Ενσυνείδητη Διατροφή: Το κλειδί για υγιές σώμα

Η Ενσυνείδητη Διατροφή, το Mindful Eating όπως μπορεί να το έχεις ακούσει, είναι το κλειδί για υγιές σώμα και νου. Η Σοφία Μπράουν, Κλινική Διαιτολόγος και Διατροφολόγος θα σου εξηγήσει σήμερα την έννοια σε βάθος… Κάνε scroll για να μάθεις τα πάντα γύρω απ’ αυτή τη σχετικά καινούρια τάση και φρόντισε να εφαρμόσεις τα πολύτιμα tips. 

Ενώ πολλά γράφονται για το περιεχόμενο της διατροφής μας, η έννοια της ενσυνείδητης διατροφής είναι λιγότερο γνωστή. Η ορθή διατροφική συμπεριφορά είναι όμως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση καλών διατροφικών συνηθειών.

Όχι στο γρήγορο φαγητό, ΝΑΙ στην ενσυνείδητη διατροφή

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής μας έχουν δημιουργήσει νέο φαινόμενο όπου το φαγητό συχνά μετατρέπεται σε μια παράλληλη και ασήμαντη πράξη εν μέσω εργασίας, χρήσης υπολογιστών, smartphones, τηλεόρασης. Επίσης συχνά τα γεύματα καταναλώνονται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι επιζήμιο, αφού ο εγκέφαλος χρειάζεται έως 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει το αίσθημα του κορεσμού μετά την έναρξη του φαγητού. Εάν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα, θα προλάβει να φάει μια υπέρμετρη ποσότητα τροφής πριν φτάσει να νοιώσει κορεσμό.Η ενσυνείδητη διατροφή λοιπόν, έχει να κάνει με την εστίαση στην αισθητηριακή εμπειρία του φαγητού, δηλαδή περιλαμβάνει τη χρήση όλων των αισθήσεών μας για να εκτιμήσουμε τη γεύση, την υφή και το άρωμα του φαγητού, καθώς και την αναγνώριση των ενδείξεων πείνας και κορεσμού του σώματός μας. Σημαίνει το να τρώμε σκεπτόμενα, δίνοντας την πλήρη προσοχή μας στο φαγητό. Έτσι, θα κάνουμε τα γεύματα μια σκόπιμη πράξη αντί για αυτόματη. Η πρακτική αυτή μπορεί να επιφέρει πολλές ωφέλειες στον οργανισμό μας. Μπορεί να μας βοηθήσει π.χ. στην απώλεια βάρους, αποφυγή ανθυγιεινών συμπεριφορών σίτισης (π.χ. binge eating*) και βελτίωση των διατροφικών επίλογων μας.♦ Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα binge eating νιώθουν ανίκητη έλξη προς το φαγητό και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν δεν πεινάνε. Αυτή η συμπεριφορά όμως, μπορεί να προκαλέσει σημαντική σωματική και ψυχολογική δυσφορία, καθώς και προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαταραχές του μεταβολισμού και καρδιακές παθήσεις.

Οι βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής

Ποιές είναι όμως, οι βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής; Ας τις δούμε μια προς μια.

♥ Για αρχή είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε την εφαρμογή με ένα μόνο γεύμα την μέρα, αυτό στο οποίο μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο.♥ Πριν ξεκινήσουμε να τρώμε ρωτάμε τον εαυτό μας :

    • Πριν πόση ώρα έφαγα;
    • Γιατί τρώω; Πεινάω πραγματικά ή τρώω από συνήθεια, βαριεστημάρα, λόγω συναισθηματικού φόρτου;
    • Τι θα φάω; Έχω επιλέξει/ σχεδιάσει συνειδητά το γεύμα μου ή απλά βάζω στο στόμα μου ότι βρήκα μπροστά μου;
    • Πόσο θα φάω και πως;

♥ Επιλέγουμε ένα ήσυχο περιβάλλον, μακριά από οθόνες, συσκευές, βιβλία ή άλλους περισπασμούς. Όταν τρώμε, πρέπει μόνο να τρώμε.

♥ Κόβουμε το φαγητό μας σε μικρές μπουκιές.

