Covid 19: Μάθε τώρα τι ισχύει για τις στενές επαφές

Μάθε τώρα τι νεότερο ισχύει για τις στενές επαφές θετικού κρούσματος της Covid 19 και πως θα πρέπει να δράσεις για το καλό σου. 

 

 • Ενισχυτική δόση εμβολίου (booster), σε ισχύ από την ίδια ημέρα από την ενισχυτική δόση:

Αν ανήκεις στις στενές επαφές θετικού κρούσματος, δεν υποχρεούσαι να αυτοπεριοριστείς, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα). Σύσταση για *δωρεάν Rapid Test Αντιγόνου την 3η και 5η μέρα από την επαφή μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

 

 • Πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία (2 δόσεις εμβολίου ή 1 δόση μονοδοσικού εμβολίου + 14 ημέρες) και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από την τελευταία δόση:

Εάν είσαι επαφή θετικού κρούσματος, δεν υποχρεούσαι να αυτοπεριοριστείς, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα). Υποχρεωτικό δωρεάν* Rapid Test Αντιγόνου την 3η και 5η μέρα από την επαφή μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Σύσταση για PCR την έβδομη ημέρα από την επαφή .

 • Άτομα που έχουν διαγνωστεί/νοσήσει παλαιότερα ως θετικά κρούσματα με PCR ή Rapid Test Αντιγόνου και δεν έχει παρέλθει διάστημα 90 ημέρων από την αποδέσμευσή τους:

Δεν υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί, νοουμένου ότι τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, υγιεινή των χεριών, τήρηση απόστασης από άλλα άτομα, μείωση των επαφών, αυτοέλεγχος για συμπτώματα). Υποχρεωτικό δωρεάν* Rapid Test Αντιγόνου την 3η και 5η μέρα από την επαφή μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Σύσταση για PCR την έβδομη ημέρα από την επαφή.

 • Πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο αναγνωρισμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία (2 δόσεις εμβολίου ή 1 δόση μονοδοσικού εμβολίου + 14 ημέρες) αλλά έχει παρέλθει το διάστημα των 7 μηνών από την τελευταία δόση:

Υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί για 14 ημέρες από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδέσμευση νωρίτερα από τις 14 ημέρες μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 7η ημέρα από την επαφή ή αργότερα με κόστος που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος. Υποχρεωτικό δωρεάν* Rapid Test Αντιγόνου την 3η και 5η μέρα από την επαφή μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

Εμβολιασμός κατά του COVID-19, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, Κύπρος. Φωτο: αρχείο PIO  

 • Άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή νόσησης ή χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα (π.χ. μόνο μια δόση από διδοσικό εμβόλιο):

Υποχρεούται να αυτοπεριοριστεί για 14 ημέρες από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αποδέσμευση νωρίτερα από τις 14 ημέρες μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 7η ημέρα από την επαφή ή αργότερα με κόστος που πληρώνει ο ενδιαφερόμενος. Υποχρεωτικό δωρεάν* Rapid Test Αντιγόνου την 3η και 5η μέρα από την επαφή μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης.

