Τι θα κάνατε αν σας έλεγαν ότι χάνετε πάνω από 20 μέρες ύπνου τον χρόνο; Η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες έρευνες για τον ύπνο, με τη συμμετοχή 55.000 ατόμων σε 57 αγορές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κοιμόμαστε πολύ λιγότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Κατά μέσο όρο, κοιμόμαστε 6 ώρες και 40 λεπτά κάθε βράδυ, ενώ θα θέλαμε να φτάσουμε κοντά στις 8 ώρες. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε πάνω από έναν μήνα ανεκμετάλλευτης ξεκούρασης ετησίως! Οι νεαροί ενήλικες 18-24 ετών φαίνεται να εκτιμούν τον ύπνο περισσότερο από τους μεγαλύτερους. Το 74% να θεωρεί τον ύπνο ύψιστη προτεραιότητα, έναντι 63% στους άνω των 65 ετών. Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν τον ύπνο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα. Ειδικά οι φοιτητές (74%), οι γονείς (74%) και οι εργαζόμενοι σε βραδινές βάρδιες (75%). Και θεωρούν τον ύπνο ως απόλυτη πηγή χαράς.
Μέσω του IKEA Sleep Score -ενός δείκτη που αποτυπώνει την ποιότητα του ύπνου παγκοσμίως – αποκαλύφθηκε ότι το μέσο σκορ ύπνου διεθνώς είναι 63 στα 100. Η Κίνα φαίνεται να κοιμάται καλύτερα με σκορ 74, με το 82% των κατοίκων να ξυπνούν ξεκούραστοι. Η Νορβηγία σημειώνει το χαμηλότερο (56), με το 56% να δηλώνει ότι ξυπνά κουρασμένο. Στην Τουρκία, οι νύχτες είναι ιδιαίτερα… μεγάλες. Εκεί οι κάτοικοι κοιμούνται κατά μέσο όρο στις 00:45, την πιο αργή ώρα στον κόσμο. Ο χώρος στον οποίο κοιμόμαστε έχει επίσης τεράστια σημασία. Στην Αίγυπτο, το 64% των ανθρώπων δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα του ύπνου τους – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Η ικανοποίηση από το υπνοδωμάτιο συνδέεται άμεσα με την ξεκούραση. Βλέπετε, το 81% δηλώνει ότι τα λευκά είδη κρεβατιού παίζουν βασικό ρόλο. Και ακολουθούν το ίδιο το κρεβάτι (78%) και οι πιτζάμες (77%).
Εξάλλου, η οικονομική και η κοινωνική κατάσταση φαίνεται επίσης να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Τα sleep scores για ορισμένες ομάδες είναι ανησυχητικά χαμηλά: Όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έχουν σκορ 54, τα άτομα με αναπηρία 56, και οι γυναίκες με μικρά παιδιά 59. Αντίστοιχα, το εισόδημα παίζει ρόλο, αφού οι χαμηλόμισθοι έχουν σκορ 59, έναντι 67 των υψηλόμισθων. Επιπλέον, όσοι είναι δυσαρεστημένοι με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν sleep score 52, ενώ οι ικανοποιημένοι φτάνουν το 67. Τα εμπόδια στον καλό ύπνο περιλαμβάνουν το στρες (17%), τις διαταραχές άγχους (12%), την υπεραναλυτική σκέψη (11%) και τις διαταραχές ύπνου (8%). Ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς κυμαίνεται γύρω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 24 λεπτών, με τους άνδρες να κοιμούνται ελαφρώς γρηγορότερα (23 λεπτά) από τις γυναίκες (26 λεπτά).
Για να προσφέρει πρακτικές λύσεις, η ΙΚΕΑ συνεργάστηκε με τον μαθηματικό Dr. Tom Crawford από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έτσι δημιουργήθηκε το IKEA Sleep Formula, ένα εργαλείο που βοηθά στην αξιολόγηση και την βελτίωση του ύπνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, απλές αλλαγές, όπως περισσότερη άσκηση, σωστή διατροφή και βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα του ύπνου κατά 75 μονάδες. Ακόμα και μικρές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του φωτός και του θορύβου, η επιλογή ενός άνετου παπλώματος και η σωστή θερμοκρασία δωματίου, μπορούν να ανεβάσουν το σκορ ύπνου κατά 37 μονάδες… Μιλάμε για μια σημαντική διαφορά που μπορεί να αλλάξει τις νύχτες μας!
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει μία μαγική λύση για τον τέλειο ύπνο, αλλά μια σειρά από μικρές, έξυπνες συνήθειες που κάνουν τη διαφορά:
Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, αλλά συχνά τον αφήνουμε τελευταίο στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η ΙΚΕΑ είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι καλύτερος ύπνος σημαίνει καλύτερη ζωή – και με μερικές απλές αλλαγές, μπορούμε όλοι να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι κάθε μέρα.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ikea.com/global/en/our-business/reports/sleep-report-2025-250210/.
Υπνοδωμάτιο: Διάλεξε το δικό σου στιλ για άνεση και ξεκούραση
Tags: IKEA, IKEA Sleep Score, IKEA Sleep Uncovered, ύπνος
Στην ΙΚΕΑ θα ανακαλύψεις ευρηματικές ιδέες και λύσεις για την…
Το 2024 έφθασε και τώρα είναι η ώρα να ξεκαθαρίσεις…
Είσαι καλεσμένη σε γάμο, και δεν έχεις αποφασίσει ακόμη τι…