Casa Mespilea, το νέο καμάρι της Πάφου

Πως θα σου φαινόταν, αν την επόμενη φορά που προγραμματίζεις να πας στην Πάφο να έμενες σ’ ένα παλιό αρχοντικό του 1890; Προσωπικά θα ενθουσιαζόμουν μόνο και μόνο από το όνομά του… Το Casa Mespilea λοιπόν, όπως ονομάστηκε, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του και σε περιμένει να το εξερευνήσεις. Εμείς στη Madamelefo πήγαμε, το είδαμε και με τη βοήθεια του Κώστα Κουτσοφτίδη, του αρχιτέκτονα που εμπνεύστηκε την αναδημιουργία του, σου διηγούμαστε όλη του την ιστορία.

Φωτογραφία του Σπύρου Χαρίτου, από το βιβλίο «Πάφος 1924-1984» όπου φαίνεται το αρχοντικό της οδού Πυγμαλίωνος.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της ανακήρυξης της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, έχει αναβαθμιστεί όλο το ιστορικό της κέντρο. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε ένας αξιόλογος χώρος φιλοξενίας. Κάπως έτσι, ήρθε και η σκέψη για την αναστήλωση του παλιού αρχοντικού, του 1890 και την μεταμόρφωσή του σε τουριστικό κατάλυμα. Casa MespileaΕκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης λοιπόν, δημιουργήθηκε το Casa Mespilea. Ο εμπνευστής και δημιουργός του, ο Κώστας Κουτσοφτίδης, γνωστός αρχιτέκτονας της πόλης, μας διηγήθηκε την ιστορία του, και όλη την πορεία μέχρι την πλήρη διαμόρφωσή του σε ένα γουστόζικο  τουριστικό κατάλυμα φιλοξενίας.

 Οι εκπλήξεις του Casa Mespilea

Casa MespileaΤο concept για τη μεταμόρφωσή του πήρε «σάρκα και οστά» από την πρώτη στιγμή που ο Κώστας αντίκρισε αυτό το υπέροχο κτίριο.  Ήταν… «έρωτας από την πρώτη ματιά»! Γι’ αυτό και έβαλε στόχο να το αναπαλαιώσει για να διατηρηθεί η ιστορία της οικογένειας των ιδιοκτητών του. Και κατέθεσε όλη του την ψυχή… Σε δεκατέσσερις μήνες, το παλιό, καταπονημένο αρχοντικό μεταμορφώθηκε στο νέο στολίδι της πόλης της Πάφου.

Casa Mespilea«Από την αρχή αυτό το κτίριο του 1890 μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Το έβλεπα εξωτερικά και το θαύμαζα… Μπαίνοντας όμως, στο εσωτερικό του δεν περίμενα ποτέ να βρω και κήπο… Είναι ίσως το μοναδικό κτίριο της Πάφου περίκλειστο με εσωτερική αυλή. Αυτό και μόνο το γεγονός ήταν μια πρόκληση για μένα. Στην πορεία βέβαια, μας επεφύλασσε κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Για να καταλάβετε τι εννοώ, στην αρχή σχεδιάζαμε να διατηρήσουμε την αρχική είσοδο, με την περίτεχνη πόρτα του χθες. Κατεδαφίζοντας όμως, έναν τοίχο βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι ακόμη πιο απρόσμενο… Ήταν υπέροχο… Casa MespileaΕμφανίστηκε μια δίοδος προς τον κήπο, μέσω της τοξοστοιχίας, που ανακαλύψαμε επίσης τυχαία, γιατί ήταν «εγκλωβισμένη» (χτισμένη) μέσα στον τοίχο. Αποφασίσαμε λοιπόν, να τοποθετήσουμε την είσοδο του σπιτιού σε νέα θέση, γεγονός που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε τελικά ακόμη ένα επιπλέον δωμάτιο, το 14ο. Βέβαια, εκτός από τις αναπάντεχες, ωραίες εκπλήξεις βρεθήκαμε μπροστά και σε καθόλου ευχάριστες πραγματικότητες… Το κτίριο είχε «κακοποιηθεί» από τις φθορές του χρόνου και τις αυθαίρετες επεμβάσεις, που έγιναν χωρίς δεύτερη σκέψη… Ήταν «βιασμένο» αισθητικά. Παρόλα αυτά, δώσαμε όλη μας την ψυχή και νιώθουμε ότι το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες».