Πως γίνεται ο προγραμματισμός των Rapid Test Αντιγόνου και των PCR  

 • Ο προγραμματισμός για δωρεάν rapid test την 3η και την 5η ημέρα από την επαφή προγραμματίζεται από το Υπουργείο Υγείας και ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται με τηλεφωνικό μήνυμα sms για τον τόπο και την ώρα δειγματοληψίας, σε προκαθορισμένα σημεία που θα κοινοποιηθούν.
 • Σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να επιδεικνύουν το sms που αναγράφει ότι είναι στενή επαφή και να δώσουν τον κωδικό που τους στέλνεται μαζί με κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο ή ARC). Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει η στενή επαφή το sms με το ραντεβού είναι το θετικό κρούσμα να έχει δηλώσει την επαφή του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή του πίνακα που έλαβε κατά την θετικοποίηση του. Σημειώνεται ότι, εάν παρήλθε η 3η ημέρα από την επαφή θα προγραμματίζεται μόνο το τέστ της 5ης ημέρας, ενώ εάν παρήλθε και η 5η ημέρα τότε δεν θα προγραμματίζεται κανένα ραντεβού και η επαφή θα πρέπει να εξεταστεί μέσω άλλης οδού με δικά της έξοδα.
 • Για τα παιδιά κάτω των 6 ετών θα προγραμματίζεται ένα δωρεάν PCR τεστ με τηλεφωνικό ραντεβού από τον Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας στην επαρχία διαμονής τους.   
 • Για εξακρίβωση των πιο πάνω η αστυνομία Κύπρου ενδέχεται να ζητήσει πιστοποιητικά εμβολιασμού ή πιστοποιητικά αποδέσμευσης.
 • Για προσωπικό Νοσηλευτηρίου μπορεί οι οδηγίες επιστροφής στην εργασία τους να είναι διαφορετικές και με υπό όρους που θα θέσει η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσηλευτηρίου.

Photo Credits: Gerd Altmann από το Pixabay

Για όλες τις πιο πάνω κατηγορίες στενών επαφών, όταν παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για εκτίμηση και προγραμματισμό δωρεάν PCR test μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Για τις στενές επαφές που χαρακτηρίστηκαν επαφές κάποιας παραλλαγής ανησυχίας (πχ. παραλλαγή «όμικρον» ή άλλης) ίσως τροποποιηθούν οι οδηγίες. Σε τέτοια περίπτωση, θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς από κάποιο κρατικό λειτουργό για τυχόν διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες.

Όσοι υποχρεούνται αυτοπεριορισμού μπορούν να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους όπως ορίζεται πιο κάτω. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής των πιο κάτω, υπάρχει πρόνοια  καραντίνας – με επιπρόσθετο κόστος το οποίο καλύπτει ο ενδιαφερόμενος – σε ενδεδειγμένο ξενοδοχείο καραντίνας και μπορεί να διευθετηθεί τηλεφωνικώς στο 22691345 (Το κόστος αυτό καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Υφυπουργείο Τουρισμού, εάν η στενή επαφή ήταν συνεπιβάτης κρούσματος σε αεροπλάνο και τηλεφωνήθηκε για οδηγίες από λειτουργό του Υπουργείου Υγείας). Σε κάθε περίπτωση ο αυτοπεριορισμός σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο πέρα από το ενδεδειγμένο απαγορεύεται λόγω κίνδυνου διασποράς. Θα πρέπει να διευθετηθεί ιδιωτική διαμονή ή να μεταφερθεί η στενή επαφή στο ενδεδειγμένο ξενοδοχείο.

Οδηγίες απομόνωσης στο σπίτι

 • Ιδανικά, το άτομο θα πρέπει να διαμένει μόνο του στο σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το ύποπτο κρούσμα απομονώνεται σε ένα δωμάτιο, το οποίο τα υπόλοιπα μέλη δε θα χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση. Εάν υπάρχουν και άλλα ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σπίτι θα πρέπει να απομονώνονται ξεχωριστά μεταξύ τους.
 • Το δωμάτιο στο οποίο διαμένει το ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να αερίζεται ικανοποιητικά.
 • Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι.

Ο αυτοπεριορισμός στο σπίτι ενδέχεται να επιτηρείται είτε με επιτόπιους είτε με τηλεφωνικούς ελέγχους. Τα άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι υποχρεωμένα να συμμορφώνονται με το σχετικό διάταγμα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα κρίνονται ποινικά υπεύθυνα.

 • Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις.
 • Συστήνεται η χρήση ξεχωριστών οικιακών σκευών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να γίνεται απολύμανση πριν και μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στέγνωμα.
 • Συστήνεται η χρήση ξεχωριστού μπάνιου και αποχωρητηρίου. Εάν δεν υπάρχει αυτή η ευχέρεια, τότε να γίνεται απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών (https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/4_3.pdf).

