Κύπριοι δημιουργοί κλείνουν μουσικά τον χειμώνα

Κύπριοι δημιουργοί κλείνουν τον χειμώνα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με τραγούδια από το θέατρο και παραδοσιακή μουσική… αλλιώς. Μάθε τώρα όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art που διεκδικούν για τη Λευκωσία, το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, κλείνουν τον Χειμώνα με ένα πάντρεμα της πέμπτης τέχνης (μουσική) με την έκτη τέχνη (θέατρο), αλλά και κυπριακή παραδοσιακή μουσική… αλλιώς.

«ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΩΣ… ΠΩΣ»

QUINTUS ENSEMBLE – CHAMBERFUSION QUINTET

22/02/2024, 20:30μ.μ. Διάρκεια: 70’

Δύο κλασικά κουιντέτα, οι Quintus Ensemble και το Chamber Fusion Quintet, συναντιούνται επί σκηνής και αναδεικνύουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Παρουσιάζουν με κλασικά μουσικά όργανα, ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στην κυπριακή παράδοση με οδηγό τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Παραδοσιακές μελωδίες από τον κύκλο του γάμου («Τραγούδι του Γάμου», «Ο Χορός του Αντρογύνου»), τον χορευτικό κύκλο («Ο Χορός του Δρεπανιού», «Μάντρα», «Καροτσέρης») και τον τραγουδιστικό κύκλο («Ψιντρή Βασιλιτζιά μου», «Αίγια Κότσινη», «Τέσσερα τζιαι τέσσερα», «Τηλλυρκώτισσα»), σμίγουν με ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πασιαρδή και Κώστα Μόντ, τα οποία μελοποίησαν οι Αχιλλέας Λυμπουρίδης, Βάσος Αργυρίδης, Κώστας Κακογιάννης και Ευαγόρας Καραγιώργης. Τους δέκα Κύπριους μουσικούς πλαισιώνουν η Άννα Αριστείδου και ο Τεύκρος Νεοκλέους, οι οποίοι ντύνουν με τις φωνές τους τα τραγούδια. 

Συντελεστές: Φλάουτο: Σάββα Χριστοδούλου, Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου, Κλαρίνο: Γιώργος Γεωργίου, Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου, Κόρνο: Αννίτα Σκουτέλλα, Βιολί: Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βιολί: Νικόλας Βρυώνης, Βιόλα: Νικόλας Ευθυμίου, Βιολοντσέλο: Δώρος Ζήσιμος, Κοντραμπάσο: Νικόλας Τρύφωνος, Εικαστικό ψηφιακό σκηνικό: Κωνσταντίνος Τερλικκάς.

Εισιτήρια: ΖΩΝΗ Α: €16.00 / €13.00, ΖΩΝΗ Β: €13.00 / €10.00, ΖΩΝΗ Γ: €10.00 / €8.00, ΖΩΝΗ Δ: €8.00 / €8.00.

«ΕΞΙ & ΠΕΝΤΕ»

Αφιέρωμα στο Ελληνικό Θεατρικό Τραγούδι

25/02/24 20:30μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Διάρκεια: 120΄

Ηλικίες: Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στο ελληνικό θεατρικό τραγούδι που αναδεικνύει τη δύναμη του συνδυασμού της πέμπτης τέχνης (μουσική) και της έκτης τέχνης (θέατρο). Μια συλλογική πρωτοβουλία νέων μουσικών που παρουσιάζουν τραγούδια – σταθμούς του ελληνικού θεάτρου, γνωστά και λιγότερο γνωστά, με νέες ενορχηστρώσεις. Η συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει και το Πρόγραμμα UNDER 30, παρουσιάζει ένα αμάλγαμα μουσικών ειδών με θεατρικά τραγούδια, τα οποία κατάφεραν να αποτυπωθούν στις συνειδήσεις του κόσμου μέχρι σήμερα.Η συναυλία αναδεικνύει φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά της ανισότητας, της ένταξης κοινωνικών ομάδων με λιγότερη εκπροσώπηση, του ρατσισμού και των ψυχικών ασθενειών. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και ειδικά της νεολαίας, μέσα από τη μουσική και τη λογοτεχνική σκοπιά του ζητήματος για το πως θίγονται τέτοια ζητήματα μέσα από τη θεατρική πράξη. Οι επιλογές των μουσικών έργων συνδυάζουν έργα πολλών καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Καραμουρατίδης κ.α.). Ερμηνεύτρια της συναυλίας είναι η Κατερίνα Παράσχου, η οποία θα συνοδεύεται από 7μελή ορχήστρα, σε ενορχηστρώσεις του συνθέτη Κυριάκου Κώστα. Ηθοποιός επί σκηνής θα είναι η Σαββίνα Γεωργίου, σε κείμενα του Σταύρου Σταύρου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Κολοκοτρώνη.

Συντελεστές 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Παράσχου, Κυριάκος Κώστα, Ενορχηστρώσεις/ πλήκτρα: Κυριάκος Κώστα, Φωνή: Κατερίνα Παράσχου, Ηθοποιός: Σαββίνα Γεωργίου, Κείμενα: Σταύρος Σταύρου, Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Σχεδιασμός Ήχου: Ορφέας Πιτσιλλίδης, Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη, Πιάνο: Μαριάννα Γεωργίου, Τρομπέτα: Γιάννης Κουδουνάς, Βιολί: Μάριος Παύλου, Ηλ. Κιθάρα/ βοηθός ενορχηστρωτή: Αλέξανδρος Κωμοδρόμος, Ηλ. Μπάσο: Κωνσταντίνος Λεμέσιος, Κοντραμπάσο: Κώστας Χαλλούμας, Ντραμς: Kris Grecian

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Χορηγοί παράστασης: Μέγας χορηγός της παράστασης: ΟΝΕΚ

Επίσημος χορηγός: Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

 

Πρόγραμμα UNDER 30

Πλάι σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας καθιερωμένα παρουσιάζει και Κύπριους δημιουργούς, καταξιωμένους αλλά και νέους.  Από φέτος, επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα, καθιερώνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει το Πρόγραμμα UNDER30, που δίνει βήμα και προβάλει το έργο Κύπριων δημιουργών κάτω των 30 ετών. 

Τιμές εισιτηρίων

ΖΩΝΗ Α: €16.00 / €13.00, ΖΩΝΗ Β: €13.00 / €10.00, ZΩΝΗ Γ: €10.00 / €8.00

ΖΩΝΗ Δ: €8.00 / €8.00

Ταυτότητα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.

Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport

Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal

Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

 

Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).

MadameLeFo