Καρκίνος του μαστού και η σχέση του με τη διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να έχει σχέση με τη διατροφή… Βεβαίως… Και επειδή ο Οκτώβρης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου μας προτρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας… Γιατί όντως σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού… Κάτι που μπορεί να μην το είχες σκεφθεί… Πάμε να δούμε τι μας συστείνουν. 

καρκίνος του μαστού

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό, το σύμβολο της ροζ κορδέλας κοσμεί αυτές τις μέρες ετικέτες προϊόντων, σήματα καναλιών και προβάλλεται σε πολλές καμπάνιες. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης για ένα θέμα υγείας που αφορά όλους μας… Και όχι μόνον τις γυναίκες, όπως πιθανόν να πιστεύεις… Κάνε scroll πιο κάτω και θα καταλάβεις το γιατί… Καταρχήν, όλες  οι γυναίκες αλλά και οι άντρες  πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους. Να αγαπήσουν και να φροντίσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία.Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!

Ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!

καρκίνος του μαστού

 Photo Credits: Anthony Shkraba από το Pexels

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και η συχνότητα συνεχίζει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Στη Κύπρο η επίπτωση είναι 81.7 στις 100.000. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, έχουν μελετηθεί παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια στον κυπριακό πληθυσμό και αποδείχθηκε ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επιπρόσθετα, η καθυστερημένη εμμηνόρροια και ο θηλασμός παρουσιάζουν προστατευτική επίδραση στις κυπριακές γυναίκες. Επίσης, κάτι που πιθανότατα να μην το είχες συνδέσει ποτέ με τον καρκίνο του μαστού είναι και η διατροφή. Μάλιστα, λέγεται ότι μπορεί να παίζει ρόλο τόσο στην προώθηση όσο και στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στον άνθρωπο.

Καρκίνος του μαστού & οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του

καρκίνος του μαστού

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ηλικία: Η επίπτωση αυξάνεται απότομα έως την ηλικία των 45 με 50 ετών. Η επίπτωση συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία μετά την εμμηνόπαυση, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 65 έτη.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος αυξάνεται με έναν αυξανόμενο αριθμό συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού με ιστορικό καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες με έναν επηρεαζόμενο συγγενή πρώτου βαθμού έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και έχουν τριπλάσιο κίνδυνο εάν έχουν δύο επηρεαζόμενους συγγενείς πρώτου βαθμού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Δίαιτα: Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ της διατροφής και της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως περιγράφεται παρακάτω στο κομμάτι για τις  Διατροφικές εκτιμήσεις.

Photo Credits: Happyveganfit από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Παχυσαρκία: Η σχέση μεταξύ βάρους και κινδύνου καρκίνου του μαστού ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ο λόγος για αυτό είναι ασαφής. Το αντίθετο ισχύει για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. ένα αυξημένο ΔΜΣ ή αύξηση βάρους σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, πιθανώς λόγω της περιφερειακής αρωματισμού της ανδροστενεδιόνης σε 1-οιστρόνη στον λιπώδη ιστό, μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση αυτού του αυξημένου κινδύνου. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επηρεάσει την πρόγνωση. Οι παχύσαρκοι ασθενείς (ΔΜΣ ≥ 30) με καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αυξημένη γλυκόζη στο αίμα: Η μελέτη υγείας νοσοκόμων διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με διαβήτη είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν διαβήτη. Άλλες μελέτες έχουν βρει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε μη διαβητικές γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

καρκίνος του μαστού

Photo Credits: National Cancer Institute στο Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ανεπαρκής βιταμίνη D: Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση 2 μελετών που εξέτασαν τη βιταμίνη D και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες των οποίων τα επίπεδα 25 (OH) D στον ορό ήταν στο χαμηλότερο πεμπτημόριο (<13 ng / dL) είχαν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από εκείνες των οποίων τα επίπεδα ήταν στο υψηλότερο πεμπτημόριο (> 52 ng / dL). Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι ένα επίπεδο 50 ng / dL θα μπορούσε να επιτευχθεί με από του στόματος πρόσληψη 2.000 IU βιταμίνης D3, σε συνδυασμό με μέτρια, τακτική έκθεση στον ήλιο.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Προηγούμενος καρκίνος του μαστού: Ένας πρώτος καρκίνος του μαστού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επακόλουθο καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Διατροφικές συνήθειες για μείωση του κινδύνου εμφάνισης του 

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Περιορισμός του αλκοόλ: Η ασφαλής δόση είναι 1 ποτήρι αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 ποτήρια για τους άντρες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αποφυγή καπνίσματος

