Ασπίδες προστασίας κάτω από τον ήλιο, για ασφάλεια, υγεία και ομορφιά

Αντίθετα με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, το καλοκαίρι δεν είναι η μόνη εποχή του χρόνου που πρέπει να προστατευόμαστε από τις ακτίνες UV. Μάθετε λοιπόν, γιατί είναι τόσο σημαντικό να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία 365 μέρες τον χρόνο, ολόχρονα δηλαδή, και όχι μόνον κατά την διάρκεια των διακοπών.

 

Είτε έχει λιακάδα, είτε βρέχει, είτε χιονίζει, οι ακτίνες UV δηλώνουν παρούσες ολόχρονα… Άλλωστε, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που το αποδεικνύουν. Γνωρίζατε ότι, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, έως και το 95% του συνόλου των ακτινών καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της γης; Ή ότι, ακόμα και τον χειμώνα, το χιόνι μπορεί και αντανακλά μέχρι και το 85% της ηλιακής ακτινοβολίας , βλάπτοντας την επιδερμίδα σας;

Από την άλλη, καταπόνηση που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB αντιπροσωπεύει έως και το 80% της ορατής γήρανσης, επιτρέποντας στις ελεύθερες ρίζες να «κλέβουν» μόρια κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και, ως εκ τούτου, να μειώνουν ραγδαία τα επίπεδα κολλαγόνου – και όλα αυτά χωρίς καν να αναφερθούμε στις κηλίδες, τις υπερχρώσεις και τον καρκίνο του δέρματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε πάντοτε κατά νου τις βλαβερές συνέπειες που οι ακτίνες UVA μπορούν να έχουν ολόχρονα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το μέλλον της επιδερμίδας μας θα παραμείνει όσο το δυνατόν πιο λαμπερό.

5 στοιχεία που αγνοείτε για τις ακτίνες UV

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου; Ξανασκεφτείτε το. Διαβάστε παρακάτω 5 βασικά στοιχεία που δεν ξέρατε για τις ακτίνες UV.

Δεν είναι όλες το ίδιο

Οι επιστήμονες διακρίνουν τις ακτίνες UV σε δύο είδη: τις UVA και τις UVB. Οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% της ακτινοβολίας UV που λαμβάνει το σώμα μας, με τις UVB να αποτελούν το υπόλοιπο 5%.  Ενώ οι ακτίνες UVA υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι UVB είναι πιο ισχυρές το καλοκαίρι. Ηθικό δίδαγμα; Επιλέγετε πάντα αντηλιακή προστασία που να είναι αποτελεσματική ενάντια και στα δύο είδη: υψηλό SPF για προστασία από τις ακτίνες UVB και μεγάλο PPD για προστασία από τις ακτίνες UVA.

 Μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί

Οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί, γι’ αυτό, εάν οδηγείτε καθημερινά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου σας δεν θα σας προστατεύσουν από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Οι UVA συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των σημαδιών πρόωρης γήρανσης, με το 80%  αυτών να φτάνουν στην επιδερμίδα –και επιπλέον, σε αντίθεση με τις UVB που προκαλούν ερυθρότητα ή κηλίδες μετά από λίγες μόνο ώρες έκθεσης στον ήλιο, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες των UVA είναι σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι.

Η επίδρασή τους στην επιδερμίδα είναι διπλή

Αν πιστεύατε ότι πρέπει να ανησυχείτε για τις ακτίνες UV μόνο όταν είστε στην παραλία, ξανασκεφτείτε το. Το υψόμετρο αυξάνει την πιθανότητα βλαβών από τον ήλιο –αν είστε σε βουνό, στα 1.500 μέτρα π.χ. έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 20% της ισχύος των ακτινών UV–, ενώ ακόμη και το χιόνι αντανακλά μέχρι και το 95% της ακτινοβολίας UV. Συνεπώς, η επιδερμίδα σας υπόκειται σχεδόν διπλάσιες βλάβες όταν, για παράδειγμα, πηγαίνετε εκδρομή στο βουνό.

