Είδαμε τα «Ουράνια σώματα» στο ΜΕΤ

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως ο καθολικισμός επέδρασε στην φαντασία των σχεδιαστών μόδας; Πρόσφατα βρεθήκαμε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, και είδαμε τα “Ουράνια σώματα”, την έκθεση που με τις  συλλογές της έλυσε όλες μας τις απορίες.

Η έκθεση «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination» που εγκαινιάστηκε τον Μάιο στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, είναι η μεγαλύτερη έκθεση πού παρουσιάζεται ποτέ από το Costume Institute και είναι αφιερωμένη στην Καθολική Εκκλησία και τον τρόπο που επηρέασε τη μόδα. Μεταφέρει δε τον «διάλογο» μεταξύ της μόδας και της μεσαιωνικής τέχνης από τις συλλογές του μουσείου, ενώ εξετάζει την έμπνευση των σχεδιαστών της μόδας που συνδέεται με την ευλάβεια και τις παραδόσεις του Καθολικισμού.

Δείτε το βίντεο για την έκθεση στο MET κάνοντας κλικ εδώ ⇓

Ο Andrew Bolton, ο επιμελητής της έκθεσης, παρατηρεί ότι οι περισσότεροι από τους σχεδιαστές που παρουσιάζονται στην έκθεση ανατράφηκαν ως καθολικοί. Οι σχέσεις τους με τον καθολικισμό ποικίλουν, αλλά όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντική επιρροή που άσκησε η θρησκεία στις δημιουργίες τους.

Οι επιδράσεις του Καθολικισμού 

Ο ακρογωνιαίος λίθος της έκθεσης είναι τα 40 παπικά ιερά άμφια και τα αξεσουάρ που τα συνοδεύουν και χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα και δανείστηκαν από τα αρχεία του Βατικανού και το σκευοφυλάκιο της Sistine Chapel.Πολλά από αυτά δεν τα έχει δει ποτέ ανθρώπινο μάτι έξω από την Αγία Έδρα του Βατικανού, και σήμερα φιλοξενούνται στην έκθεση του Anna Wintour Costume Center.

Δείτε το βίντεο για την έκθεση στο MET κάνοντας κλικ εδώ ⇓ 

Δημιουργίες μόδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα παρουσιάζεται στις Βυζαντινές και Μεσαιωνικές γκαλερί, της πτέρυγας Robert Lehman, και του The Met Cloisters (βρίσκεται βόρεια του Manhattan).  Σε συνολικά 25 αίθουσες, έκτασης 5,570 τ.μ. παρουσιάζονται σύγχρονες δημιουργίες που αντιπροσωπεύουν την πολυτέλεια και τη «γοητεία» που συνδέεται με τον καθολικισμό.Η έκθεση κατά κάποιο τρόπο, έχει σχεδιαστεί σαν μια… πομπή. Με την είσοδό μας στο κτίριο του Metropolitan Museum of Art της Fifth Avenue, βρεθήκαμε στις Βυζαντινές γκαλερί, που επικεντρώνονται στους σχεδιαστές που αντλούν την έμπνευσή τους από ιερούς χώρους και το εσωτερικό των Βυζαντινών εκκλησιών.Στη Βυζαντινή Κρύπτη υπάρχει ένα μικρό τμήμα, όπου παρουσιάζονται κομμάτια της συλλογής του Φθινοπώρου / Χειμώνα 1991-92, αλλά και δημιουργίες από την τελευταία συλλογή του Gianni Versace του Φθινοπώρου / Χειμώνα 1997-98.Εδώ θαυμάσαμε μια σειρά από φορέματα που τα εμπνεύστηκε από τα εντυπωσιακά μωσαϊκά των βυζαντινών μνημείων και τα μικροσκοπικά μωσαϊκά του καθεδρικού ναού της Ραβέννας. Αυτή η επιρροή εκφράζεται στα υφάσματα των φορεμάτων, όπως το μη υφαντό, μεταλλικό πλέγμα, γνωστό ως Oroton, που δίνει την ψευδαίσθηση ψηφίδων. Παρουσιάζονται επίσης βαρύτιμες βραδινές τουαλέτες, που καταλήγουν σε ένα νυφικό με έναν κεντημένο σταυρό, που ήταν εμπνευσμένος από έναν περίτεχνο,  επιχρυσωμένο ασημένιο σταυρό που ανήκει στο Metropolitan Museum of Art και τον είχε εντοπίσει ο ίδιος ο Versace όταν επισκέφθηκε την έκθεση The Met “The Glory of Byzantium” το 1997.Παρουσιάζονται όμως και πέντε φορέματα από τη συλλογή των Dolce & Gabbana για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2013-2014, που ήταν εμπνευσμένη από τα ψηφιδωτά του καθεδρικού ναού Monreale στη Σικελία. Εκείνη τη σεζόν, o Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana, οι ιταλοί μετρ της μόδας δημιούργησαν μια συλλογή εξολοκλήρου κεντημένη με παγιέτες, που δίνουν μια εξαιρετική λάμψη, και που αντικατοπτρίζει τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στους Βυζαντινούς ναούς.

