Αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Για να μην διαμαρτύρεσαι άσκοπα και να νομίζεις ότι είμαστε μόνο εμείς σε lockdown, μάθε ότι επεκτείνονται  χρονικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνοντας scroll θα βρεις όλα όσα ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε. 

Photo Credits: BRUNO EMMANUELLE από το Unsplash

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την αυξημένη μεταδοτικότητα και την επιθετική εξάπλωση των νέων στελεχών του ιού SARS-CoV-2, τα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε παράταση των αυστηρών περιορισμών που εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

περιοριστικά μέτρα

Photo Credits: Manuel Peris Tirado από το Unsplash

Την ίδια ώρα, το ECDC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν πολιτικές διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα, παράλληλα με τα όποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, ώστε η επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα να είναι συνεχής.

Πρόγραμμα ελέγχου με τη μέθοδο rapid test αντιγόνου, Λευκωσία, Κύπρος Δειγματοληψία πολιτών με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κύπρος, ως ένα από τα ελάχιστα κράτη της ΕΕ που προχωρά από σήμερα σε αποκλιμάκωση των μέτρων, εφαρμόζει πρόγραμμα μαζικού ελέγχου με rapid test αντιγόνου όλων των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής άρσης των περιορισμών. Στόχος της δράσης αυτής είναι να διασφαλιστεί ότι η επανεκκίνηση θα γίνει ομαλά και με ασφάλεια. Την ίδια ώρα, η Κύπρος διενεργεί πρόγραμμα υποχρεωτικού εβδομαδιαίου ελέγχου με rapid test αντιγόνου στο προσωπικό επιχειρήσεων που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, προφυλάσσοντας μέσω συνεχούς επιτήρησης τους εργασιακούς χώρους και διασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.

Stay home, stay safe

περιοριστικά μέτρα

Photo Credits: Elena Mozhvilo από το Unsplash

Λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού στους διάφορους χώρους/δραστηριότητες, οι χώρες της ΕΕ εστιάζουν την εθνική τους στρατηγική στην εφαρμογή περιορισμών ή/και την αναστολή λειτουργίας χώρων αυξημένου κινδύνου μετάδοσης της νόσου, όπως οι χώροι εστίασης, τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

περιοριστικά μέτρα

Photo Credits: Humphrey Muleba από το Unsplash

Όπως παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα, οι χώροι εστίασης θεωρούνται υψηλού κινδύνου ως προς τη μετάδοση του ιού, εξαιτίας της κοινωνικοποίησης των πολιτών. Σε λειτουργία παραμένουν σε μόνο μία χώρα (Σλοβενία), ενώ σε 15 κράτη τα εστιατόρια και όλα τα υποστατικά εστίασης είναι κλειστά, στις πλείστες περιπτώσεις από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα. Σε 10 κράτη, οι χώροι εστίασης λειτουργούν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στο ωράριο, τον μέγιστο αριθμό ατόμων, κ.τ.λ.

Photo Credits: Emma Shulzhenko από το Unsplash

Σε 17 χώρες, τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά από την επιβολή του καθολικού lockdown, δηλαδή από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σε έξι χώρες τα γυμναστήρια είναι ανοικτά, ενώ σε άλλα τρία κράτη λειτουργούν με περιορισμούς. Τα γυμναστήρια θεωρούνται υψηλού κινδύνου χώροι για μετάδοση του ιού, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ και το ECDC, αφού, λόγω της φύσης της δραστηριότητας, δεν είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους αθλούμενους.

Περιοριστικά μέτρα σε mall & λιανικό εμπόριο κ.α.

περιοριστικά μέτρα

Photo Credits: Gary Butterfield από το Unsplash

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη από τα ευρωπαϊκά κράτη. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε χώρους όπου ενθαρρύνεται η κοινωνική συνάθροιση (κοινόχρηστοι χώροι εντός των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων, χώροι εστίασης εντός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, κινηματογράφοι, χώροι ψυχαγωγίας/λούνα παρκ, κ.ο.κ.), τόσο ο Π.Ο.Υ. όσο και το ECDC τις κατατάσσουν – ιδιαίτερα τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα- στους χώρους με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού.

περιοριστικά μέτρα

Photo Credits: Vladimir Fedotov από το Unsplash

Για τον σκοπό αυτό, οι συστάσεις είναι όπως η επαναλειτουργία τους γίνεται ελεγχόμενα και προσεκτικά, εφαρμόζοντας μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα αποτρέπουν τη μη απαραίτητη παρουσία πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους και, κατ’ επέκταση, θα περιορίζουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.

Χώρα Χώροι εστίασης Γυμναστήρια Λιανικό εμπόριο
Αυστρία x x x
Βέλγιο x x
Βουλγαρία x x
Γαλλία x x
Γερμανία x x x
Δανία x Ανοικτά Ανοικτά
Ελλάδα x x Ανοικτά
Εσθονία Ανοικτά
Ιρλανδία x x x
Ισπανία Ν/Α Ν/Α Ν/Α
Ιταλία x Ανοικτά
Κροατία x Ανοικτά
Κύπρος x x x
Λετονία x
Λιθουανία x x
Λουξεμβούργο x x Ανοικτά
Μάλτα
Ολλανδία x x
Ουγγαρία x x
Πολωνία x x x
Πορτογαλία Ανοικτά
Ρουμανία Ανοικτά
Σλοβακία x
Σλοβενία Ανοικτά Ανοικτά
Σουηδία Ανοικτά Ανοικτά
Τσεχία x x x
Φιλανδία Ανοικτά Ανοικτά

x: Κλειστά                     √: Ανοικτά με περιορισμούς                    Ν/Α: Δεν υπάρχουν στοιχεία

 

 

 

 

MadameLeFo
0