AstraZeneca: Το 3ο εμβόλιο που πήρε πράσινο φως

Ναι η AstraZeneca δημιούργησε το τρίτο εμβόλιο, που χθες πήρε το πράσινο φως για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε οι πρώτες δόσεις του θα φθάσουν στην Κύπρο στις 7 Φεβρουαρίου. Μάθε πιο κάτω τι προσφέρει και ποιοί μπορούν να εμβολιαστούν μ’ αυτό το εμβόλιο… Κάνε scroll και θα βρεις  απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σου. 

Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca /Οξφόρδης είναι το τρίτο, μετά από εκείνο των Pfizer/ BioNTech και της Moderna που πήραν πρώτα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

1 Πότε θα παραδοθούν οι δόσεις εμβολίου της AstraZeneca; 

Μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), χορηγήθηκε χθες το απόγευμα άδεια κυκλοφορίας υπό όρους του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την εξέλιξη αυτή και σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία, η Κύπρος θα παραλάβει εντός Φεβρουαρίου συνολικά 69,403 δόσεις του εμβολίου. Ενδεικτικά, οι ημερομηνίες παράδοσης ορίστηκαν για τις 7 Φεβρουαρίου και τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ 3η παράδοση θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

2 Τί είναι το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca;

Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από το SARS-CoV-2. Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

3 Πώς χρησιμοποιείται  και πώς λειτουργεί αυτό το εμβόλιο;

Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca χορηγείται ως δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων. Αυτό το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί προετοιμάζοντας το σώμα για να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Αποτελείται από έναν άλλο ιό (αδενοϊό) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης spike SARS-CoV-2. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 την οποία ο ιός πρέπει να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο παρέχει το γονίδιο SARS-CoV-2 σε κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα θα χρησιμοποιήσουν το γονίδιο για να παράγουν την ακίδα πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει τότε αυτή την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει αντισώματα ενεργοποιώντας τα Τ κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) για να της επιτεθούν. Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα το αναγνωρίσει και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό εναντίον του. Ο αδενοϊός στο εμβόλιο δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί ασθένεια.

4 Μπορούν όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από COVID-19 να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Δεν υπήρχαν πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες στα 185 άτομα που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca στη δοκιμή και στο παρελθόν είχαν COVID-19. Δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα από τη δοκιμή για να καταλήξουμε στο πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca για άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί με COVID-19.

5 Μπορεί αυτό το εμβόλιο να μειώσει τη μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο;

Η επίδραση του εμβολιασμού με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca στην εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα δεν είναι ακόμη γνωστή. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο εμβολιασμένα άτομα μπορεί ακόμη να είναι σε θέση να μεταφέρουν και να διαδώσουν τον ιό.

6 Πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca;

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχεται από το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca. Τα άτομα που εμβολιάστηκαν στις κλινικές δοκιμές θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 1 έτος για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας.

7 Μπορούν τα παιδιά να εμβολιαστούν μ’ αυτό το εμβόλιο;

Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca δεν συνιστάται προς το παρόν για χρήση σε παιδιά. Ο EMA συμφώνησε με την εταιρεία για ένα σχέδιο διεξαγωγής δοκιμών με συμμετοχή παιδιών σε μεταγενέστερο στάδιο.

8 Μπορούν να εμβολιαστούν ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca;

Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα). Αν και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται επίσης στο εμβόλιο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την ασφάλεια. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν καθώς ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το COVID-19.

9 Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα εμβολιαστούν με AstraZeneca;

Οι προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δεν δείχνουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη, ωστόσο τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του εμβολίου COVID-19 AstraZeneca κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ περιορισμένα. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες για το θηλασμό, δεν αναμένεται κανένας κίνδυνος θηλασμού. Η απόφαση σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο σε έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ληφθεί σε στενή συνεννόηση με έναν επαγγελματία υγείας μετά από εξέταση των οφελών και των κινδύνων.

10 Άτομα με αλλεργίες μπορούν να εμβολιαστούν μ’ αυτό το εμβόλιο;

Άτομα που ήδη γνωρίζουν ότι έχουν αλλεργία σε 1 από τα συστατικά του εμβολίου (αναφέρονται στην παράγραφο 6 του φύλλου οδηγιών) δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο. Αλλεργικές αντιδράσεις (υπερευαισθησία) έχουν παρατηρηθεί σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο. Έχει εμφανιστεί πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων αναφυλαξίας (σοβαρή αλλεργική αντίδραση). Ως εκ τούτου, όπως για όλα τα εμβόλια, το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca πρέπει να χορηγείται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων. Όσοι παρουσιάσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση όταν τους χορηγείται η πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 AstraZeneca δεν πρέπει να λαμβάνουν τη δεύτερη δόση.

Να θυμάσαι:  Το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca προσφέρει ένα καλό επίπεδο προστασίας έναντι του COVID-19, το οποίο αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για αυτή την πανδημία. Οι κύριες δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει περίπου 60% αποτελεσματικότητα. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες έως μέτριες σε σοβαρότητα και εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες.

MadameLeFo
0