Δράση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Σαντορίνη, από την Healthy Seas και τους Cousteau Divers

Σχεδόν πριν 12 ώρες, μια σειρά από stories στο Instagram ενός διάσημου “φίλου” μου, μ’ έκανε να ψάξω λιγάκι περισσότερο το θέμα της σημερινής δράσης της ομάδας του για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στη Σαντορίνη. Και τελικά, διαπίστωσα πως ο Pierre-Yves Cousteau, ο μικρότερος γιός του διάσημου γάλλου εξερευνητή Jacques Yves Cousteau, σαν σύγχρονος «σταυροφόρος», προσθέτει το δικό του λιθαράκι στη διάσωση της βιοποικιλότητας των θαλασσών. Και όπως φαίνεται από την έντονη δραστηριότητά του, πετυχαίνει διάνα τους στόχους του

Τον είχα γνωρίσει πριν έξι χρόνια, όταν είχε έρθει στην Κύπρο, για μια  εκδήλωση-αφιέρωμα στον πατέρα του, στα πλαίσια του Ναυτίλος 2012, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη. Τότε, μου είχε πει πολλά για τη δράση του, για τα όνειρα και τους στόχους του.

Ο Pierre-Yves Cousteau, ο μικρότερος γιός του διάσημου γάλλου εξερευνητή Jacques Yves Cousteau, σαν σύγχρονος «σταυροφόρος», προσθέτει το δικό του λιθαράκι στη διάσωση της βιοποικιλότητας των θαλασσών.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, λοιπόν, τα stories του στο Instagram μου θύμισαν τον δυναμικό ερευνητή και είπα να “παρακολουθήσω” έστω και μέσω διαδικτύου τα βήματά του.

 

Στο βυθό της Σαντορίνης

Ο Pierre-Yves Cousteau, ακολουθώντας τα υποθαλάσσια αχνάρια του πατέρα του, βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο βυθό γύρω από τη Σαντορίνη με ένα στόχο: να στηρίξει την πρωτοβουλία της Healthy Seas. Παρέα λοιπόν με τους Cousteau Divers, και μέσω ζωντανής μετάδοσης από την Σαντορίνη παρουσίασαν πώς οι δύτες απομάκρυναν τα “δίχτυα φάντασμα” από την περιοχή της Καλντέρας, δίχτυα που σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο.

Οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing Foundation ανέλαβαν την απαιτητική καταδυτική αποστολή της ανάσυρσης των διχτυών. Στο τέλος της δράσης η Healthy Seas θα παραδώσει τα δίχτυα στην Aquafil η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μαγιό.«Η προστασία και διατήρηση του μοναδικού γεωπεριβάλλοντος της Σαντορίνης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος. «Ευχαριστούμε τον Pierre-Yves Cousteau που στηρίζει από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας αυτή».

Το όλο εγχείρημα μεταδόθηκε ζωντανά στις 11 το πρωί μέσω του Facebook, καθώς ο Pierre-Yves Cousteau μάς ταξίδεψε πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορούσε επίσης να στέλνει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.

Δείτε το σχετικό βιντεάκι ακριβώς μετά την κατάδυση

Mission accomplished! Live streaming went well, thanks to all those who joined, full video of the ghost net removal dive coming soon. Happy world oceans day!❤️?#worldoceansday #ocean #love

Posted by Cousteau Divers on Friday, June 8, 2018

Κατά τη διάρκεια καταδυτικής έρευνας το 2016, το “Ghost Fishing Foundation εντόπισε εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό σε διάφορα δημοφιλή σημεία καταδύσεων γύρω από τη Σαντορίνη. Σήμερα λοιπόν, η διεθνής ομάδα αποτελούμενη από 8 δύτες επέστρεψαν για να τα ανασύρει και να βοηθήσει στην προστασία του εύθραυστου θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού. Στην Ελλάδα συναντώνται πολλά απειλούμενα είδη που συμβάλλουν σημαντικά στην οικολογική σπουδαιότητα των θαλασσών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η μοναδική αυτή βιοποικιλότητα τίθεται συχνά σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών διχτυών που χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών δύο μεγάλοι εκπαιδευτικοί φορείς έχουν  εντάξει την πραγματική ροή της κατάδυσης στο πρόγραμμά τους: Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το Ενυδρείο της Μάλτα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όχι μόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, αλλά και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την εταιρεία ρούχων Carvico.

Τι εστί Healthy Seas;

Η πρωτοβουλία «Healthy Seas: A Journey From Waste to Wear» έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

 

Για την προώθηση της πρωτοβουλίας «Healthy Seas: A Journey From Waste to Wear», το 2016, το ΜΕDASSET, διοργάνωσε διαγωνισμό σχεδιασμού ρούχων ανάμεσα σε 10 σπουδαστές και απόφοιτους του Kολεγίου Tέχνης & Design ΑΚΤΟ. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν από 2 ρούχα ο καθένας με ύφασμα από ECONYL® (νήμα που έχει προκύψει από την ανακύκλωση «διχτυών φαντασμάτων») και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Οι 10 από τις 20 δημιουργίες αποτελούν την κινητή έκθεση «Ηealthy Seas Fashion Project».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2016 στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι. Από τον Ιούλιο-Σεπτέβριο 2016 φιλοξενήθηκε στο Ενυδρείο της Κρήτης, CretAquarium, στο Ηράκλειο. Το Δεκέμβρη του 2016 η έκθεση άνοιξε στο Deltapark, στην πόλη Vrouwenpolder της Ολλανδίας, όπου παραμένει εκεί για 2 χρόνια τώρα.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα  «Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear» στο http://www.medasset.org/el/our-projects/healthy-seas-a-journey-from-waste-to-wear-fashion-project/

Τα «δίχτυα φάντασμα» 

Τα αλιευτικά δίχτυα που απορρίπτονται, χάνονται ή εγκαταλείπονται χαρακτηρίζονται πολλές φορές ως «δίχτυα φάντασμα», γιατί συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή. Εκατομμύρια θαλάσσιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών, των δελφινιών, της φώκιας και των χελωνών, υποφέρουν γιατί μπλέκονται σε αυτά τα δίχτυα, που τους προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και τελικά το θάνατο.

Κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς όλου του πλανήτη. Και μιλάμε για πλαστικά απορρίμματα που παραμένουν στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια και δε βιοδιασπόνται.

Και οι Cousteau Divers

Η Cousteau Divers είναι μια μη κερδοσκοπική παγκόσμια κοινότητα ενωμένων δυτών και καταδυτικών κέντρων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ιδρύθηκε το 2009 από τον Pierre-Yves Cousteau, τον μικρότερο γιο του Jacques Yves Cousteau, του διάσημου φυσιοδίφη, και χάρη στις γνώσεις του και την αγάπη του για τη θάλασσα, προΐσταται των ερευνών.

Σχετικά με το Ghost Fishing

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Από το 2013 έχει κάνει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης  πολλών χιλιάδων τόνων από εγκαταλελειμμένα δίχτυα στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

 

Σας ευχαριστούμε, γιατί η διάσωση της θαλάσσιας ζωής αφορά όλους μας.

 

Μάθετε περισσότερα στο https://www.facebook.com/PYCousteau

και στο http://www.cousteaudivers.org/ 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0