Η Λεβέντειος Πινακοθήκη τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Λεβέντειος Πινακοθήκη και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 μάς φέρνει μπροστά στο ερώτημα για «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση»… Μάθε πιο κάτω τις δράσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης κατά τη διάρκεια του Μάη…

Τα μουσεία σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της πανδημίας. Η επισκεψιμότητα, οι διεθνείς συνεργασίες και οι περιοδικές εκθέσεις περιορίζονται. Εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς μαθητές, ξεναγήσεις χωρίς επισκέπτες και κυρίως η ραγδαία μείωση των εσόδων τους έχουν αντίκτυπο στον σχεδιασμό ερευνητικών προγραμμάτων και επιφέρουν αλλαγές στον ετήσιο προγραμματισμό τους. Ωστόσο, αν και τα δεδομένα αυτά είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, συνιστούν παράλληλα και μια πρόκληση: Μια πρόσκληση στους επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και των μουσείων να αναστοχαστούμε τον κοινωνικό και πολιτιστικό μας ρόλο, να σχεδιάσουμε την επανεκκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι ένας επαναπροσδιορισμός της δράσης μας σε όλα τα επίπεδα είναι ίσως περισσότερο αναγκαίος σήμερα παρά ποτέ στη σύγχρονη ιστορία μας.

Υπό αυτήν την ιδιαίτερη οπτική, η Λεβέντειος Πινακοθήκη τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ολόκληρο τον μήνα Μάιο. Οι περισσότερες επικεντρώνονται σε διαδικτυακές δράσεις και προγράμματα, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των καιρών, αλλά και επιδεικνύοντας τις δυνατότητες των νέων μέσων και της τεχνολογίας στις οποίες έχει επενδύσει όλους αυτούς τους μήνες η δυναμική ομάδα του επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού μας. Επίσης, σε περιορισμένο βαθμό και ανάλογα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, έχουν προγραμματιστεί και δράσεις με φυσική παρουσία στους χώρους της Πινακοθήκης.

Μάιος 2021

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Γιορτάζεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με μία εξαιρετική προσφορά, για πρώτη φορά, όλο τον μήνα Μάιο με 40% έκπτωση σε όλες τις εκδόσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης!

Αν και μας έχει λείψει η αφή και η επαφή, η μοναδικότητα της αίσθησης και της μυρωδιάς που προσφέρει ένα βιβλίο δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί. Ξεφυλλίστε τα, χαλαρώστε, και τα βιβλία θα σας βυθίσουν στον κόσμο της τέχνης και της ατέρμονης φαντασίας καταξιωμένων καλλιτεχνών – και μαζί τους θα ταξιδέψετε νοερά, ξανά και ξανά και ξανά…

Σάββατο 1η Μαΐου 2021

Εικονική ξενάγηση στις ανθογραφίες της Λεβεντείου Πινακοθήκης

«Πάντα υπάρχουν λουλούδια για εκείνους που θέλουν να τα δουν». Henri Matisse

Με αφετηρία τα λουλούδια –ως άρωμα, χρώμα, γεύση και τέχνη– σας προσκαλούμε να εξερευνήσουμε τις ανθογραφίες της Λεβεντείου Πινακοθήκης σε μια εικονική ξενάγηση μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών μας. Με την επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού Μυρτώ Χατζάκη θα ταξιδέψουμε από την Ολλανδία του 17ου αιώνα (που κάποτε ήθελε τα λουλούδια στο… πιάτο!) έως τους κήπους του Renoir, σε μια διαδρομή γεμάτη μυστικά και απρόοπτα…

Αν επιτραπεί από τα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας, η ξενάγηση στις ανθογραφίες της Πινακοθήκης θα επαναληφθεί στις 18 Μαΐου με φυσική παρουσία (σε ομάδες 5 ατόμων) στις 10:00, 12:00, 14:00 και 16:00. Δηλώσεις συμμετοχής στο 22668838 ή στο info@leventisgallery.org

Παιχνίδι μυστηρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Μια διαδικτυακή δράση για τους λάτρεις των escape games όλων των ηλικιών! Επιστρατεύεται η εικονική ξενάγηση 360ο στη Συλλογή του Παρισιού, και μας εμπλέκει στην αναζήτηση 5 κλειδιών (όσα και οι αισθήσεις μας…). Άραγε, θα βρείτε τα στοιχεία που λείπουν για να σχηματίσετε την κρυμμένη λέξη;

