Maskne: Αντιμετώπισε το πρόβλημα που έφερε η μάσκα

Maskne, είναι το πρόβλημα ομορφιάς που έφερε η νέα πραγματικότητα… Περί τίνος πρόκειται; Ε, λοιπόν, έχουμε ένα νέο δεδομένο: Τη μάσκα, που αποτελεί το κυριότερο αξεσουάρ μας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και αφορμή για το νέο δερματολογικό φαινόμενο, που έγινε γνωστό ως Maskne. Ας δούμε με τη βοήθεια της Άντρης Σιδέρη – Γιαλλουράκη τους τρόπους για να το προλάβουμε ή να το αντιμετωπίσουμε.

Photo Credits: The Impression, Canva, Pexels, Unsplash

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου, όλοι ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φοβόμαστε να μιλήσουμε, πόσο μάλλον να φτερνιστούμε… Παρόλα αυτά, δηλώνουμε παρών.

info@imaxtree.com

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, η μάσκα έγινε το βασικό αξεσουάρ μας, για όλες εμάς τις κοινές θνητές, αλλά και για τις fashionistas όλου του κόσμου! Μιλάμε για ένα πραγματικό αξεσουάρ υγείας. Η μάσκα λοιπόν, αποτελεί πλέον το αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αφού θεωρείται το κυριότερο μέσο της προστασίας μας.

Photo credits: Ani Kolleshi από το Unsplash

Παράλληλα όμως, η μάσκα αποτελεί και αφορμή για ένα νέο δερματολογικό φαινόμενο που έγινε γνωστό ως Maskne. Ας δούμε με τη βοήθεια της Άντρης Σιδέρη – Γιαλλουράκη τους τρόπους για να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η Maskne 

Photo Credits: Joseph Mucira από το Pixabay

Ο όρος Maskne προέρχεται από τους αγγλικούς όρους MASK και ACNE, δηλαδή μάσκα και ακμή. Πρωτοεμφανίστηκε ως όρος το Μάρτιο του 2020 και σχετίζεται με την ακμή που εμφανίζεται λόγω της χρήσης της προστατευτικής μάσκας. Αρχικά, ξεκίνησε από αναφορές επαγγελματιών της υγείας οι οποίοι παρατηρούσαν ερεθισμούς και προβλήματα στο δέρμα τους και κυρίως σε σημεία όπως μάγουλα, πηγούνι, γύρω από τη μύτη και το στόμα, λόγω της καθημερινής και πολύωρης χρήσης μάσκας. Στη συνέχεια, με την επέκταση της χρήσης μάσκας από το κοινό όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντόπιζαν αλλαγές στο δέρμα τους με αποτέλεσμα ο όρος Maskne να εδραιωθεί ως φαινόμενο παγκοσμίως.

Πότε και γιατί εμφανίζεται η Maskne;

info@imaxtree.com

Η παρατεταμένη χρήση μάσκας δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον, αυξάνοντας τη θερμοκρασία η οποία οδηγεί σε εφίδρωση και συνεπώς σε υπερέκκριση σμήγματος και αφυδάτωση. Λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από τις εγκλωβισμένες αναπνοές αυξάνεται επίσης και η λιπαρότητα. Έτσι, στην προσπάθεια του το δέρμα να επαναφέρει και να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία υπερλειτουργεί παγιδεύοντας το δέρμα σε ένα φαύλο κύκλο λιπαρότητας. Η τριβή μεταξύ της μάσκας και του δέρματος οδηγούν σε ερεθισμούς και ασφυξία του. Από την άλλη, το μακιγιάζ σε συνδυασμό με το σμήγμα, τον ιδρώτα και την ανεπάρκεια οξυγόνου επιβαρύνουν περισσότερο το δέρμα.

6+1 απλά tips για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις την  Maskne 

Κι όμως, μπορείς να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις τα σημάδια της  Maskne προσαρμόζοντας τη καθημερινή σου ρουτίνα στις νέες ανάγκες της εποχής. Έτσι θα μπορέσεις να προλάβεις τους ερεθισμούς, να καταπραΰνεις το δέρμα σου, να επαναφέρειθς την υγιή λειτουργία και τη σωστή δομή του. Μόνον τότε θα το νιώθεις καθαρό και γεμάτο ευεξία, ακόμη και μέσα σε μία καθημερινότητα με την εκτενή χρήση μάσκας.

Πριν φορέσεις τη μάσκα πλένεις και απολυμαίνεις τα χέρια σου.

Καθαρίζεις το πρόσωπο σου πριν και μετά την εφαρμογή της μάσκας με απαλά προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο δέρματος σου.

Photo Credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Ενυδατώνεις το δέρμα με μια καλή ενυδατική κρέμα πριν και μετά την εφαρμογή της μάσκας. Η ενυδάτωση κρατά την υγρασία στο δέρμα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί φραγμό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας μειώνοντας τις πιθανότητες ερεθισμού.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς το αντηλιακό σου, αφού οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να διαπεράσουν τη μάσκα. Είναι καλύτερα το αντιηλιακό σου να περιέχει χρώμα.

Δεν πρέπει να επιβαρύνεις το δέρμα σου με βαρύ μακιγιάζ. Μέρος του μακιγιάζ θα φύγει μετά τη τοποθέτηση της μάσκας. Με τη τριβή προκαλείται απόφραξη των πόρων, παγίδευση του σμήγματος, ανάπτυξη βακτηρίων και συνεπώς ακμή. Φρόντισε να χρησιμοποιείς καλύτερα μια αντιηλιακή κρέμα με χρώμα και μακιγιάρεις πιο έντονα τα μάτια σου.

Επισκέπτεσαι την αισθητικό σου πιο συχνά για βαθύ καθαρισμό. Κύριος στόχος σου θα πρέπει να είναι να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα, τους ρύπους, τους φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και το περίσσιο σμήγμα από το δέρμα με σκοπό ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο.

Εάν η ακμή είναι σοβαρής μορφής, σε επίπεδο δηλαδή που θα εμφανιστούν κύστες, οζίδια, η ερυθρότητα θα αυξηθεί και τα σπυράκια θα έχουν μεγάλο μέγεθος τότε πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουμε με το δερματολόγο μας. 

Η επιλογή της κατάλληλης μάσκας

info@imaxtree.com

Πρωταρχικός παράγοντας για την αποτροπή οποιουδήποτε ερεθισμού του δέρματος είναι η επιλογή της κατάλληλης μάσκας. Οι μάσκες από πολυεστέρα και γενικά από συνθετικό υλικό πρέπει να αποφεύγονται γιατί τα χημικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν οι ίνες τους ερεθίζουν το δέρμα και δεν το αφήνουν να αναπνεύσει.

info@imaxtree.com

Οι καταλληλότερες μάσκες είναι αυτές που είναι κατασκευασμένες από φυσικές ίνες βαμβακιού ή μεταξιού. Και να θυμάσαι: Οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο και να μη σφίγγουν προκαλώντας δυσφορία.

info@imaxtree.com 

More info

Η Άντρη Σιδέρη – Γιαλλουράκη είναι η Συντονίστρια Προγράμματος Σπουδών Αισθητικής Διετούς Φοίτησης στο Kescollege

Κεντρικά Γραφεία

Λεωφόρος Καλλιπόλεως 5, 1055 Λευκωσία – Κύπρος

Τηλ.: +357 22 875737 (Ext. 152),  Fax: +357 22 756562

E-mail: beauty.therapy@kes.ac.cy

Web site:  https://www.kescollege.ac.cy/

MadameLeFo
0