Κοτσινόχωμαν-Red Soil: Έκθεση στη Λεβέντειο

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το BirdLife Cyprus, διοργανώνει μια ιδιαίτερη έκθεση αυτό το φθινόπωρο. Η συλλογική έκθεση ‘Κοτσινόχωμαν– Red Soil’, που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό σήμερα 20 Σεπτεμβρίου, αφηγείται την ιστορία της παράνομης θανάτωσης αποδημητικών πουλιών στην Κύπρο, μέσα από μια μεταθανάτια έρευνα για τον ατυχή τρόπο με τον οποίο τα πουλιά αυτά βρίσκουν το τέλος τους.


Η χρονική στιγμή της έκθεσης είναι σκόπιμη, καθώς εκατομμύρια πουλιά εγκαταλείπουν την Ευρώπη αναζητώντας τα ηπιότερα χειμερινά κλίματα της Αφρικής. Η Κύπρος προσφέρει καταφύγιο στη διαδρομή των αποδημητικών πουλιών, που πετούν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι τις περιοχές όπου ξεχειμωνιάζουν. Για πολλά όμως από αυτά, η διαδρομή αυτή αποβαίνει μοιραία.


Το ‘Κοτσινόχωμαν– Red Soil’ είναι αποτέλεσμα πολλαπλών συνεργασιών μεταξύ δημιουργών, με επικεφαλής τον φωτογράφο Σίλβιο Αουγκούστο Ρουσμίκο και τους σχεδιαστές Όμηρο Παναγίδη και Θαλή Νικολάου. Το έργο έχει τη μορφή ενός βιβλίου ως αντικείμενο, ενός ντοκιμαντέρ, καθώς και μιας διαδραστικής έκθεσης. Τα στοιχεία αυτά ενώνονται για να μεταφέρουν τον θεατή σε μια παραστατική σκηνή εγκλήματος, φέρνοντας τον κοντά στα αντικείμενα, τους ήχους και τα τοπία που συνθέτουν αυτή την παράνομη δραστηριότητα, ενώ τον φέρνουν αντιμέτωπο με κάποιες σκληρές αλήθειες για το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Μέσα από αυτή την εμπειρία, η έκθεση καλεί τον θεατή να εμβαθύνει στο πολύπλευρο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό ζήτημα τους εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο, εγείροντας ερωτήματα τόσο για την ατομική ευθύνη όσο και για τη συλλογική δράση.

Ημερομηνίες: 20 Σεπτεμβρίου –  9 Οκτωβρίου 2022

Πρεμιέρα Ντοκιμαντέρ: 19 Σεπτεμβρίου, 2022

Συντονιστές: Λουκία Λοίζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Κατερίνα Στεφανίδη, Επιμελήτρια

Δημιουργία: Σίλβιο Αουγκούστο Ρουσμίκο, Όμηρος Παναγίδης και Θαλής Νικολάου

Επιμέλεια και Σχεδιασμός Έκθεσης: Θαλής Νικολάου

Γραφικά: Όμηρος Παναγίδης

Ντοκιμαντέρ: Κώστας Δράκος

Ήχος: Παναγιώτης Μηνά

Κείμενα: Βασιλική Αναστάση

Υποστήριξη: BirdLife Cyprus και Sovereign Area Police Anti-Poaching Unit

Χορηγοί: MAVA Foundation, BirdLife Cyprus, Λεβέντειος Πινακοθήκη

Χορηγός Επικοινωνίας: Cyprus Mail


Ειδικές Ευχαριστίες: Martin Hellicar, Τάσσος Σιαλής, Έλενα Μαρκιτανή, Μάρκος Χαραλαμπίδης Ολίβια Χριστοδουλίδη, Αργυρώ Νικολάου, Ατελιέ Δημητριάδης Ltd, Arnold’s Digital Printers Ltd

Χορηγός Επικοινωνίας: Cyprus Mail

MadameLeFo