Ακόμα και τα σύννεφα δεν μπορούν να τις σταματήσουν

Μολονότι το ηλιακό φως αποτελείται κατά 56% από υπέρυθρη ακτινοβολία, κατά 39% από ορατό φως, και μόλις κατά 5% από υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα δεν θα σας προστατεύσει πλήρως από τις βλαβερές ακτίνες UV. Ακόμα και όταν είναι πολύ πυκνά, τα σύννεφα «φρενάρουν» μόλις το 70% των UVA και UVB και δεν τις επιτρέπουν να φτάσουν στην επιφάνεια της γης, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να προστατεύετε την επιδερμίδα σας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Επηρεάζουν από την παιδική ηλικία

Πολλοί γονείς ξεχνούν να εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακό στα παιδιά τους, όταν αυτά είναι εκτός σπιτιού –πράγμα ανησυχητικό, αν λάβουμε υπόψη ότι έως και το 50% των βλαβών που προκαλεί η ακτινοβολία UV δημιουργούνται πριν από την ηλικία των 18. Η επιδερμίδα των παιδιών είναι πιο λεπτή από εκείνη των ενηλίκων, γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύεται ολοκληρωτικά.

Ολόχρονη προστασία

Μετά απ’ όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε SPF και PPD (προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA) ολόχρονα. Βέβαια, εάν οι διακοπές σας αρχίζουν σύντομα, τότε το αντηλιακό είναι αυτό που θα βάλετε τελευταίο στη βαλίτσα σας, αλλά είναι και το πρώτο που θα βγάλετε!

Εννοείται, πως ξέρετε ότι όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα σας, τόσο υψηλότερο δείκτη προστασίας χρειάζεστε και προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA μεγάλου μήκους κύματος, σε σύγκριση με την πιο σταρένια ή την πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Όσον αφορά στο υπόλοιπο σώμα σας, περίπου 30ml προϊόντος (τόσο όσο μια μπαλίτσα του γκολφ) είναι αρκετά για να σας εξασφαλίσουν επαρκή προστασία.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιδερμίδα τείνει να παράγει περισσότερο σμήγμα, και η επιδερμίδα του προσώπου είναι ευαίσθητη. Γι’ αυτό, μετά από μια μέρα στον ήλιο, πρέπει απαραίτητα να καθαρίζετε σωστά το πρόσωπό σας, καθώς και να επιλέξετε ένα αντηλιακό προσώπου με SPF τουλάχιστον ίσο με αυτό του αντιηλιακού σώματος.

Δείκτης SPF;

Ο «συντελεστής ηλιακής προστασίας SPF», ο «μαγικός» αριθμός που αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες προστατεύει από τα εγκαύματα, και την ακτινοβολία. Επίσης, δηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορείτε να μείνετε εκτεθειμένη στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί ερεθισμός (κοκκινίλα). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με το δείκτη SPF30, για παράδειγμα, ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας σας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτινών που τη βλάπτουν.

Επαναλαμβάνετε για super … «προστασία»

Η ορθή επάλειψη του αντηλιακού είναι εξίσου σημαντική, με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Για να επιτευχθεί η προστασία με το «συντελεστή ηλιακής προστασίας», χρειάζεστε μια ποσότητα 2mg/cm² (περίπου ένα σφηνάκι). Η ποσότητα, για να καλυφθεί όλο το σώμα, μπορεί να φτάνει και στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντηλιακού (και αυτό υπολογίζεται, αναλόγως το μεγέθους του σώματός σας).

Must know

Η χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα αντηλιακά αποτελούν ένα μόνο από τα μέτρα, για την προστασία σας, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, πρέπει να:

  • ΠΑΝΤΑ απλώνετε το αντηλιακό σας, 30 λεπτά, πριν βγείτε στον ήλιο.
  • Για να προστατέψετε την ευαίσθητη επιδερμίδα σας, πολύ σημαντική είναι η αποφυγή του ήλιου από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ, όταν δηλαδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του.
  • Επίσης, δεδομένου ότι η άμμος αντανακλά έως και το 40% των ακτινών UV ακόμα και κάτω από τη σκιά, να θυμάστε να βάζετε άφθονη ποσότητα αντιηλιακού πριν στήσετε την ομπρέλα σας.
  • Προτιμάτε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν παραμένετε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
  • Χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα και φοράτε πάντα πλατύγυρο καπέλο για να προστατεύετε το πρόσωπό σας.

  • Επαναλαμβάνετε τη χρήση αντηλιακού, μετά το κολύμπι, το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είστε κάτω από την ομπρέλα.
  • Αυξάνετε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά, επειδή έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μάθετε περισσότερα για την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας πιο κάτω

Ευρωπαϊκή ημέρα Μελανώματος, σήμερα, 8 Μαΐου, με δωρεάν εξέταση 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0