Εμβληματικά γλυπτά 8 πιάνων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δύο εμβληματικά γλυπτά 8 πιάνων δώρισαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Kyriakides και Avantgarde… Σε μία σεμνή τελετή, η Kyriakides Piano Gallery και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde παρέδωσαν και επίσημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δύο εμβληματικά έργα τέχνης, που αποτελούνται από οκτώ πιάνα!

Συγκεκριμένα, τα έργα The Piano Cube και Floating Pianos του βρετανού καλλιτέχνη Tim Vincent-Smith εκτίθενται από σήμερα στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία. Στην τελετή, τα έργα παρέδωσε στον Πρύτανη, καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kyriakides Piano Gallery και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde κ. Σταύρος Κυριακίδης στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου, του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Γεώργιου Χατζηγεωργίου, της Προέδρου Μαίη Σεχάμπ και των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης Συλλογής Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Κύπρου και πλήθους κόσμου από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον χώρο του πολιτισμού.Ο Avantgarde είναι ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την Επίτιμη Προεδρία της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σκοπός του είναι η ενίσχυση και βελτίωση των πολιτιστικών δρώμενων της Κύπρου. Έχει κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο πολιτιστικό στερέωμα του τόπου με σημαντικές δράσεις, μεγάλης κλίμακας διαδραστικές εγκαταστάσεις, διαγωνισμούς και άλλες εκδηλώσεις. Η Kyriakides Piano Gallery δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο του πιάνου. Προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής πιάνου στην Κύπρο εκπροσωπώντας τους κορυφαίους κατασκευαστές στον κόσμο και κατέχει την ηγετική θέση στον κλάδο. Τυγχάνει τεράστιας εκτίμησης διεθνώς και της έχουν απονεμηθεί σωρεία βραβείων από διάφορους φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού για την εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική της δράση.Με αφορμή την 30η επέτειο από ιδρύσεως της Kyriakides Piano Gallery (1993-2023), οι δύο φορείς, με σημαντική υπηρεσία στον χώρο και έχοντας επιδείξει κατ’ επανάληψη και με διάφορους τρόπους τη μεγάλη τους ευαισθησία τόσο προς τους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος όσο και προς τον άνθρωπο, συνεργάστηκαν με τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Tim Vincent-Smith για την κατασκευή των δύο εμβληματικών γλυπτών επαναχρησιμοποιώντας δημιουργικά πιάνα των οποίων ο χρόνος ευδόκιμης υπηρεσίας, ως μουσικά όργανα, εξαντλήθηκε.

