Εξυπνάδα… Μήπως έχεις ένα Αϊνστάιν στο σπίτι σου; 

Εξυπνάδα… Είναι από τα χαρίσματα που όλοι ευχόμαστε να αναπτύξει το παιδί μας μεγαλώνοντας… Θα ρωτήσεις εύλογα «η εξυπνάδα είναι κληρονομική ή καλλιεργείται στο σωστό περιβάλλον;». Η απάντηση, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, βρίσκεται κάπου στη μέση… Μάθε πιο κάτω πως μπορεί το παιδάκι σου να γίνει ιδιοφυΐα. 

Ενώ η εξυπνάδα συνίσταται οπωσδήποτε από γενετικά χαρακτηριστικά, οι πιο πρόσφατες έρευνες άλλα λένε… Δείχνουν λοιπόν, πως συγκεκριμένες προσεγγίσεις στο μεγάλωμα του παιδιού δίνουν ώθηση στην ικανότητα εκμάθησης και στην πνευματική ανάπτυξη των νεαρών μυαλών.

Εξυπνάδα… και tips για την διανοητική ισχύ

Εντοπίσαμε στοιχεία πρόσφατων ερευνών και μερικούς από τους τρόπους που αποδεδειγμένα χτίζουν την διανοητική ισχύ του μικρού σου. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι να του αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου. Αλλά τι παραπάνω ζητά ένας νέος γονιός από ποιοτικό χρόνο με το παιδί του και τα εύσημα (μετά) ότι με το δικό του ενδιαφέρον έκανε το παιδί του ιδιοφυΐα;

Εξυπνάδα & θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι βασική τροφή του εγκεφάλου για το παιδί. Συνεχείς έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα σε αμέτρητες εκφάνσεις της ζωής του μωρού. Το βοηθά να αποφύγει τις μολύνσεις, ενώ έχει σπουδαία διατροφική αξία. Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θηλασμός κάνει τα μωρά και υγιέστερα και εξυπνότερα. Η έρευνα έδειξε πως μωρά που θήλασαν για 9 μήνες μεγαλώνοντας είχαν πολύ μεγαλύτερο IQ από όσα θήλασαν για 1 (ή λιγότερο) μήνα. Έτσι, αν θηλάζεις το μωράκι σου, χρησιμοποίησε το σαν παρακαταθήκη για την μελλοντική του υγεία. Θα δεις πως τα οφέλη θα είναι τεράστια.

Εξυπνάδα & μουσική

Καταλαβαίνουμε ότι το να ακούς καθημερινά το παιδί σου να παίζει το ξυλόφωνό του δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, ειδικά αν μόλις επέστρεψες από την δουλειά και θέλεις να χαλαρώσεις. Τα μουσικά μαθήματα, όμως, αποδεικνύονται ένας ευχάριστος τρόπος να εξασκήσει το παιδί σου σωστά τον εγκέφαλό του. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα οργανωμένα μαθήματα μουσικής φαίνεται πως ενισχύουν το IQ του παιδιού. Το βοηθούν όμως, και στην μετέπειτα ακαδημαϊκή απόδοση. Και όσο περισσότερο το παιδί παρακολουθεί τέτοια μαθήματα τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει πως παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και πολύ υψηλότερο ΙQ όταν ενηλικιωθούν. Γι’ αυτό βοήθησε τα να απελευθερώσουν τον Μότσαρτ που κρύβεται μέσα τους. Γράψε τα λοιπόν, σε ένα Ωδείο ή κάνε τους ιδιωτικά μαθήματα μουσικής.

Εξυπνάδα

 Εξυπνάδα & γυμναστική

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Illinois σε παιδιά Δημοτικού έδειξαν πόσο ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στις αθλητικές επιδόσεις και την ακαδημαϊκή απόδοση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα /ομαδικά αθλήματα ενισχύει την αυτοπεποίθηση, το ομαδικό πνεύμα και τις ηγετικές ικανότητες. Έρευνα του Oppenheimer Funds έδειξε ότι το 81% των γυναικών σε διοικητικές θέσεις, ασχολούνταν με κάποιο άθλημα όσο ήταν μικρές. Έτσι, αντί να καθηλώνεσαι μπροστά στην τηλεόραση τα απογεύματα, μετά τα διαβάσματα, παίξτε μπάλα ή πάτε με το παιδάκι σου για βόλτα ή τρέξιμο. Ασφαλώς, είναι προτιμότερο να το εμψυχώσεις να ξεκινήσει ένα άθλημα στο σχολείο ή σε κάποιο σύλλογο. Εξυπνάδα

Εξυπνάδα & ηλεκτρονικά παιχνίδια

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα μισητά από τους περισσότερους γονείς ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν. Πράγματι, πολλά από αυτά είναι βίαια, κάνουν το παιδί μοναχικό και αφηρημένο. Γι’ αυτό θα του αγοράζεις όσα αναπτύσσουν την στρατηγική σκέψη και τις οργανωτικές ικανότητες. Αυτά τα παιχνίδια ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και την δημιουργικότητα. Κι έτσι, θα το ωφελήσεις. Εταιρίες που ασχολούνται με την δημιουργία εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών για παιδιά, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της λογικής και την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσης με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Στα καταστήματα θα βρεις μεγάλη γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τον υπολογιστή. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Rochester βρήκε ότι όσα παιδιά ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν ταχύτερη παρατηρητικότητα στις εικόνες από όσα δεν ασχολούνται. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλοί βρετανοί δάσκαλοι σήμερα χρησιμοποιούν video games ακόμα και μέσα στην τάξη.Εξυπνάδα Εξυπνάδα & εγκεφαλικά παιχνίδια

Σκάκι, σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, γρίφοι –όλα αυτά τα παιχνίδια λειτουργούν σαν γυμναστική του εγκεφάλου. Παιχνίδια, όπως π.χ. το Sudoku, μπορούν και να είναι ευχάριστα και να ενισχύουν την στρατηγική σκέψη του παιδιού, την ικανότητά του να λύνει προβλήματα και να παίρνει αποφάσεις. Έχε πάντα στο σπίτι τέτοια παιχνίδια-σπαζοκεφαλιές και προκάλεσε τα παιδιά να τα λύσουν πιο γρήγορα από εσένα. Μην εκπλαγείς αν, μετά από πολύ προπόνηση, τα καταφέρουν.

Αύριο το β’ μέρος

 

Μάθε περισσότερα για το παιδί και τη διατροφή του κάνοντας κλικ εδώ

Τα tips για να μάθεις στα παιδιά σου να τρώνε υγιεινά

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0