Μια ευχάριστη πρωινή συνάντηση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, ήταν ότι καλύτερο για να αρχίσει η εβδομάδα μας… Παρέα με συναδέλφους από όλα τα Μ.Μ.Ε. μάθαμε τα πάντα για την Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης. Μιλάμε για την έκθεση που παρουσιάζεται τώρα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2022 στο μουσείο.
Η έκθεση «Χώρα- Ιωάννης Κισσονέργης» παρουσιάζει τοπιογραφίες της Λευκωσίας, της αγαπημένης γενέτειρας του ζωγράφου. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο. Περιοχές, δρόμoι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ταυτίζονται με τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου της Λευκωσίας.
Την έκθεση επιμελήθηκαν η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η Έφορος του Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή. Τον γενικό συντονισμό είχε η Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.
Εκ μέρους της Διευθύντριας του Μουσείου Δήμητρας Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, η Υποδιευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου μάς καλωσόρισε και άνοιξε την εκδήλωση απευθύνοντας ευχαριστίες στους επιμελητές της έκθεσης αλλά και σε όσους συνέβαλαν στον εμπλουτισμό και στην υλοποίησή της.
Το πρωϊνό της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2022 λοιπόν, οι επιμελητές της έκθεσης μάς ταξίδεψαν στη Χώρα του Κισσονέργη… Και μάς αποκάλυψαν αθέατες πτυχές τόσο ως προς το σκεπτικό όσο και ως προς την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση της έκθεσης.
Η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, μάς «επανασύστησε» τον σπουδαίο Λευκωσιάτη ζωγράφο Ιωάννη Κισσονέργη, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του. Στη συνέχεια, η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, αποκάλυψε πώς το σκεπτικό της έκθεσης άρχισε να σχηματίζεται από το 2020. Τότε, που το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο κατέθεσε το πενταετές πρόγραμμά του, με στόχο την προβολή της μακραίωνης ιστορίας της πρωτεύουσας και της βιωματικής εμπλοκής του κοινού με αυτήν μέσα από ποικίλα, εναλλακτικά και διαδραστικά επίπεδα επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του Μουσείου προέβλεπε επίσης παράλληλες δράσεις και συνεργασίες με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.
Με αφετηρία, λοιπόν, το έργο του Κισσονέργη Άποψη της Λευκωσίας με τον Πενταδάκτυλο στο Βάθος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και μια σειρά από πίνακες -λάδια και ακουαρέλες- του Κισσονέργη, τα οποία δόθηκαν υπό μορφή μακροχρόνιου δανείου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τους κληρονόμους του καλλιτέχνη, οι δύο επιμελήτριες άρχισαν να συνθέτουν τα πρώτα κομμάτια του παζλ για την πραγμάτωση του μεγαλεπήβολου αυτού εγχειρήματος.
Στην πορεία προς την υλοποίηση, εντοπίστηκαν αρκετά έργα του Κισσονέργη που απεικόνιζαν όψεις της Λευκωσίας από οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές. Δρόμοι, μνημεία και χώροι της Λευκωσίας από τις ελεύθερες και από τις κατεχόμενες περιοχές που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου.
Από την άλλη, ο Χρυσόστομος Σακαλλής, Βοηθός Επιμελητής της έκθεσης και Υπεύθυνος Καταγραφής Συλλογών του Μουσείου, ανέφερε πως η έρευνα επεκτάθηκε και με άλλους τρόπους… Μέλη της ομάδας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και της Λεβέντειου Πινακοθήκης περιηγήθηκαν τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές… Σκοπός τους; Να εντοπιστούν τα σημεία τα οποία απαθανάτισε με τα έργα του ο Κισσονέργης.
Και τα κατάφεραν… Αφού αυτές οι περιηγήσεις συνέβαλαν στην τεκμηρίωση και σχεδόν στην πλήρη ταύτιση του κάθε έργου με την αντίστοιχη σύγχρονη όψη της πόλης. Γι’ αυτό άλλωστε, στην έκθεση παρουσιάζονται και πρόσφατες φωτογραφίες από τη Λευκωσία του σήμερα. Φωτογραφίες που ξεδιπλώνουν την εξέλιξη της πόλης σε σχέση με την εποχή που την περιδιάβαινε και την έζησε ο καλλιτέχνης.
Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στην έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης, που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου.
Η έκθεση λοιπόν, χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: Τις γενικές όψεις, τους δρόμους και τα μνημεία της πόλης. Και όλοι μας βιώσαμε μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. Σ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης νιώθαμε πως τριγυρίζαμε στα «καντούνια» της Λευκωσίας όπως ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια… Μιας Λευκωσίας όπως αποτυπώθηκε από τον ιδιάζοντα χρωστήρα του γενάρχη –θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε– της κυπριακής τοπιογραφίας, του Κισσονέργη.
Ιδιαίτερης σημασίας για την υλοποίηση της έκθεσης αποτέλεσε η υποστήριξη των Αντώνη Γεωργίου, Ιωάννη Γεωργίου, Μιχάλη Γεωργίου και Μαρίας Μουσκίδη, των εγγονών του μεγάλου δημιουργού. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της οικογένειας της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη, που επέτρεψε στο Μουσείο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τη γλαφυρή πένα της.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε επίσης, ότι η έκθεση, έγινε από τους πιο πολυσυζητημένους πόλους έλξης για τους καλοκαιρινούς μήνες στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Λευκωσιάτες, ντόπιοι και ξένοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις από τους επιμελητές της έκθεσης.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης το Μουσείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη βραβευμένη έκδοση της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη Χώρα, η παλιά Λευκωσία, η οποία επανεκδόθηκε φέτος. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μουσείου την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στις 19:00. Όπως μάθαμε στην παρουσίαση της έκδοσης θα γνωρίσουμε τη Λευκωσία του χθες… Μια Λευκωσία που αποκαλύπτεται μέσα από τις ζωντανές και γλαφυρές περιγραφές της συγγραφέως. Σημείωσε, ότι η Αγνή Μιχαηλίδη, πέρα από συγγραφέας, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Μάλιστα, δώρισε στο Μουσείο πολλά πολύτιμα προσωπικά της αντικείμενα, τα οποία κατατάσσονται σήμερα ανάμεσα στα 100 καλύτερα των Συλλογών του.
Επιπρόσθετα, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σκέφτηκε και τους μικρούς του φίλους… Σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, οργανώνουν καλοκαιρινό δημιουργικό σχολείο με τίτλο Τα μυστικά της Χώρας. Με έμπνευση την έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης οργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες. Και υπόσχονται να συναρπάσουν τους νεαρούς εξερευνητές από τις 27 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου 2022.
Εάν σ’ ενδιαφέρουν οι δράσεις του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, μπορείς ενημερώνεσαι για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του στο www.leventismuseum.org.cy, καθώς και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum
Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30
Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Συνεργάτης: Λεβέντειος Πινακοθήκη
Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Xορηγός επικοινωνίας: Η Καθημερινή
Tags: «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης», η παλιά Λευκωσία, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Χώρα, Χώρα του Ιωάννη Κισσονέργη
O Όμιλος Πηλακούτα στηρίζει το Race for the Cure Cyprus,…
Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του…
Η Πετρολίνα στηρίζει το «Σοφία για τα Παιδιά». Και ως…