Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Μάθε πως θα προστατεύεις τα παιδιά σου

Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Ή Διαδικτυακά παιχνίδια; ο Άγιος Βασίλης έφερε αρκετά δώρα για τις κονσόλες τους, που σχετίζονται με αυτό το είδος της διασκέδασης… Βεβαίως, εσύ ξέρεις για τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα παιχνίδια. Τα ίδια τα παιδιά όμως, δεν γνωρίζουν…  Γι’ αυτό φρόντισε να τα ενημερώσεις… Πως; Κάνε scroll και θα βρεις όλες τις πολύτιμες συμβουλές για να προστατεύεις τα παιδιά σου από την ενασχόληση τους με τα Διαδικτυακά / Ηλεκτρονικά Παιχνίδια.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο τα παιδιά σου παίζουν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους… Και τώρα ένα παραπάνω, αφού, λόγω του ελεύθερου χρόνου που έχουν βρίσκονται περισσότερες ώρες μπροστά στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή… Και στις γιορτές, ο Άγιος Βασίλης έφερε αρκετά δώρα για τις κονσόλες τους, που σχετίζονται με αυτό το είδος της διασκέδασης… Βεβαίως, εσύ ξέρεις για τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα παιχνίδια. Τα ίδια τα παιδιά όμως, δεν γνωρίζουν…  Γι’ αυτό φρόντισε να τα ενημερώσεις… Πως; Κάνε scroll πιο κάτω και θα βρεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές για το σκοπό αυτό.

Πολύτιμες συμβουλές 

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – Cybersafety, που συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ) του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), επισημαίνει πως τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τα παιδιά και τους/τις νέους/ες, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Στη σύγχρονη εποχή, είναι δύσκολο να εντοπιστούν παιδιά και έφηβοι, που να μην απασχολούνται με παιχνίδια στον υπολογιστή, στις κινητές τους συσκευές ή σε ειδικές κονσόλες. Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόληση με τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια συμβάλλει στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων με ένα πολύ ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο.

Τεχνολογικά νέες εξελιγμένες κονσόλες και βιντεοπαιχνίδια επιτρέπουν, αρχικά, την ψυχαγωγία και την εξοικείωση με την τεχνολογία. Παράλληλα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη γνωστικών και άλλων δεξιοτήτων. Ωστόσο, μέσω της ενασχόλησης με αυτά, μπορεί να προκύψουν σημαντικές προκλήσεις και κίνδυνοι. Κίνδυνοι που συνδέονται με το περιεχόμενο, τον χρόνο ενασχόλησης με αυτά, τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα άτομα. Αναλυτικότερα:

♥ Ακατάλληλο περιεχόμενο: Ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο ή σκηνές που αποσκοπούν στην πρόκληση τρόμου ή φόβου. Η έκθεση σε βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της επιθετικής και βίαιης συμπεριφοράς. Επίσης, μπορεί να φέρει τη χρήση χυδαίου και ακατάλληλου λεξιλογίου και να περιορίσει σημαντικά, θετικές κοινωνικές συμπεριφορές (π.χ. ενσυναίσθηση, αποδοχή).

♥ Πολύωρη ενασχόληση (εθισμός): Τα διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν πιθανό κανάλι εθισμού. H πολύωρη ενασχόληση με αυτά μπορεί να αποβεί αρνητική για τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Μπορεί να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες και την πραγματική και την ουσιαστική επαφή με συνομηλίκους ή και με την οικογένεια.

