Καύσωνας και πάλι… Λάβε τα μέτρα σου…

Καύσωνας και σήμερα… Λάβε λοιπόν τα μέτρα σου… Μέτρα για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον  οργανισμό σου όταν ανεβαίνει στα ύψη το θερμόμετρο και χτυπάει η… πορτοκαλί προειδοποίηση!

καύσωνας

Photo Credits: Igor Link από Pixabay

Σύμφωνα με την πορτοκαλί προειδοποίηση που εκδόθηκε από το Τμήμα Μετεωρολογίας, αναμένεται να καταγραφούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σήμερα μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., κυρίως στο εσωτερικό. Γι’ αυτό και οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας μας υπενθυμίζουν τα ακόλουθα βασικά μέτρα για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό:

Καύσωνας

Photo Credits: Marvin Rheinheimer από το Pixabay

Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.

Καύσωνας

Photo Credits: DARIA YAKOVLEVA από το Pixabay

 Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.

Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.

Καύσωνας

Photo Credits: Kira Hoffmann από το Pixabay

Καύσωνας & οι τρόποι για να δροσιστείς

Είναι απαραίτητη η χρήση συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά.

Καύσωνας

Photo Credits: Ken Boyd από το Pixabay

Να κάνεις πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δίνε ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Εάν έχεις νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να το ντύνεις ελαφρά. Φρόντισε να ζητάς οδηγίες από τον παιδίατρο σου, σχετικά με τη λήψη υγρών.

Καύσωνας

Photo Credits: Guy Dudka από το Pixabay

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Καύσωνας & πρακτικά tips

Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Καύσωνας

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία. Επίσης, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και όσοι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, κ.α.

Καύσωνας

Photo Credits: Nicola Giordano από το Pixabay

Επειδή πιθανόν να παραστεί ανάγκη για επέκταση της προειδοποίησης από το Τμήμα Μετεωρολογίας και για τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις συστάσεις για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες τη χρονική περίοδο που θα έχουν ισχύ οι σχετικές ανακοινώσεις.

MadameLeFo
0