rawpixel από Pixabay
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”] Για ένα χαλαρωτικό μασάζ, προσθέτεις σε αμυγδαλέλαιο λεβάντα, νερολί και περγαμόντο.
Φροντίδα ομορφιάς με τις top 10+ αγαπημένες κρέμες
Tags: bio beauty, eco beauty, Green beauty
Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης, της παραλίας και…
Μπορεί οι περισσότεροι σήμερα να φοράνε τις αποκριάτικες μάσκες τους,…
Αρώματα φρέσκα στη μυρωδιά, φρέσκα και στην κυκλοφορία, αλλά χωρίς…