«Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου», από τον Λουίς Σαλβατόρ

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει την έκδοση «Λουίς Σαλβατόρ, Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου». Εάν σ’ ενδιαφέρει το θέμα κάνε scroll και θα μάθεις όλες τις λεπτομέρειες για το που και πότε θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση.

«Είναι σαν να ξυπνάμε από το όνειρο σε μια από τις “Χίλιες και Μια Νύχτες” όταν, μετά από μια σειρά λοφίσκων, τόσο ευχάριστων στο βλέμμα, ξεπροβάλλει μπροστά μας η Λευκωσία με τα λυγερόκορμα φοινικόδεντρά της και τους μιναρέδες. Τοποθετημένη σε μια έρημη πεδιάδα με φόντο μια γραφική οροσειρά, μοιάζει με μπουκέτο από πορτοκαλεώνες και φοινικόδεντρα σε ένα άγονο τοπίο, μια όαση περιτριγυρισμένη από τείχη, δημιούργημα ανθρώπινων χεριών», αναφέρει ο Λουίς Σαλβατόρ, στο βιβλίο του «Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου».

Μιλάμε ασφαλώς για το γνωστό βιβλίο του Louis Salvator με τίτλο «Levkosia, die Hauptstadt von Cypern», το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά μεταφρασμένο στα ελληνικά από τη Φώφη Μυριανθούση-Νεοφύτου. Την έκδοση θα παρουσιάσει η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά και την πρωτότυπη γερμανική έκδοση του αρχιδούκα της Αυστρίας Louis Salvator, η οποία περιλαμβάνεται στις Συλλογές του Μουσείου.*

Το βιβλίο «Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου» βασίζεται στην αγγλική επανέκδοση του 1983 από τον εκδοτικό οίκο Trigraph του Λονδίνου, από σωζόμενο αντίτυπο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Στις σελίδες της έκδοσης η Λευκωσία παρουσιάζεται πέντε χρόνια πριν από την αγγλική κατοχή, με τη ρομαντική ματιά του νεαρού αρχιδούκα Louis Salvator κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το 1873. Τις εμπεριστατωμένες περιγραφές του για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της πόλης, την αρχιτεκτονική της, τις συνήθειες, τα έθιμα και την ενασχόληση των κατοίκων της ζωντανεύουν επιπρόσθετα με λεπτομέρεια και ευαισθησία τα σχέδια του Salvator για αυτήν την σπουδαία, τότε, πόλη του παλιού Λεβάντε.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια και μεταφράστρια της έκδοσης Φώφη Μυριανθούση-Νεοφύτου: «Επιδίωξή μας σε αυτήν την καινούργια παρουσίαση του βιβλίου Levkosia ήταν να διατηρήσουμε, κατά το δυνατόν, το πνεύμα και το δροσερό νεανικό βλέμμα του συγγραφέα με ενδεχόμενες, μερικές ίσως ασάφειές του, με τις απαραίτητες όμως υποσημειώσεις για διευκρίνηση».

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα έκδοση για την ιστορία της πόλης, για έναν νοσταλγικό περίπατο στην καρδιά της Λευκωσίας, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση τόσο σε ερευνητές που ασχολούνται με την ιστορία της πρωτεύουσας, όσο και σε λάτρεις του βιβλίου γενικότερα. Επιπλέον, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για όσους μελετούν την Κύπρο υπό το πρίσμα του Οριενταλισμού.

♥ Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει δεξίωση. Η έκδοση θα διατίθεται προς πώληση και κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης στο Κατάστημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί με μαλακό εξώφυλλο στην τιμή των €15,00 και με σκληρό εξώφυλλο στην τιμή των €20,00.

More info

Χώρος διεξαγωγής: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία

Κρατήσεις απαραίτητες: Τηλ.: +357 22661475 (εσωτ.: 100), Email: info@leventismuseum.org.cy

* Συλλογή: Κωστάκης Αιμιλιανίδης† / ΛΔΜΛ: C/2009/0,294

MadameLeFo