Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους. Όμως, αυτά που ακούς καθημερινά στις ειδήσεις για τις ολοένα και περισσότερες διαρρήξεις που γίνονται σε σπίτια σε όλη την Κύπρο, δεν χρειάζεται να σε τρομάζουν. Φρόντισε απλά με εύκολους και έξυπνους τρόπους να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένη! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην υγεία- η πρόληψη είναι το μοναδικό σου όπλο! Γι’ αυτό, φρόντισε να αποκτήσεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού που προσφέρει μεγάλη προστασία. Βεβαίως, κοστίζει αρκετά, αλλά κάνει τη δουλειά του.
Διαφορετικά, φρόντισε να κλειδώνεις την πόρτα εσωτερικά γυρίζοντας τις βόλτες σε μονό αριθμό και άφηνε το κλειδί στην κλειδαριά. Κι ένα ακόμη προληπτικό στοιχείο… Ακόμη και αν δεν έχεις σκύλο η επιγραφή «ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ», από μόνη της πιθανόν να λειτουργεί ανασταλτικά.
Βασική αρχή: «Ευτυχώς», οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι… τεμπέληδες και το βασικό τους μέλημα είναι να μην πιαστούν! Γι’ αυτό, τα σπίτια στα οποία επιτίθενται είναι όσα τους φαίνονται πιο εύκολοι στόχοι. Φρόντισε λοιπόν, το δικό σου σπίτι να είναι το λιγότερο “ελκυστικό” -με την έννοια της εύκολης λείας- στη γειτονιά.
Όχι στο σκοτάδι: Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό καλό είναι να μη δώσεις στους επίδοξους εγκληματίες τη… μπουκιά στο πιάτο. Άφησε ένα φως -τουλάχιστον- αναμμένο στα μπαλκόνια σου, που θα τους αποτρέψει γιατί υπάρχει ο φόβος να τους δει κανένα μάτι.
Κάθε εμπόδιο για καλό: Με όλη τη σημασία της, η πραγματοποίηση αυτής της προτροπής μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προστασία του σπιτιού σου. Ξεκίνα από τους εξωτερικούς χώρους. Αν έχεις αυλή, άφησε έξω σε διάφορα σημεία, μερικά πράγματα σα να τα ξέχασες “στη μέση του δρόμου”. Το κουτί με τα κουβαδάκια των παιδιών, το πατίνι τους ή 1-2 μπάλες σκορπισμένες, ειδικά στα σημεία που δεν φωτίζονται επαρκώς. Το ίδιο κάνε και στα μπαλκόνια. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι φυσικά να σκοντάψουν και να κάνουν θόρυβο, ενώ ο απώτερος είναι να τρομάξουν και να φύγουν μόνοι τους…
Ξέχνα τους ηρωισμούς: Έχε το νου σου γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Για να μη βρεθείς λοιπόν, αντιμέτωπη με κανέναν λοστό (στην καλύτερη περίπτωση) παίξ’ το καλύτερα «Δεν ακούω τίποτα δεν βλέπω τίποτα». Θυμήσου ότι ο σκοπός είναι να τρομάξει ο εισβολέας και να φύγει και όχι να τον αντιμετωπίσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί απίστευτα επικίνδυνο. Έως και μοιραίο.
Θυμήσου ότι δεν γεννήθηκες σε βάρκα: Σε απλά ελληνικά «μην ξεχνάς ανοιχτές τις πόρτες». Κυρίως αν έχεις γκαράζ ή αποθήκη στο υπόγειο του σπιτιού, ή αν μένεις στον πρώτο όροφο. Όχι μόνο θα προσφέρεις στους κακοποιούς εύκολη είσοδο, αλλά και την τέλεια κρυψώνα ώστε να βρουν τον κατάλληλο χρόνο για να χτυπήσουν.
