Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, με άρωμα γυναίκας…

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2022 κάνει γιορτινή έναρξη φέτος, με άρωμα γυναίκας… Ραντεβού λοιπόν, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αύριο Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. Κάνε scroll και μάθε τις μοναδικές πολιτισμικές λεπτομέρειες… 

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Η μεγάλη πολιτιστική γιορτή της πρωτεύουσας, η 3η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας σηκώνει αυλαία με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας ELLE – Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (ΕLLE – CYPRUS IN THE FEMININE) του Στέφανου Κουρατζή. Η φετινή γιορτή πολιτισμού συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Λευκωσίας με την Nicosia For Art.  Τα εγκαίνια της έκθεσης, που αποτελεί μια παραγωγή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει έντονο άρωμα γυναίκας, περιλαμβάνει καταξιωμένες γυναίκες δημιουργούς και προβάλει νέες Κύπριες γυναίκες των τεχνών, ενώ στέκεται απέναντι από τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών, με τις παραστάσεις Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος (θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν 2021,) και Landscape (παράσταση σύγχρονου χορού της Έλενας Αντωνίου).

Η έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, προβάλλει περισσότερες από δέκα γλυπτές απεικονίσεις γυναικείων θεοτήτων και γυναικείων ειδωλίων που ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και, ως επί το πλείστον, εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.  Στην έκθεση, σε έρευνα – επιμέλεια Κατερίνας Λουί Νικήτα, ο φωτογράφος Στέφανος Κουρατζής δεν τεκμηριώνει απλά τις γυναικείες αρχαιότητες.  Εκφράζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο χάρη στην ανάπτυξη μίας αισθητικής εμπνευσμένη από τη λυρική ποίηση.

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Τα γλυπτά αναπαριστούν διαφορετικές προσεγγίσεις της κυπριακής τέχνης, από τη Χαλκολιθική (4η χιλιετία π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή εποχή (4η χιλιετία μ.Χ.). Η φωτογραφική προσέγγιση αποκαλύπτει έργα που, μέσα από τη μοναδικότητά τους, αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του κυπριακού πολιτισμού και διεισδύει βαθύτερα στην ύλη για να αποσπάσει μυστικά μιας τρισχιλιετούς ιστορίας.

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Ο διαχρονικός στόχος  

«Οραματιζόμαστε ένα κόσμο αποδοχής και συμπερίληψης των συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και δυνατοτήτων. Ο συγκεκριμένος διαχρονικός στόχος του Φεστιβάλ οδηγεί και την φετινή ταυτότητά του, που έχει σχεδιάσει ο Κύπριος εικαστικός, αρχιτέκτων και πανεπιστημιακός Aργύρης Aγγελή. Στο έργο του γκρεμίζονται τα τείχη της διαφορετικότητας και τα τείχη της Λευκωσίας μετατρέπονται σε παράθυρα στο αύριο».

More info

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art

Σχεδιασμός Αφίσας: AddsOnDesign

Πληροφορίες: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 19:30. Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο: 22797979

MadameLeFo