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Χώμα στο χώμα

Φυρογένη και Αραούζος στον, ίσως, πιο μυστήριο Pinter

«Ποια εξουσία νομίζεις πως έχεις εσύ, που να σου δίνει το δικαίωμα να συζητάς για μια τέτοια βιαιοπραγία;» Το μονόπρακτο θεατρικό του Harold Pinter Χώμα στο χώμα (1996) είναι ίσως το πιο μυστήριο έργο του νομπελίστα συγγραφέα, και τον Μάιο θα δούμε στη σκηνή τη Στέλα Φυρογένη και τον Ανδρέα Αραούζο να μελετούν τους συνειρμούς και τους συμβολισμούς αυτού του ντουέτου. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας». Η Rebecca και ο Devlin φαίνεται να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους, όμως η σχέση τους ποτέ δεν καθορίζεται. Εκείνος μοιάζει να την ανακρίνει και εκείνη αποκαλύπτει προσωπικές εικόνες. Η συζήτηση αλλάζει συνεχώς: γίνεται αναφορά σε ένα τρίτο άτομο, κάποιους συγγενείς και ορισμένους ξένους, κάποιους ξεναγούς, παιδιά ξένα και μη, ένα εργοστάσιο, μια ηχώ αστυνομικής σειρήνας και μια καινούργια ασθένεια… Η Φυρογένη και ο Αραούζος, επιχειρώντας την ερμηνευτική αποκωδικοποίηση του κειμένου του Pinter, αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία των ρόλων τους, ενώ σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Ρέα Ολυμπίου, τους φωτισμούς ο Νίκος Μυλωνάς και τη μουσική ο Σταύρος Μακρής. Την παραγωγή στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Παραγωγή της Alpha Square

Πρεμιέρα: 8 Μαΐου 2021

Λεβέντειος Πινακοθήκη

Δύο παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 20:30.

 

Τετάρτη 12 Μαΐου – Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Ο τοίχος των αναμνήσεων

Προβολή φωτογραφιών και video από τις περιοδικές εκθέσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης έξω από την Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, το κοινό θα ταξιδέψει στον χρόνο, στην εποχή πριν από την πανδημία, και θα δει στιγμιότυπα από όλες τις περιοδικές εκθέσεις της Πινακοθήκης. Η δράση αυτή αφήνει και ένα μήνυμα ελπίδας για το μέλλον και τις περιοδικές εκθέσεις που θα μπορούν να έχουν και τη φυσική παρουσία του κοινού. Η προβολή θα γίνει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Μουσική στο Μουσείο

Ο Μιχάλης Τσερκέζος θα πλαισιώνει μουσικά με ηλεκτρικό βιολί την εμπειρία όσων επισκεφθούν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη το Σάββατο 15 Μαΐου στις 15:00. Η παράσταση θα μεταδοθεί και μέσω livestream στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα αναμεταδοθεί στις 18 Μαΐου στις 18:00.

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Διαλογισμός με την τέχνη: Θα περιηγηθείς νοερά στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Ο τελευταίος αυτός χρόνος έχει αλλάξει δραματικά τις ζωές μας με περισσότερους από έναν τρόπους. Αντιμετωπίσαμε φόβους, αβεβαιότητα, σύγχυση και πολλές αλλαγές. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, αγαπημένα τους πρόσωπα, ή υπέφεραν πολύ, με αποτέλεσμα μια ζωή γεμάτη άγχος και κατάθλιψη. Η πανδημία έχει επηρεάσει τόσο τον «εσωτερικό» όσο και τον «εξωτερικό» μας κόσμο. Πώς ένα μουσείο μπορεί να μας βοηθήσει στη γαλήνη της ψυχής μας; Θα μπορούσε ο χώρος του μουσείου, ένα έργο τέχνης, κάποια χρώματα ή σχήματα να μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε τους φόβους μας; Μπορούν να μας βοηθήσουν να ξαναχτίσουμε τις σκέψεις μας και να νιώσουμε χαρά και ικανοποίηση; Θα μπορούσε ένας διαλογισμός εμπνευσμένος από τους πίνακες της Λεβεντείου Πινακοθήκης να μας βοηθήσει να τα νιώσουμε όλα αυτά;

Συντονιστείτε με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη την Κυριακή 16 Μαΐου στις σελίδες της στο Facebook και στο Instagram, και η τέχνη, τα χρώματα και τα σχήματα θα σε οδηγήσουν σε έναν καινούργιο κόσμο!

Μαύρες χρυσές νιφάδες από την Έφη Σπύρου

Το έργο της εικαστικού Έφης Σπύρου Μαύρες χρυσές νιφάδες παρουσιάζεται στις 16 Μαΐου σε ειδική εγκατάσταση στην πρόσοψη της Λεβεντείου Πινακοθήκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτός και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, γιατί το «Μουσείο είναι Φως»! Το έργο είναι υφασμένο από μαύρο απορροφητικό ύφασμα και κίτρινες αντανακλαστικές ταινίες. Οι αντανακλαστικές ταινίες –που συνήθως τοποθετούνται σε κινούμενα οχήματα, καθώς η αντανάκλαση του φωτός κάνει το αντικείμενο ορατό στο σκοτάδι– αντιπαραβάλλονται με το ύφασμα, το οποίο, αθόρυβο και στατικό, ενεργοποιείται μέσω της κίνησης του φωτός στην επιφάνειά του, καλώντας τον θεατή να συμμετάσχει.