♥ Επικοινωνία με αγνώστους (αποπλάνηση). Οι εικονικές κοινότητες διαδικτυακών παιγνιδιών, στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, ενθαρρύνουν την πιθανή επαφή με κάποιον/α, ο/η οποίος/α να επιθυμεί, ενδεχομένως, να εκφοβίσει ή να παρενοχλήσει. Εάν κάποιος/α συμμετέχει σε παιχνίδια για πολλούς παίκτες στο Διαδίκτυο (όπου παίζει ενάντια σε άλλα άτομα, ενδεχομένως από διάφορα μέρη του κόσμου), μπορεί να κινδυνεύει να ακούσει προσβλητική γλώσσα από άλλους παίκτες, να εκφοβίζεται ή να θέτει τον εαυτό του στην ευάλωτη θέση να καταστεί θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

♥ Καταναλωτισμός: Πολλά διαδικτυακά παιχνίδια ενθαρρύνουν και προωθούν την αγορά προϊόντων, αποτελώντας δαπανηρές παγίδες, διαμορφώνοντας εθιστικές υλιστικές συμπεριφορές.

Εισηγήσεις σε γονείς και κηδεμόνες

♥ Μην δυστάζεις να συμμετέχεις στην ψηφιακή ζωή του παιδιού σου: Η ενασχόληση των παιδιών και των νέων με τις ψηφιακές συσκευές και το διαδίκτυο θα πρέπει να γίνεται με την ενεργή και καθοδηγητική υποστήριξή σου, μέσω ανοικτού διαλόγου και συζήτησης. Είναι σημαντικό να μιλήσεις μαζί του και να γνωρίζεις για τις αγαπημένες του δραστηριότητες και τα αγαπημένα διαδικτυακά παιχνίδια. Μην διστάσεις να παίξεις μαζί με το παιδί σου, τα αγαπημένα του διαδικτυακά παιχνίδια, μαθαίνοντας τον σκοπό του παιχνιδιού, γιατί του αρέσει, τι σκέφτεται για αυτό κ.λ.π.

♥ Καλό είναι να ελέγξεις το περιεχόμενο του διαδικτυακού παιχνιδιού: Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεις τη δυνατότητα στα παιδιά και στους/στις νέους/ες να παίζουν διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, όπως πάντοτε, είναι αναγκαίο και επιτακτικό να φροντίσεις και να ελέγχεις, ώστε η πρόσβαση σε αυτά να γίνεται, αυστηρώς, στη βάση της καταλληλόλητας τόσο του περιεχομένου όσο και των ηλικιακών ορίων. Μάθε περισσότερα στο  https://internetsafety.pi.ac.cy/

Επίσης, μπορείς να ενημερωθείς για το σύστημα ηλικιακών διαβαθμίσεων του περιεχομένου των παιχνιδιών PEGI (Pan-European Game Information). Το σύστημα PEGI δημιουργήθηκε, για να προστατεύει τα παιδιά, αλλά και για να βοηθήσει τους γονείς να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για την αγορά των παιχνιδιών.

♥ Θέσε χρονικούς περιορισμούς: Φρόντισε να το ενημερώσεις ότι ο χρόνος ενασχόλησής του με τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη συμμετοχή σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες, στο σχολικό διάβασμα και στον ύπνο. Να ενθαρρύνεις επίσης τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού σου, ενισχύοντας την επέκταση του δικτύου των φίλων του. Καλό είναι να του δίνεις ευκαιρίες για  εμπλοκή σε υγιείς δραστηριότητες (π.χ. αθλοπαιδιές, χορός, ζωγραφική, γυμναστική, μουσική), εμπλουτίζοντας δημιουργικά τον χρόνο του και συμβάλλοντας στον περιορισμό του χρόνου ενασχόλησης σε διαδικτυακά παιχνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