Βάλε στην πόρτα το κλειδί: Η αλήθεια είναι ότι οι κλέφτες σήμερα παραβιάζουν κάθε πόρτα. Το θέμα όμως δεν είναι να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να μην τα καταφέρουν τελείως, αλλά να τους δυσκολέψεις τόσο ώστε να μην θελήσουν να χάσουν χρόνο και να ψάξουν κάτι πιο εύκολο. Επομένως, κλειδώνεις την πόρτα ακόμη και αν είσαι μέσα στο σπίτι και αφήνεις το κλειδί στην κλειδαριά- γύριζε το κλειδί σε μονό αριθμό στροφών, όπως λένε οι ειδικοί.
Έξτρα ασφάλειες: Οι πιο σύγχρονες εξώπορτες είναι εφοδιασμένες με διπλές και τριπλές κλειδαριές ασφαλείας, αλλά ακόμη και έτσι, μία ακόμη δεν βλάπτει. Μπορεί να ταλαιπωρείσαι εσύ, λίγο, αλλά σκέψου πόσο θα ταλαιπωρηθεί ένας που θα επιχειρήσει να τις παραβιάσει.
Ο σκύλος γαβγίζει όταν κάποιος ξένος πλησιάζει περισσότερο από όσο πρέπει άρα σίγουρα θα τρομάξει τον επίδοξο διαρρήκτη. Ακόμη όμως και αν δεν έχεις κατοικίδιο, όσο απλοϊκό και να ακούγεται, μια πινακίδα που να προειδοποιεί για την ύπαρξη σκύλου στην ιδιοκτησία σου, μπορεί να λειτουργήσει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- αποτρεπτικά. Αν βάλεις σε εμφανές σημείο και μια αλυσίδα μαζί με ένα μπολάκι φαγητού, κάνεις πιο ολοκληρωμένη την… ψευδαίσθηση.
Η αλήθεια είναι ότι οι διαρρήκτες προτιμούν τα σπίτια που είναι άδεια, γι’ αυτό καλό είναι όταν λείπεις να έχεις κανονίσει με φίλους ή γείτονες, αν είναι δυνατόν, να επισκέπτονται το σπίτι για να δείχνουν ζωή αλλά και για να μαζεύουν την αλληλογραφία που πιθανότατα να μαζεύεται, μαρτυρώντας τη απουσία των ιδιοκτητών.
Επίσης, όταν θα φύγεις για διακοπές, μην αφήσεις εκτεθειμένα έξω από το σπίτι σου εργαλεία κήπου, σκάλες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να φανούν «χρήσιμα» στον διαρρήκτη.
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού παρέχει σίγουρα μεγαλύτερη ασφάλεια. Κοστίζει όμως αρκετά. Αν το αντέχει η τσέπη σου “με γεια σου, με χαρά σου”! Εάν όχι, μπορείς να καταφύγεις στον… αντικατοπτρισμό. Βρες από κάπου ένα αυτοκόλλητο που ενημερώνει για τη φύλαξη του σπιτιού σου από κάποια ιδιωτική εταιρεία security και τοποθέτησέ το σε περίοπτη θέση μπορείς. Άσε που αν θέλεις να το προχωρήσεις το πράγμα, θα προμηθευτείς μικρές κάμερες παρακολούθησης. Υπάρχουν παντού στο εμπόριο και μάλιστα αρκετά φθηνές. Φρόντισε να τις τοποθετήσεις για τον “φόβο των Ιουδαίων”.
Εάν παρόλα αυτά, επιστρέφοντας στο σπίτι σου, αντιληφθείς την παρουσία διαρρήκτη, ενημέρωσε την Αστυνομία και περίμενε σε απόσταση ασφαλείας. Μην επιχειρήσεις να τον ακινητοποιήσεις, γιατί δεν είσαι απόλυτα βέβαιη ότι θα τα καταφέρεις. Εάν δεν μπορείς να τον αποφύγεις, προσπάθησε να του μιλήσεις ήρεμα.
More info: www.police.gov.cy
Tags: House Robbery, police, διαρρήξεις, κλοπές, σπίτι
H κουζίνα αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς και…
Οι περισσότεροι έχουμε μια τάση να στοκάρουμε πράγματα στο σπίτι…
Βάλε γερές βάσεις για ένα οργανωμένο και λειτουργικό σπίτι με…