Έτσι, καθώς οι ανακλαστικές επιφάνειες αντιδρούν με το φως, το έργο τέχνης μετατρέπεται σε ένα φλεγόμενο, έντονο και ζωντανό αντικείμενο που εμπνέει τον θεατή. Το «παιχνίδισμα του φωτός» είναι το αποτέλεσμα ενός ενεργού διαλόγου μεταξύ του έργου τέχνης και του θεατή, του καλλιτέχνη και του αντικειμένου, του καλλιτέχνη και του θεατή· του φέροντα οργανισμού (του αρχιτεκτονικού κελύφους της Πινακοθήκης), του γεννημένου οργανισμού (του έργου τέχνης) και του συμμετέχοντος οργανισμού (του θεατή).

Με τον τρόπο αυτόν το έργο της Έφη Σπύρου αντιμετωπίζει τις έννοιες της κίνησης και της παύσης, του φωτός και του σκότους, μέσω των δικών του δομικών στοιχείων, μέσω αυτού που αρχικά φαίνεται να είναι μια αφαιρετική προσέγγιση και μέσω της δέσμευσης που προκαλεί.

Μαύρες χρυσές νιφάδες από την Έφη Σπύρου

Υπαίθρια έκθεση

16 Μαΐου – τέλη Ιουνίου 2021

Σκακιστικός Όμιλος Αρίων

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Αρίων φιλοξενεί σκακιστικούς αγώνες για παιδιά. Οι μικροί μας φίλοι θα αγωνιστούν στο ευγενές αυτό άθλημα στο προαύλιο της Πινακοθήκης από τις 10:00 έως τις 13:00.

 

Κυριακή 16 Μαΐου – Κυριακή 23 Μαΐου 2021

 Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «To μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση»

 

Το προσωπικό της Λεβεντείου Πινακοθήκης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πλατφόρμες για να επικοινωνήσει με το κοινό και να παρουσιάσει νέες προτάσεις όσον αφορά το μέλλον των μουσείων αλλά και εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας. Με τη διαδικτυακή δράση «Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον» τα μέλη της οικογένειας της Λεβεντείου Πινακοθήκης στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και συμβάλλουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην επανεκκίνηση του τομέα του πολιτισμού. Ακολουθήστε μας στο Facebook και Instagram.

 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίωνDirectors Choice και The Gold Collection

Δύο νέα βιβλία έρχονται να εμπλουτίσουν τις εκδοτικές δράσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου στις 11:00. Για σύνδεση μέσω Zoom, παρακαλούμε όπως ζητήσετε τον σύνδεσμο πρόσκλησης αποστέλλοντας email στο info@leventisgallery.org.

  1. Directors Choice: Λεβέντειος Πινακοθήκη

Σε αυτήν την έκδοση του γνωστού εκδοτικού οίκου βιβλίων τέχνης Scala Arts & Heritage Publishers Ltd, η οποία εντάσσεται στη διεθνή σειρά Director’s Choice, η Λεβέντειος Πινακοθήκη αναδεικνύει το μεγαλείο της ευρωπαϊκής τέχνης από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα μέσα από την ξεχωριστή ματιά της διευθύντριας της Πινακοθήκης Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ. Σε μια προσωπική διαδρομή, που συνδέει την ευρωπαϊκή ήπειρο με το νοτιοανατολικό της άκρο και προβάλλει τη μοναδική σχέση μεταξύ ιστορίας και τέχνης, η διευθύντρια παρουσιάζει μια επιλογή σημαντικών έργων από τις Συλλογές. Συμπεριλαμβάνει εξαιρετικά έργα των Παλαιών Δασκάλων, ολλανδικές νεκρές φύσεις, βουκολικές σκηνές Ροκοκό, πίνακες διακεκριμένων εκπροσώπων του Ιμπρεσιονισμού αλλά και του Φωβισμού, ενώ παράλληλα εστιάζει σε έργα που μαρτυρούν την εξέλιξη της νεότερης ελληνικής τέχνης και της πρώτης γενιάς Κυπρίων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα.