Ταξίδι στη Μεσαιωνική Ευρώπη

Από τις Βυζαντινές γκαλερί προχωρήσαμε στη γκαλερί της Μεσαιωνικής Ευρώπης, όπου παρουσιάζονται οι δημιουργίες σχεδιαστών που είναι εμπνευσμένες από την Παναγία και το Θείο Βρέφος, που βρίσκονται μέσα στους καθολικούς ναούς. Εδώ θαυμάσαμε δημιουργίες του Yves Saint Laurent, που μεταξύ άλλων δημιούργησε ένα εξαίρετο φόρεμα για το παρεκκλήσι της Notre-Dame de Compassion στο Παρίσι. Εδώ παρουσιάζεται και ο Riccardo Tisci, που δημιούργησε ένα εξαιρετικό φόρεμα με κάπα για την εκκλησία του Αποστόλου του Αγίου Πέτρου στο Palagianello, στην Puglia της Ιταλίας.

Στον κόσμο των αγγέλων

Δεδομένου ότι οι άγγελοι λειτουργούν ως οδηγοί, προστάτες και αγγελιοφόροι για τους ανθρώπους, παρουσιάζονται εμφανέστερα στη φαντασία των σχεδιαστών. Στο Θησαυροφυλάκιο θαυμάσαμε ενδεικτικές δημιουργίες από τις συλλογές του John Galliano για τον Christian Dior και του Yves Saint Laurent. Στο μπαλκόνι του χώρου βρίσκεται η «Χορωδία αγγέλων», με 21 ρόμπες που δημιουργήθηκαν από το οίκο Balenciaga για την χορωδία Orfeón Donostiarra, με έδρα το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία. Αρχικά το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Cristóbal Balenciaga το 1945, όμως, το σχέδιο εκσυγχρονίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και αυτό είναι το σχέδιο που εκτίθεται. Πληροφοριακά, το αρχικό σχέδιο το ζήτησαν οι γυναίκες που εργάστηκαν στα ατελιέ του οίκου, και οι οποίες ήταν και μέλη της χορωδίας.Εδώ παρουσιάζεται και «Ο Χειμώνας των Αγγέλων», μια συλλογή του  Thierry Mugler των μέσων της δεκαετίας του ’90, με έμπνευση τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Στη συλλογή συμπεριλαμβάνεται ένα χρυσό φόρεμα με φτερά μήκους ενός μέτρου, ζωγραφισμένα με χρυσό.Και όταν περάσαμε στο Θησαυροφυλάκιο, όπου τα κομμάτια συνδέονται με κάποια από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται εκεί, συμπεριλαμβανομένων τις χάντρες από τα κομπολόγια, που ήταν το αξεσουάρ της Γοτθικής υποκουλτούρας.Αφού διασχίσαμε το διαχωριστικό της χορωδίας, περάσαμε στην ουράνια ιεραρχία, όπου παρουσιάζονται δημιουργίες των σχεδιαστών που εμπνεύστηκαν από τη λατρεία της Παναγίας. Εδώ θαυμάσαμε ένα εκπληκτικό νυφικό δια χειρός Christian Lacroix, εμπνευσμένο από την μητέρα του Ιησού Χριστού.Η πτέρυγα Lehman επικεντρώνεται στην λατρεία των αγίων και των αγγέλων. Εδώ παρουσιάζονται δύο φορέματα της Jeanne Lanvin– το ένα ανήκει στο Metropolitan Museum of Art, και χρονολογείται από το 1939. Εμπνευσμένο από τους αγγέλους που απεικονίζονται στους πίνακες του Fra Angelico, και ειδικά το μπλε, ένα μοναδικό μπλε, που έμεινε γνωστό ως το μπλε του Lanvin -ήταν μια συγκεκριμένη βαφή που ανέπτυξε η ίδια η δημιουργός. Εδώ παρουσιάζεται επίσης μια σειρά δημιουργιών που σχεδιάστηκαν από τις Αμερικανίδες αδελφές Kate και Laura Mulleavy, τις  σχεδιάστριες του οίκου Rodarte, και είναι εμπνευμένες από τις τοιχογραφίες του Fra Angelico (του γνωστού με το υποκοριστικό “ο Αγγελικός ζωγράφος”) στο μοναστήρι του San Marco στη Φλωρεντία.Και για φινάλε σε αυτή τη συλλογή παρουσιάζεται ένα φόρεμα εμπνευσμένο από την Αγία Τερέζα του Bernini. Πάντως, όσα και να σας περιγράψουμε είναι λίγα μπροστά σε όσα εκπληκτικά κομμάτια είχαμε την ευκαιρία να δούμε… Γι’ αυτό, εάν προγραμματίζετε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, αξίζει να περάσετε από το MET και να θαυμάσετε τις εξαιρετικές δημιουργίες της έκθεσης Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2018.

More info

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιπλανηθείτε στο site του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, στο  https://www.metmuseum.org/

 

MadameLeFo