Casa Mespilea, το όνομα έχει τη δική του ιστορία

Casa MespileaΑπό το Δεκέμβρη του 2017 που ξεκίνησαν με τις πρώτες εργασίες αναπαλαίωσής του, το Casa Mespilea ολοκληρώθηκε μόλις πριν δυο μήνες, τον Φεβρουάριο του 2019. Το όνομά του δε προέκυψε από ένα τεράστιο δέντρο μεσπιλιάς στην αυλή του σπιτιού και το οποίο είχε φυτέψει ο παππούς της Γιούλας. Και για να γίνει πιο εύηχο, το «βάφτισαν» Casa Mespilea».

Casa MespileaΟι περιγραφές είναι τόσο ζωντανές, που στ’ αυτιά μου ηχούν οι μελωδίες του ακορντεόν που έπαιζε στην αυλή… Σαν να βλέπω μπροστά μου τον Κουτσονικολή, τον θείο του παππού της Γιούλας, της συζύγου του Κώστα… Ήταν εκείνος που έχτισε το σπίτι και εδώ μεγάλωσε τις τρεις κόρες του. Στέκομαι σε μια γωνιά και ονειροπολώ… Νιώθω να ακούγονται οι χαρούμενες φωνές της Ήβης, της Αγνής, και της Ολβίας… Το σπίτι βέβαια, είχε περάσει στην Ήβη, όταν παντρεύτηκε τον Ζήνωνα Νικολαΐδη. Σα να την βλέπω μπροστά μου, να περιποιείται τα κυκλάμινά της, τη μεσπιλιά, τη λεμονιά και τη ροδιά της… Το γιασεμί που είχε φυτέψει η ίδια, μοσχοβολά μέχρι σήμερα… Τα τελευταία χρόνια το αρχοντικό πέρασε στους δυο της γιούς, τον Σαββάκη και τον Νίκο Νικολαΐδη, που αποδέχτηκαν με χαρά την πρόταση του Κώστα Κουτσοφτίδη για την αναμόρφωσή του.

Casa Mespilea«Όταν ξεκινήσαμε την αναπαλαίωση του αρχοντικού, ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω τα πάντα για να το αναδείξω σε πραγματικό στολίδι για την Πάφο. Έτσι, μπορεί να βλέπετε σε ορισμένα σημεία κάποιες ατέλειες, αλλά είναι επιτηδευμένα εκεί… Τις επιδιώξαμε σε πολλές περιπτώσεις για να μην φαίνεται «ψεύτικο». Αφήσαμε εσκεμμένα ορισμένες “άγριες” επιφάνειες,  ενώ όπου εμφανίστηκε μπροστά μας πέτρα την αποκαλύψαμε… Εν τέλει, νιώθω ότι μ’ αυτό τον τρόπο βοηθήσαμε το σπίτι να ξαναβρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Τα έπιπλα εποχής που ανήκαν στη κυρία Ήβη, διασώθηκαν, με τη συντήρηση που τους έγινε από τον Παναγιώτη Στέλικο, του Arcube studio, στη Λεμεσό. Και τώρα κοσμούν τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τα δωμάτια του του Casa Mespilea. Έτσι λοιπόν, διατηρήθηκε η πραγματική ταυτότητα του σπιτιού.

