Ο χορός φέρνει κοντά τους ανθρώπους  

Ο χορός φέρνει κοντά τους ανθρώπους… Και η Διεθνής Ημέρα Χορού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου -ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε ο Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ-, είναι αφιερωμένη στον χορό. Στόχος αυτής της ημέρας είναι να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Η Διεθνής Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Μάλιστα ήταν προς τιμήν του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η Διεθνής Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου -ημέρα γέννησης του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ-, είναι αφιερωμένη στον χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Χορού (IDC) και το World Dance Alliance, προσκαλεί κάθε χρόνο μία προσωπικότητα του χορού να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο. Η διακεκριμένη χορεύτρια μπαλέτου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, KANG Sue-jin (Κανγκ Σου-τζι), έχει επιλεγεί φέτος για τη συγγραφή του μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2022.

Διεθνής Ημέρα Χορού 2022

Μήνυμα από την KANG Sue-jin *

KANG Sue-jin, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας. Photo Credit Jail Souen.

Ο όλεθρος της νόσου Covid-19 σταμάτησε την τόσο ελεύθερη ζωή που ξέραμε και εν μέσω αυτής της τραγωδίας μας κάνει να ξανασκεφτούμε τις έννοιες του «χορού» και των «χορευτών». Στο μακρινό παρελθόν, ο χορός ήταν μια αρχέγονη μορφή έκφρασης και επικοινωνίας μέσω χειρονομιών· έγινε παραστατική τέχνη που συγκινεί ψυχές και εμπνέει ακροατήρια. Είναι μια πρόσκαιρη μορφή τέχνης που είναι δύσκολο να την επαναφέρεις στην αρχική της μορφή, αφού ολοκληρωθεί, γιατί δημιουργείται με ολόκληρο το σώμα και την ψυχή. Ο χορός αποτελείται από εφήμερες στιγμές που προορίζουν τους χορευτές να βρίσκονται εν κινήσει για πάντα. Κι όμως, η πανδημία της Covid-19 περιόρισε ή ακόμα και μπλόκαρε την τέχνη του χορού, στην αρχική της μορφή. Παρόλο που η κατάσταση βελτιώνεται, οι παραστάσεις χορού υπόκεινται ακόμα σε πολλούς περιορισμούς. Αυτό μας κάνει να εκτιμάμε τις πολύτιμες αναμνήσεις εποχών όπου ο χορός και οι χορευτές άστραφταν σαν πολύτιμα πετράδια, μεταφέροντας τον ανθρώπινο πόνο και αγωνία, την ανθρώπινη θέληση και ελπίδα για ζωή και φωτίζοντας τον κόσμο.

 χορός

Με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι στον απόηχο της επιδημίας της Μαύρης Πανώλης στη Μεσαιωνική Ευρώπη, το μπαλέτο Ζιζέλ που αφηγείται μια ιστορία αγάπης πέρα από τον θάνατο, ανέβηκε στην Όπερα του Παρισιού στις 28 Ιουνίου 1841, με μια εκρηκτικά θετική ανταπόκριση. Από τότε, η Ζιζέλ έχει ανέβει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, για να παρηγορήσει και να ενθαρρύνει τις ψυχές της ανθρωπότητας που καταρρακώθηκαν από την πανδημία. Και η δική μου αντίληψη αυτού του έργου είναι η ίδια με αυτήν που διαφάνηκε σε εκείνη την πρώτη παράσταση της Ζιζέλ, το υπέροχο πνεύμα μιας μπαλαρίνας που αγωνίζεται να δραπετεύσει από τα βάσανα αυτού του κόσμου.

 χορός

Το αποκαμωμένο και γεμάτο μοναξιά κοινό διψάει για συμπόνια και παρηγοριά από τους χορευτές. Ως χορευτές πιστεύουμε πως το χτύπημα των φτερών μας δίνει ελπίδα στις καρδιές εκείνων που αγαπούν την τέχνη του χορού και κουράγιο να ξεπεράσουν αυτή την πανδημία.

Η καρδιά μου έχει ήδη αρχίσει να χτυπά δυνατά.

  • Η KANG Sue-jin είναι χορεύτρια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας.

Μετάφραση στα ελληνικά από την αγγλική μετάφραση του πρωτότυπου μηνύματος στα κορεάτικα: Γιόλα Κλείτου για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

Γνώρισε την KANG Suejin

Αριστερά η KANG Sue-jin, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας. Photo Credit Jail Souen. Δεξιά φωτογραφία αρχείου από Canva.com

Η  KANG Sue-jin, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Κορέας, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1967 στη Σεούλ. Είναι επίτιμη Διδάκτωρ της Σχολής Χορού του Γυναικείου Πανεπιστημίου Sookmyung της Σεούλ στη Δημοκρατία της Κορέας. Σολίστ και βασική χορεύτρια του Μπαλέτου της Στουτγάρδης για πάνω από 15 χρόνια. Το 2007 της απονεμήθηκε ο τίτλος “Kammertanzerin (Βασιλική Χορεύτρια)” στη Γερμανία. Είναι επίσης, επίτιμη Πρεσβευτής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκγιάνγκ του 2018. Η KANG Sue-jin χρησιμοποιεί τη φήμη και τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες για να μυήσει παιδιά με αναπηρίες στην τέχνη του χορού.

Βραβεία/Έπαινοι

1985│Prix de Lausanne, Υποτροφία 1990 Προεδρικό Βραβείο, Δημοκρατία της Κορέας

1999│Prix Benois de la Danse, Καλύτερη Χορεύτρια

1999│Τάγμα Πολιτιστικής Τιμής, Bogwan, Δημοκρατία της Κορέας

2001│9α Παγκόσμια Βραβεία KBS Κορέα, Κατηγορία Τέχνες και Πολιτισμός 2002│ Ίδρυμα Ho-Am, Βραβείο Ho-Am, Τέχνες

2007│Ίδρυμα John Cranko, Βραβείο John Cranko, Γερμανία 2007 Τάγμα Πολιτικής Τιμής, Μετάλλιο Seokryu, Δημοκρατία της Κορέας 2014, Τάγμα Τιμής του Baden- Württemberg, Γερμανία

2014│ Ίδρυμα Kowoon, Πολιτιστικό Βραβείο Kowoon

2015│ Υπουργείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Κορέας, Πολιτιστικό Βραβείο Sejong, Τέχνες και Πολιτισμός

2015│ Ένωση Δημοσιογράφων Κορέας, Βραβείο Περήφανου Κορεάτη, Τέχνες και Πολιτισμός

2016│Ίδρυμα Paradise Culture, Βραβείο Paradise, Ειδικός Έπαινος 2016 Σύλλογος Γερμανίας-Κορέας, 9α Βραβεία Mirok-Li

2017│7α Βραβεία Korea Wave, Βραβείο Αριστείας στις Τέχνες

More info

Για περισσότερες πληροφορίες 

http://www.korean-national-ballet.kr/en/staff/artistic_list

 

Μετάφραση στα ελληνικά από την αγγλική μετάφραση του πρωτότυπου μηνύματος στα κορεάτικα: Γιόλα Κλείτου

για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ)

MadameLeFo