Ο Tim Vincent-Smith και οι δημιουργίες του

Το 2017, ο καλλιτέχνης Tim Vincent-Smith – σε συνεργασία με τον φίλο και συνεργάτη Matthew Wright – δημιούργησε το Pianodrome, το πρώτο αμφιθέατρο στον κόσμο φτιαγμένο εξολοκλήρου από μεταποιημένα και επαναχρησιμοποιημένα πιάνα. Αυτό το αμφιθέατρο στο Edinburgh Fringe Festival προσέλκυσε 18.000 επισκέπτες και μαζί την αναγνώριση των κριτικών διεθνώς. Το 2021, κατασκεύασε για πρώτη φορά τον Κύβο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου του Leeds, ο οποίος σήμερα εκτίθεται στο Εδιμβούργο ενώ το 2023 επισκέφθηκε την Κύπρο για να φτιάξει μόλις τον δεύτερο Κύβο στον κόσμο.Προσφωνώντας την εκδήλωση, ο Πρύτανης καθ. Τάσος Χριστοφίδης χαρακτήρισε κάθε καινούργιο έργο τέχνης που κοσμεί τους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ως μία νέα πηγή έμπνευσης και μία ευκαιρία για ανάπτυξη ενός νέου διαλόγου για τη σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό και το ρόλο της δημιουργίας στη ζωή μας. Αναφέρθηκε στα πιάνα ως φορείς πολλών και σημαντικών νοημάτων αφού τα συνοδεύουν η μουσική που για χρόνια δημιούργησαν, οι άνθρωποι τους οποίους υπηρέτησαν και οι χώρες στις οποίες ταξίδευσαν προτού αφεθούν στα χέρια του καλλιτέχνη που τα μετέτρεψε σε γλυπτά. Ευχαριστώντας τους δωρητές, εξέφρασε την άποψη ότι η παρουσία των έργων στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής κάνει τους χώρους πιο ζεστούς και φιλόξενους αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία της τέχνης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Η μουσική και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Στην αντιφώνηση του, ο κ. Σταύρος Κυριακίδης εξήγησε ότι η αξιοποίηση των πιάνων μέσω της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης είχε ως στόχο τη δημιουργία μοναδικών γλυπτών που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν την κοινότητα και να αποτελέσουν το επίκεντρο δράσεων προς όφελος ενός μεγάλου δικτύου δημιουργών και επαγγελματιών του πολιτιστικού – δημιουργικού κλάδου αλλά και ευρύτερα. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της μουσικοθεραπείας και της εργοθεραπείας, που αξιοποιούν τη μουσική και δη το πιάνο ώστε να βοηθήσουν ανθρώπους να αναπτύξουν, να επανακτήσουν ή να διατηρήσουν δεξιότητες απαραίτητες για να συμμετέχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους ανεξάρτητα, παραγωγικά και ικανοποιητικά, επισημαίνοντας ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde έχει δωρίσει πιάνα σε διάφορους χώρους προς αξιοποίηση τους με αυτό ακριβώς τον τρόπο. Εξέφρασε την ευχή η παρουσία των δύο γλυπτών στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής να εμπνεύσει τους υφιστάμενους και μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας ώστε να εντάξουν ακόμη περισσότερο τη μουσική και τις θεραπευτικές της ιδιότητες στη ζωή των ιδίων και των ασθενών τους.

The Piano Cube & τα Floating Pianos

Στο ένα έργο (The Piano Cube), έξι πιάνα σχηματίζουν έναν κύβο ισορροπημένο στην ακμή, παρουσιάζοντας ένα εντυπωσιακό γλυπτό που ελκύει την προσοχή και μαγνητίζει τα βλέμματα. Σαν δεινόσαυρος που χορεύει μπαλέτο ή σαν παράξενος, ξύλινος δορυφόρος στο διάστημα. Ένα γλυπτό που ποζάρει επιβλητικά, στραμμένο προς όλες τις κατευθύνσεις, με ένα απλό σχήμα αλλά χωρίς απλή εξήγηση. Στην πραγματικότητα παραμένει ένα αίνιγμα. Παθητικό και βουβό ή έντονα διαδραστικό και εκκωφαντικά  ηχηρό, αφού ενσαρκώνει εντυπωσιακά μια παράξενη συνείδηση που μας αφυπνίζει και μας προ(σ)καλεί να σκεφτούμε «έξω από το κουτί» για να προσλάβουμε τα διαφορετικά μηνύματα με τις πολλαπλές ερμηνείες που μεταφέρει (της μουσικής, του πολιτισμού, της κυκλικής οικονομίας); Στο άλλο (Floating Pianos), δύο πιάνα κομμένα στη μέση, υπό γωνία τέτοια ώστε να εμφανίζονται ως να επιπλέουν – ή να βυθίζονται – προβάλλουν ελεύθερα στο χώρο που κινείται ο επισκέπτης. Το τελικό αποτέλεσμα των τεσσάρων ημιτμημάτων του πιάνου, που παρασύρθηκαν από το μεγάλο κύμα του πατώματος, είναι εκπληκτικό και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο. Σαν σωσίβιες λέμβοι σε μια θάλασσα, η στάθμη της οποίας ανεβαίνει, τα γλυπτά μπορεί να θεωρηθεί ότι αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή ή/και να ιδωθούν ως σύμβολα ελπίδας στις όποιες αντιξοότητες.

MadameLeFo