Casa Mespilea με τα φρουτένια δωμάτια

Συνολικά δημιουργήσαμε 14 δωμάτια, όπως σας είπα και πιο πάνω. Είναι 6 στούντιο με μικρή κουζίνα και μπάνιο (με ντους και όλα τα απαραίτητα amenities), και 8 δωμάτια χωρίς κουζίνα. Βέβαια, κάθε δωμάτιο έχει και το δικό του όνομα… Όνομα που συνδέεται με τα τοπικά φρούτα της Κύπρου: Μέσπιλο, ρόδι, κιτρόμηλο, κυδώνι, μανταρίνι, σταφύλι, παπουτσόσυκο… Όλα τα δωμάτια διακοσμούνται από μια επιτοίχια μαυρόασπρη φωτογραφία, του Κωνσταντίνου Λάρκου. Casa MespileaΚάθε φωτογραφία απεικονίζει παλιά μπαλκόνια, και προσθέσαμε γραφιστικά το φρούτο στο οποίο είναι αφιερωμένο το δωμάτιο. Βέβαια, η τοποθέτηση της κάθε φωτογραφίας στον τοίχο εκτός από διακοσμητικό, επιτελεί τριπλό ρόλο: «Καλύπτει» το κλιματιστικό, τον φωτισμό και διαχωρίζει το δωμάτιο από το μπάνιο. Τέλος, το κάθε δωμάτιο έχει τα δικά του γήινα χρώματα, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της αρχοντιάς του χώρου.

Casa MespileaΤρία από τα δωμάτια έχουν τα δικά τους μπαλκόνια, που βλέπουν νοτιοδυτικά της Πάφου. Ένα δωμάτιο είναι τρίκλινο και ένα τετράκλινο, για να φιλοξενούν οικογένειες με παιδιά άνω των 12 χρόνων. Διευκρινίζω ότι έχουμε θέσει αυτό τον ηλικιακό περιορισμό, γιατί υπάρχουν χώροι που για λόγους ασφάλειας, δεν ενδείκνυνται για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Casa MespileaΑπό την άλλη, θέλουμε να διατηρήσουμε το χώρο γαλήνιο, και να τον απολαμβάνεις κάτω από τα δέντρα της αυλής, με τη συνοδεία της «μουσικής» των πουλιών που κελαηδούν όλη μέρα. Όταν κάθεσαι στην αυλή, έστω κι αν βρισκόμαστε στο κέντρο της Πάφου δεν ακούγεται ο θόρυβος των αυτοκινήτων… Είναι τέτοια η σύνθεση του χώρου, που καλύπτει τους ήχους», μας εξηγεί ο Κώστας.

Casa MespileaΆλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το γεγονός ότι κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό μέγεθος, και έτσι το καθένα δημιουργεί και διαφορετική εντύπωση. Κι αυτό οφείλεται στην χωροθέτηση του κάθε δωματίου, αφού άλλα βλέπουν προς τον κήπο, και άλλα  προς το δρόμο. Επίσης, εάν θέλεις να κάνεις κράτηση μέσω του site www.casamespilea.com θα βρεις  όλα τα στοιχεία για να μελετήσεις και τις 14 διαφορετικές επιλογές.

Casa Mespilea, οι εκπλήξεις έρχονται

Casa MespileaΕκτός αυτών όμως, υπάρχουν ακόμη ένα- δυο λόγοι που θα σε κάνουν να θέλεις να επισκεφθείς το Casa Mespilea! Είναι η ταράτσα του σπιτιού, απ’ όπου θα μπορείς να θαυμάσεις την πανοραμική θέα όλης της Πάφου. Ο χώρος του Sun and Moon Deck, όπως ονομάζεται, επενδύθηκε με ξύλο, και όταν βελτιωθεί ο καιρός, θα διαμορφωθεί ανάλογα για να πίνεις το ποτό σου, ατενίζοντας τον έναστρο ουρανό το βράδυ, ή να διαβάζεις το βιβλίο σου παρέα μ’ έναν αρωματικό καφέ, κάτω από τον ήλιο… Κιλίμια, και μεγάλες μαξιλάρες σε μορφή bean bags, θα του δώσουν έναν πραγματικά ελκυστικό χαρακτήρα.

Casa MespileaΤέλος, το καφενείο, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, θα προσφέρει παραδοσιακές γευστικές εκπλήξεις, με workshops και όχι μόνον. Μετά απ’ όλα αυτά, είμαι σίγουρη ότι θα σε παρακινήσαμε να κάνεις το επόμενο ταξιδάκι σου στην Πάφο. Και θα σου ευχηθώ καλή διαμονή!

More info

Το Casa Mespilea βρίσκεται στην οδό Πυγμαλίωνος 3,

στο κέντρο της Πάφου, τηλ. 99 683757

www.casamespilea.com

https://www.facebook.com/CasaMespilea/

 

MadameLeFo