♥ Να αναφερθείς σε πιθανούς κινδύνους: Μην διστάσεις να μιλήσεις στο παιδί σου για τους κινδύνους που μπορεί προκύψουν στα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά παιχνίδια (π.χ., εκφοβιστικές ή άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές, επικοινωνία με αγνώστους, ακατάλληλο περιεχόμενο) και φρόντισε να το συμβουλεύσεις για σχετικούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερωθούν ότι, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, θα πρέπει να επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό, τόσο στους κανόνες όσο και στους άλλους παίκτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τα προσωπικά τους στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών τους) και τον διαμοιρασμό πληροφοριών. Επίσης, να μην συναινούν στη συνάντηση με άλλους παίκτες, χωρίς την άδεια και παρουσία των γονιών τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε ζητήματα ή δυσκολίες συναντήσουν. Ειδικότερα, μην διστάσεις να του μιλήσεις για εκφοβιστική ή άλλη ενοχλητική συμπεριφορά (π.χ., απειλές, χυδαία γλώσσα), σημειώνοντας τη σημαντικότητα της άμεσης αναφοράς και ενημέρωσης σε σένα ή σε κάποιον/α άλλον/η ενήλικα που εμπιστεύονται.

Αν ανησυχείς για την ενασχόληση του παιδιού σου με τα διαδικτυακά / ηλεκτρονικά  παιχνίδια, εντόπισε τις επιλογές γονικού ελέγχου που υπάρχουν. Τα εργαλεία γονικού ελέγχου, τα οποία διατίθενται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες, προσθέτουν κάποιους περιορισμούς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ειδικότερα, τα εργαλεία γονικού ελέγχουν επιτρέπουν τον καθορισμό συγκεκριμένων παραμέτρων για τα παιχνίδια, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία, η καταλληλόλητα του παιχνιδιού, η διάρκεια χρόνου του παιχνιδιού, η φραγή στην προσθήκη φίλων, το μπλοκάρισμα στη δυνατότητα για συνομιλία και συγγραφή μηνυμάτων, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο αποκλεισμός ατόμων που δεν ακολουθούν τους κανόνες της κοινότητας, η αναφορά ακατάλληλων συμπεριφορών άλλων παικτών κ.λπ.

Ωστόσο, οι έλεγχοι αυτοί δεν υποκαθιστούν τη γονική συμμετοχή και δεν αποτελούν πανάκεια λύση ή τη μοναδική απάντηση για την ασφάλεια των παιδιών. Η συνεχής παρουσία και υποστήριξη σε όλες τις διαδικτυακές εμπειρίες των παιδιών σας είναι απαραίτητη και καθοριστική.

Καλό είναι να ξέρεις επίσης…

♥ Φρόντισε να διατηρείς καλές σχέσεις με το παιδί σου και ανάπτυξε ουσιαστική επικοινωνία, ώστε να αισθάνεται άνετα να σας αναφέρει τη διαδικτυακή του δράση (διαδικτυακούς φίλους, ιστοσελίδες που επισκέπτεται κ.λπ.) και τυχόν διαδικτυακούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Τα παιδιά και οι νέοι/νέες είναι σημαντικό να γνωρίζουν σε ποιον/α θα μπορούν να απευθύνονται για βοήθεια.

Έλεγχε τη συναισθηματική ευημερία του παιδιού σου, διερευνώντας εάν υπάρχει κάτι το οποίο το απασχολεί και το δυσκολεύει συναισθηματικά.

Αν ανησυχείς για πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο (π.χ., εκφοβισμό, επιβλαβές περιεχόμενο, επικίνδυνα παιχνίδια), μην διστάσεις να μιλήσεις ανοιχτά στο παιδί σου. Ρώτα το τι σκέφτεται και συζήτησε μαζί του, με εποικοδομητική και όχι κριτική διάθεση.

Μάθετε τα πάντα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι, αναφορικά με τις προκλήσεις, που σχετίζονται με τη χρήση των διαδικτυακών παιχνιδιών και γενικότερα του διαδικτύου, δεν είστε μόνοι/ες.

Μπορείτε να καλέσετε για σχετική υποστήριξη στη Γραμμή Βοήθειας 1480,  https://www.cybersafety.cy/helpline και Γραμμή Καταγγελιών 1480 καθώς και https://www.cybersafety.cy/hotline, του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety   https://www.cybersafety.cy/

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.betterinternetforkids.eu/sic για να ενημερωθείς σχετικά με την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.

 

MadameLeFo