 • Εάν υπάρχει προγραμματισμένο ταξίδι πριν την αποδέσμευση, ΔΕΝ επιτρέπεται η πραγματοποίησή του. Εξαίρεση μπορεί να γίνει σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία είναι εκτός Κύπρου, πάντοτε σε συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης για ενημέρωση και οδηγίες, με απαραίτητο αρνητικό τεστ PCR με δειγματοληψία λιγότερο από 48 ώρες πριν το ταξίδι και νοουμένου ότι το άτομο δεν παρουσιάζει συμτπώματα.
 • Η μετακίνηση επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης και κατόπιν επικοινωνίας με τον Προσωπικό Ιατρό ή το 1420. Όπου είναι εφικτό, η μετακίνηση να γίνεται χωρίς συνοδεία και μόνο με προσωπικό όχημα (όχι με λεωφορείο ή ταξί).
 • Μέχρι το τέλος της περιόδου του κατ’ οίκον αυτοπεριορισμού, τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε διπλή σακούλα και να φυλάγονται για 72 ώρες σε ξεχωριστό χώρο από αυτόν της καθορισμένης συλλογής. Με το πέρας των 72 ωρών μπορούν να τοποθετηθούν στον συνήθη χώρο συλλογής τους.

 Photo Credits: United Nations-covid-19 από το Unsplash

 • Εάν το ύποπτο κρούσμα είναι κάτω από 15 ετών ή είναι άτομο που έχει ανάγκη φροντίδας και δεν αυτοεξυπηρετείται, τότε ένας γονέας/κηδεμόνας/φροντιστής μπορεί να αυτοπεριοριστεί μαζί με το ύποπτο κρούσμα για να το φροντίζει και να ζητήσει επίσης ειδική άδεια. Για το άτομο που θα επιλέξει να μείνει σε αυτοπεριορισμό μαζί με το ύποπτο κρούσμα, ισχύουν οι ίδιες οδηγίες αυτοπεριορισμού στο σπίτι και απομόνωσης από τους υπόλοιπους συγκατοίκους και το ευρύτερο περιβάλλον, όπως ισχύουν και για το ύποπτο κρούσμα.

 • Η μόνη εξαίρεση για άρση της αυτοαπομόνωσης είναι για σκοπούς εξέτασης στα ιατρεία δημόσιας υγείας.
 • Καμία στενή επαφή δεν επιτρέπεται να παραμένει σε ξενοδοχείο πέρα από τα ενδεδειγμένα ξενοδοχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού. Θα πρέπει να διευθετηθεί ιδιωτική διαμονή ή να μεταφερθεί στο ενδεδειγμένο ξενοδοχείο.

Επόμενη ενημέρωση/ Δειγματοληψία/ Αποδέσμευση

 • Η περίοδος απομόνωσης καθορίζεται στις 14 ημέρες. Το άτομο που ορίζεται ως στενή επαφή μπορεί να αποδεσμευτεί από την καραντίνα νωρίτερα από τις 14 ημέρες εφόσον κάνει PCR τεστ σε συμβεβλημένο εργαστήριο την 7η ημέρα από την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αργότερα (θεωρώντας την ημέρα της επαφής ως ημέρα μηδέν) και έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το αρνητικό αποτέλεσμα PCR θα πρέπει να σταλεί στο email contacttracing3@moh.gov.cy.
 • Η καραντίνα ξεκινά από την τελευταία ημέρα επαφής με το κρούσμα και όχι από την ημέρα ενημέρωσης. Η ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν και οι μέρες αυτοπεριορισμού ξεκινούν να μετρούν από την επόμενη ημέρα.

