Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις δυσκολίες που δημιουργεί και τις ευκαιρίες που προσφέρει η διττή φύση του θεατρικού κειμένου κατά τη μεταφορά του από τη μία γλώσσα στην άλλη, να τους δώσει την ευκαιρία να επεξεργαστούν πολλαπλές μεταφράσεις του ίδιου κειμένου, αλλά και να εκθέσουν τη δική τους μετάφραση (από τα Αγγλικά προς τα Ελληνικά) υπό αξιολόγηση από επαγγελματίες του θεατρικού χώρου.
Το εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον θεατρικό λόγο και τη μετάφρασή του και έχουν πολύ καλές γνώσεις αγγλικών, θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα μέρη, ως εξής:
Μέρος Α’, 10:00-11:45: «Εισαγωγή στη μεταφραστική θεωρία και πράξη».
Μέρος Β’, 12:15-14:00: «Αρχές θεατρικής μετάφρασης».
Μέρος Γ’, 10:00-11:45: «Κριτική θεατρικών μεταφράσεων των συμμετεχόντων».
Μέρος Δ’, 12:15-14:00 «Η θεατρική μετάφραση υπό σκηνοθετική και υποκριτική σκοπιά», σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή αποτελεί η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς και η παρακολούθηση και των τεσσάρων μερών του εργαστηρίου.
Ο Κωνσταντίνος Κρίτσης εντάχθηκε στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2019 ως Λέκτορας στις Μεταφραστικές Σπουδές και τις Σπουδές Διερμηνείας. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη μετάφραση και τη διερμηνεία συμπορεύονταν πάντοτε με την επαγγελματική́ του δραστηριότητα ως μεταφραστής και διερμηνέας μεταξύ Ελληνικών, Αγγλικών και Γερμανικών. Η διδακτική του εμπειρία περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την παράδοση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων σε αμφότερα γνωστικά αντικείμενα σε πανεπιστήμια της Ευρώπης (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και της Μέσης Ανατολής (Ομάν). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις διεπαφές μεταξύ θεάτρου/υποκριτικής και μετάφρασης/διερμηνείας καθώς επίσης και σε θεματικές σχετικές με τη διαγλωσσική/-πολιτισμική ανάλυση του λόγου.
Θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα διεξαγωγής συνεδρίων/εκδηλώσεων του αρμόδιου Υπουργείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους/όσες διαθέτουν:
Για πρόσωπα τα οποία δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος απαιτείται η επίδειξη του ιατρικού πιστοποιητικού που εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και η επίδειξη αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών.
Τα πιο πάνω θα εφαρμοστούν νοουμένου πως θα συνάδουν με το εκάστοτε εν ισχύ διάταγμα.
Tags: Θεατρική μετάφραση, Κέντρα Πληροφόρησης Νέων, Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
O Τηλεμαραθώνιος TELETHON επιστρέφει φέτος στο ΡΙΚ, την Πέμπτη 8…
Ένα νέο κατάστημα Beauty Line έχει ανοίξει τις πόρτες του…
Το νέο κατάστημα CELIO άνοιξε τις πόρτες του στο Mall…