♥ Αν συνηθίζουμε να τρώμε πολύ γρήγορα, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να τρώμε πιο αργά. Κι ένα κολπάκι: Μάθετε να τρώτε χρησιμοποιώντας το μη κυρίαρχο χέρι (π.χ. αν είστε αριστερόχειρας χρησιμοποιήστε το δεξί) ή χρησιμοποιώντας chopsticks.♥ Ερευνούμε την πείνα μας κατά την διάρκεια του γεύματος, ειδικότερα στη μέση πριν τελειώσουμε!

♥ Χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις. Η ενσυνείδητη διατροφή περιλαμβάνει και τις 5 αισθήσεις… Γι’ αυτό δίνουμε βάση στην εμφάνιση, τη μυρωδιά, τις υφές, τις γεύσεις και τους ήχους του φαγητού… Και παρατηρούμε πως αλλάζει η γεύση όσο μασάμε.

Ενσυνείδητη διατροφή: Από την αγορά στο μαγείρεμα

Ενώ η ενσυνείδητη διατροφή συνδέεται συνήθως με την ώρα του φαγητού, οι αρχές εφαρμόζονται και σε άλλες πτυχές της ζωής μας:♥ Αγορά τροφίμων και διαδικασία μαγειρέματος: Αφιερώστε χρόνο για να επιλέξετε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, λαμβάνοντας υπόψη τη θρεπτική αξία και τις γεύσεις που θα φέρουν τα τρόφιμα που αγοράζετε στα γεύματά σας. Η ενσυνείδητη αγορά τροφίμων και ο τρόπος μαγειρέματος θέτει τα θεμέλια για την ενσυνείδητη διατροφή.♥ Σνακ: Ακόμη και την ώρα του σνακ, μπορείτε να εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη διατροφή. Αντί να παίρνετε χωρίς σκέψη ένα σνακ και να το καταναλώνετε ασυνείδητα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να επιλέξετε μια θρεπτική επιλογή.♥ Ενσυνείδητη παρατήρηση: Μετά από κάθε γεύμα, αφιερώστε μια στιγμή για παρατήρηση. Σκεφτείτε τις διατροφικές επιλογές που κάνατε και πώς αυτές σας έκαναν να αισθανθείτε. Αυτή η πρακτική σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα σας. Και  ταυτόχρονα προωθεί τη συνειδητή λήψη αποφάσεων στο μέλλον.Συμπερασματικά η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια ισχυρή πρακτική που μπορεί να αλλάξει την σχέση μας με το φαγητό. Επιβραδύνοντας και συντονίζοντας το σώμα μας, και απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Η ενσωμάτωση της ενσυνείδητης διατροφής στη ζωή μας προσφέρει πολλά οφέλη: Βελτιωμένη πέψη, ενισχυμένη ικανοποίηση, αυξημένη επίγνωση της πείνας και του κορεσμού, συναισθηματική ευεξία και αποτελεσματική διαχείριση βάρους.

Who is who

Σοφία ΜπράουνH Σοφία Μπράουν σπούδασε Κλινική Διαιτολογία και Διατροφολογία με υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγκαμ του Ηνωμένου Βασίλειου, από όπου και απέκτησε τον τίτλο Masters in Nutrition and Dietetics, (MNutr.) με Άριστα (First Class Honors). Από το 2020 μέχρι και το 2023 εργάστηκε σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου (NHS) ως Κλινική Διαιτολόγος για παιδιά. Επιστρέφοντας στην Κύπρο τον Απρίλη του 2023, εξακολουθεί να παραμένει εξωτερικός συνεργάτης Βρετανικού Συστήματος Υγείας (Locum Dietitian). Το Νοέμβριο του 2023 ίδρυσε το πρότυπο Διαιτολόγιο Κέντρο για Ενήλικες και Παιδιά “Eatwell by Sophia Brown” στην Ακρόπολη Λευκωσίας, και προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες διατροφής εντός και εκτός ΓΕΣΥ. Η Σοφία κατέχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (HCPC registration number DT31021) και είναι επίσης εγγεγραμμένη ως Κλινική Διαιτολόγος στο Μητρώο του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (αρ. εγγραφής 553). Είναι μέλος του British Dietetic Association καθώς και του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου.

Τη Σοφία Μπράουν θα τη βρεις στο γραφείο της, στην οδό Ιφιγενείας 31Γ, Στρόβολος, Λευκωσία, τηλ. 22047070 & 96003005

info@eatwellbysophiabrown.com.cy

https://www.eatwellbysophiabrown.com.cy

 

MadameLeFo