  1. G. Leventis Foundation: The Gold Collection of the A. G. Leventis Gallery

Αυτή η αγγλική έκδοση αποτελεί την ολοκληρωμένη παρουσίαση της Συλλογής Χρυσών Νομισμάτων του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, η οποία από τον Ιανουάριο του 2020 εκτίθεται μόνιμα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Οι επιμελήτριες της Συλλογής Λευκή Μιχαηλίδου και Ελένη Ζαπίτη παρουσιάζουν το σύνολο της Συλλογής αλλά και σκιαγραφούν διαδρομές της νομισματικής ιστορίας μέσα από κάθε νόμισμα ξεχωριστά. Ένα πολύτιμο βιβλίο τόσο για συλλέκτες νομισμάτων όσο και για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας της τέχνης και της οικονομικής ιστορίας μέσα από τα νομίσματα. Ο χρυσός και τα νομίσματα, ως αντικείμενα αξίας και ως μέσα συναλλαγής, «μιλούν» μέσα από την έκδοση αυτήν, όπου ζωντανεύουν αυτοκράτορες, ηγεμόνες, βασιλείς και τα νομίσματα της εποχής τους που είχαν διεθνή εμπορική εμβέλεια. Ανάμεσά τους, και νομίσματα με ξεχωριστή εικονογραφία, καθώς και αναμνηστικά νομίσματα, που θεωρούνται ορόσημα στην παγκόσμια νομισματική ιστορία.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-heart”]  Αρμονία

Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το σπίτι της τέχνης, η στέγη της, το φρούριό της, η σκηνή της… Με τη φωνή του ερμηνευτή, την αρμονία της μουσικής και την εικαστική προσωποποίηση, θα γίνει μια ολιγόλεπτη ωδή στην τέχνη στο προαύλιο της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Ο Νικόλαος Γύζης μάς έδωσε την ενσάρκωση της Αρμονίας, αλλά και την έμπνευση για μια πιο σύγχρονη εκδοχή της.

 

Μια δράση-διάδραση της Alpha Square

Ερμηνεία: Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Ρέα Ολυπίου

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Λεβέντειος Πινακοθήκη, 18:00

Αναμετάδοση παράστασης χορού από τη Μαρία Καμπέρη και τους μαθητές της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (28 Απριλίου)

Ο χορός γιορτάζει στη Λεβέντειο Πινακοθήκη! Νεαροί μαθητές χορού από την Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ, το μοναδικό σχολείο το οπoίο έχει εντάξει στο αναλυτικό του πρόγραμμα τον χορό, φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη. Αντλώντας έμπνευση από έργα τέχνης, οι μαθητές εξερευνούν δυνατότητες κινήσεων και δημιουργούν κινησιολογικά μοτίβα. Η μεθοδολογία, καθώς και το αποτέλεσμα, θα είναι προσβάσιμα στο κοινό διαδικτυακά. 

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Φτιάχνω το δικό μου μουσείο!

Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα οικογενειακό πρόγραμμα που θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους για να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό μουσείο.

Εάν είχατε την ευκαιρία να φτιάξετε το δικό σας μουσείο, ποιο θα ήταν αυτό; Μήπως θα ήταν ένα μουσείο παγωτού, ένα μουσείο για το διάστημα ή το μουσείο του μέλλοντος; Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι πολλή φαντασία!

Το Σάββατο 22 Μαΐου θα είναι μια διασκεδαστική ημέρα στην Πινακοθήκη. Αν θα πάτε, θα εξερευνήσουμε μαζί διαφορετικά είδη μουσείων και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβουν. Στο τέλος, θα δημιουργήσουμε τα δικά μας μοναδικά μουσεία από χαρτόκουτα!

Σε περίπτωση που τα μέτρα για τον COVID-19 δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των παιδιών, θα συντονιστείτε με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη διαδικτυακά για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Ημερομηνία: Σάββατο 22.05.2021

Ώρα: 11:00-12:30

Ηλικίες: 4-12 (τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες)

Κόστος: Δωρεάν

 

Ο πίνακας που αγάπησα – Για μικρούς επισκέπτες

Η πολυαγαπημένη και επιτυχής δράση της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Ο πίνακας που αγάπησα» επιστρέφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης από τις 22 Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Αυτήν τη φορά, οι μικροί επισκέπτες καταθέτουν τη δική τους άποψη για τον αγαπημένο τους πίνακα. Παρακολουθήστε τους μικρούς μας φίλους στο Facebook και στο Instagram.

27 Μαΐου 2021

 Μουσείο και ψυχική υγεία

Με ποιους τρόπους μπορεί ένα μουσείο να ενισχύσει την ευεξία μας;  Πώς ο χώρος του μουσείου και τα εκθέματα του μπορούν να συμβάλλουν ως θεραπεία με χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και με άτομα με χρόνιες παθήσεις; Aλλά και γιατί ωφελεί να λαμβάνει κανείς συνεδρίες Εικαστικής Θεραπείας σε ένα μουσείο;

 

MadameLeFo