Photo Credits: Nancy Mure από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Έλεγχος του βάρους: Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η παχυσαρκία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ένταξη της σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες πρέπει να στοχεύουν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας εβδομαδιαίως, καθώς και προπόνηση δύναμης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Photo Credits: Gilles Rolland Monnet από το Unsplash

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Θηλασμός: Ο θηλασμός μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα το μωράκι της, τόσο μεγαλύτερο είναι το προστατευτικό αποτέλεσμα που της προσφέρεται μέσω του θηλασμού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών: Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γνωστό ότι περιέχουν φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές και αντιοιστρογόνες ιδιότητες που μπορεί να αποτρέπουν τον καρκίνο. Συνιστάται η κατανάλωση πέντε και περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτοχημικά.

Photo Credits: Zuzyusa από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κατανάλωση ολικής άλεσης προϊόντων. Τα ολικής άλεσης είναι μη επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχει θετικό όφελος μεταβάλλοντας τις ορμονικές δράσεις του καρκίνου του μαστού και άλλων ορμονικών εξαρτώμενων καρκίνων. Η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών πρέπει να είναι 25- 30 γραμμάρια.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Περιορισμός στη πρόσληψη κορεσμένων τροφίμων, όπως βοδινό, αρνί, κρέας, τυριά, κρέμα, βούτυρο, καθώς και τροφίμων που περιέχουν trans λιπαρά οξέα, όπως προ – ψημένα προϊόντα, κράκερ και μαργαρίνη.

Photo Credits: Sebastian Coman Photography από το Pexels

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αύξηση της πρόσληψης πουλερικών, ψαριών και πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (όσπρια). Η αύξηση της πρόσληψης ψαριού σε 3 φορές την εβδομάδα θα αυξήσει την πρόσληψη ωμέγα-3-πολυακόρεστων λιπαρών. Έρευνες έχει δείξει ότι τα λιπαρά οξέα μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων του μαστού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μέτρια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με συντηρητικά όπως λουκάνικα, ζαμπόν, μπέικον.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Περιορισμός παστών τροφίμων και αυτών που περιέχουν αλάτι.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αναστέλλοντας τη διαδικασία εισβολής και μετάστασης του καρκίνου.

Photo Credits: Steve Buissinne από το Pixabay

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η έλλειψη διαιτητικού σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες, βλάβη στο DNA και υπεροξείδωση των λιπιδίων και η χαμηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Μια μελέτη παρακολούθησης σε περισσότερες από 32.000 γυναίκες συνέδεσε τα υψηλότερα επίπεδα ολικών καροτενοειδών στο αίμα (καρότο, γλυκοπατάτα, ντομάτα, μάνγκο, πεπόνι, χρωματιστές πιπεριές) με 18-28% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, καθώς και μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου σε όσους είχαν ήδη καρκίνο του μαστού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Κατανάλωση φασολιών τα οποία είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού. Μια μελέτη σε 2.571 γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη φασολιών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού έως και 20%.

 

More info

Μάθε περισσότερα για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Facebook https://www.facebook.com/CyDNA1999    

τηλ. +35722452258; +357 22452292;

http://www.cydadiet.org/

info@cydadiet.org

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Barnard, Neal D., editor. “Breast Cancer.” Nutrition Guide for Clinicians, 3rd ed., Physicians Committee for Responsible Medicine, 2018. nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342085/all/Breast_Cancer.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Breast cancer prevention (PDQ) — Patient Version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-prevention-pdq#section/all. Accessed Oct. 19, 2020.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Eliassen, A. H., Liao, X., Rosner, B., Tamimi, R. M., Tworoger, S. S., & Hankinson, S. E. (2015). Plasma carotenoids and risk of breast cancer over 20 y of follow-up. The American journal of clinical nutrition, 101(6), 1197–1205. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.105080

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Farazi, P., 2014. Cancer trends and risk factors in Cyprus, ecancermedicalscience

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Kotepui M. (2016). Diet and risk of breast cancer. Contemporary oncology (Poznan, Poland)20(1), 13–19. https://doi.org/10.5114/wo.2014.40560

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Nutrition for Breast Cancer Patients and Survivors. Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/treatments_services/nutrition.html. Accesed Oct, 19, 2020.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Sangaramoorthy, M., Koo, J., & John, E. M. (2018). Intake of bean fiber, beans, and grains and reduced risk of hormone receptor-negative breast cancer: the San Francisco Bay Area Breast Cancer Study. Cancer medicine, 7(5), 2131–2144. https://doi.org/10.1002/cam4.1423

 

MadameLeFo