 

 • Σε περίπτωση που οι στενές επαφές δεν απομονωθούν από το θετικό κρούσμα (π.χ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, φροντιστές που φροντίζουν άτομα που δεν αυτοεξυπηρετούνται κ.τ.λ.), τότε η τελευταία η μέρα επαφής (ημέρα μηδέν) θεωρείται η ημέρα αποδέσμευσης του θετικού κρούσματος, αφού μέχρι την τελευταία ημέρα πριν την αποδέσμευσή του το θετικό άτομο είναι εν δυνάμει μεταδοτικό και η ημέρες αυτοπεριορισμού ανανεώνονται.
 • Εφόσον ένα άτομο έχει δηλωθεί ως στενή επαφή από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ένας λειτουργός του Συντονισμού Ιατρείων Δημόσιας Υγείας θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με το ύποπτο κρούσμα μέσα σε λίγες μέρες για ενημέρωση ως προς τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Θα δοθούν τηλεφωνικώς οι οδηγίες για τον τόπο και τρόπο μετάβασης. Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, δικαιολογείται ένα δωρεάν τεστ σε κάθε στενή επαφή.
 • Για το αποτέλεσμα του τεστ θα ενημερωθεί εντός 72 ωρών με γραπτό μήνυμα.
 • Εάν το άτομο που ορίζεται ως στενή επαφή δεν κληθεί για τεστ ή δεν επιθυμεί να κάνει το τεστ, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, εφόσον δεν παρουσιάσει συμπτώματα.
 • Η καραντίνα αίρεται αυτόματα με την πάροδο των ημερών αυτοπεριορισμού χωρίς άλλη ενημέρωση.

Προσωπικός Ιατρός

 • Δε χρειάζεται να ενημερωθεί ο Προσωπικός Ιατρός από την αρχή, παρά μόνο σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων. Τότε ο ιατρός μπορεί να προγραμματίσει κι άλλη δειγματοληψία εάν θεωρηθεί απαραίτητη.
 • Συστήνεται καθημερινή θερμομέτρηση από το ίδιο το άτομο.
 • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει προσωπικός ιατρός, συστήνεται η άμεση εγγραφή. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί το άτομο να απευθυνθεί στη γραμμή 1420 για αναφορά και εκτίμηση συμπτωμάτων.

Ειδική άδεια

Photo credits: Christo Anestev από το Pixabay

 • Υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης άδειας εργασίας από το Υπουργείο Υγείας σε άτομα που αξιολογήθηκαν ότι είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το σχετικό αρχείο μπορεί να συμπληρωθεί και ηλεκτρονικά με τον πιο κάτω τρόπο:
 1. Στη σελίδα https://www.pio.gov.cy/coronavirus/, στην καρτέλα Πληροφορίες/Οδηγίες υπάρχει το αρχείο Αίτημα για έκδοση πιστοποιητικού απουσίας από την εργασία για λόγους Δημόσιας Υγείας.
 2. Συμπληρώνεται και αποστέλνεται μετά την πάροδο της καραντίνας με fax (22771496) ή μέσω email (cycomnet1@cytanet.com.cy), όπως αναγράφεται στο έντυπο. Το πιστοποιητικό θα αποσταλεί πίσω με τον ίδιο τρόπο.
 3. Το Πιστοποιητικό Απουσίας από την Εργασία για λόγους Δημόσιας Υγείας που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κατατίθεται στον Εργοδότη ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

More info

Για γενικές πληροφορίες, μπορείς να καλέσεις στη γραμμή 1474 (08:00-20:00).

Για τυχόν πρόσθετες οδηγίες για να δηλώσεις τις στενές σου επαφές και διευκρινίσεις για την διαδικασία ιχνηλάτησης μπορείς να επικοινωνήσεις με την Ομάδα Ιχνηλάτησης στα τηλέφωνα 22514264, 22514258, 22514259, 22771923 ή στο email contacttracing2@moh.gov.cy (Δευτέρα-Κυριακή 08:00-00:00).

Για αναφορά συμπτωμάτων, θα καλέσεις τον προσωπικό σου ιατρό ή το 1420 (24 ώρες).

MadameLeFo