Οι μεγαλέμποροι της Λευκωσίας στις πρώτες δεκαετίες της Αγγλοκρατίας

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιούν σειρά τεσσάρων διαλέξεων αφιερωμένων εις μνήμην Κωστάκη Αιμιλιανίδη, ο οποίος, και από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου για περισσότερο από 20 χρόνια, προσέφερε πολλά στο Μουσείο.

Έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη διάλεξη με μεγάλη επιτυχία, οι διοργανωτές προχωρούν με τη δεύτερη κατά σειρά διάλεξη εις μνήμην Κωστάκη Αιμιλιανίδη, η οποία έχει τον τίτλο Οι μεγαλέμποροι της Λευκωσίας στις πρώτες δεκαετίες της Αγγλοκρατίας: από τον Ιωάννη Ευαγγελίδη στον Κώστα Χριστοδούλου και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 στις 19:00 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με ομιλητή τον ιστορικό Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Οι μεγαλέμποροι της Λευκωσίας

Η διάλεξη Οι μεγαλέμποροι της Λευκωσίας στις πρώτες δεκαετίες της Αγγλοκρατίας: από τον Ιωάννη Ευαγγελίδη στον Κώστα Χριστοδούλου μας μεταφέρει νοερά στην πρωτεύουσα Λευκωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία εξελίσσεται σταδιακά στο μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του νησιού. Ο ομιλητής αγγίζει τον τομέα της ανάπτυξης του εμπορίου και ειδικότερα τις προσωπικότητες που ξεχώριζαν στο τέλος της οθωμανικής περιόδου, όπως ο Ιωάννης Ευαγγελίδης (1818-1897) και οι γαμπροί του Ιωάννης Μ. Ζαχαριάδης (;-1908) και Χριστόδουλος Σεβέρης (1834-1900). Αυτούς διαδέχθηκε με κύκλο εργασιών σε παγκύπριο και διεθνές δίκτυο εμπορικών σχέσεων ο Κώστας Χριστοδούλου (1878-1972).

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διάλεξη που, όπως αναφέρει ο Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, θα παρουσιάσει γνωστές αλλά και πολλές άγνωστες πτυχές για τους σημαντικότερους εμπόρους της Λευκωσίας κατά την περίοδο 1878-1939, ενώ θα αναλυθούν και οι κύριες οικονομικές τους δραστηριότητες. Παράλληλα, εστιάζοντας στην περίπτωση του Κώστα Χριστοδούλου, και με βάση το αρχείο του, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η συνολική δημόσια παρουσία του στη Λευκωσία και η φιλανθρωπική, εκπαιδευτική και εθνική του δράση.

Η θεματική των διαλέξεων επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960), μια θεματική που συνδέεται άμεσα με τη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα Αγγλοκρατίας του Μουσείου, η οποία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό τον Ιανουάριο του 2024.

 

More info

Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για τη διάλεξη και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, συστήνεται η έγκαιρη κράτηση θέσεων τηλεφωνικώς (+357 22661475) ή μέσω email (info@leventismuseum.org.cy).

 

MadameLeFo