Η εκδήλωση, είχε ως σκοπό την αναγνώριση της συνεισφοράς δεκάδων προσωπικοτήτων, επιχειρήσεων, φορέων και άλλων οργανωμένων συνόλων προς τον TELETHON, που στην 30ετή πορεία του, υπήρξαν συμπαραστάτες στο έργο του θεσμού για τη στήριξη ασθενών με μυοπάθειες, αλλά και την έρευνα προς εξεύρεση κατάλληλων και αποτελεσματικών θεραπειών για νευρομυϊκές, γενετικές και άλλες νευρολογικές ασθένειες.
Το TELETHON, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, και από το 1994, όταν πρωτοξεκίνησε στην Κύπρο, έχει μετατραπεί σε έναν φάρο ανθρωπιάς, στηρίζοντας τους ασθενείς, την έρευνα, την ενημέρωση και κυρίως προσφέροντας φροντίδα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υψηλή Προστάτιδα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, Υπουργοί, καθώς επίσης και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον πολιτικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό κόσμο.
Στην εισαγωγική της ομιλία, η Πρόεδρος της Επιτροπής του TELETHON, κυρία Μαριάννα Τσαππή-Λεπτού, τόνισε τη σημασία του θεσμού, υπογραμμίζοντας πως «η πρωτοβουλία αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα σύμβολο αλληλεγγύης, αγάπης, εθελοντικής αφοσίωσης και ελπίδας». Το TELETHON, ανέφερε, «για τρεις δεκαετίες, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εθελοντές και υποστηρικτές, όπως εσείς, που στέκεστε στο πλευρό ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με μυϊκές και νευρομυϊκές παθήσεις. Μέσα από προσωπική δέσμευση, ο κάθε ένας που συμμετέχει, είτε ως εθελοντής, χορηγός ή συνεργάτης, έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων». Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης του θεσμού, η κα Λεπτού ανέφερε όπως όλα αυτά τα χρόνια, «οι εκδηλώσεις του TELETHON έχουν γίνει σύμβολο αλληλεγγύης και προσφοράς, ενώνοντας ανθρώπους από κάθε γωνιά της Κύπρου. Κάθε χρόνο, το μήνυμα “Ας μιλήσει η καρδιά μας” κινητοποιεί εκατοντάδες εθελοντές που, με ενθουσιασμό και αφοσίωση, οργανώνουν εκδηλώσεις γεμάτες ελπίδα και αγάπη, στηρίζοντας τον σκοπό μας με κάθε τρόπο. Στη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, πραγματοποιήσαμε πάνω από 600 εκδηλώσεις κάθε είδους, με συνολικό οικονομικό αντίκρισμα που ξεπερνά τα 8,8 εκατομμύρια ευρώ».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, κ. Πανίκος Βοσκός, εξέφρασε στον χαιρετισμό του την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη που λαμβάνει ο Σύνδεσμος μέσω του θεσμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η προσφορά του TELETHON τα τελευταία 30 χρόνια μάς έχει επιτρέψει να καλύψουμε σημαντικές ανάγκες των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις, όπως ιατρική φροντίδα, φυσιοθεραπείες, και τεχνικά μέσα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους». Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς όλες τις προσωπικότητες, οργανισμούς και οργανωμένα σύνολα, που όπως σημείωσε είναι συνοδοιπόροι σε αυτό τον αγώνα και που στηρίζουν έμπρακτα εκατοντάδες άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις και τις οικογένειες τους. «Εκ μέρους όλων, σας εκφράζω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας αφού χωρίς τη συμβολή όλων εσάς, θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ανέδειξε τον ζωτικό ρόλο της έρευνας και της φροντίδας που προσφέρεται μέσω του TELETHON. Όπως ανέφερε: «Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το TELETHON, έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 100 ερευνητικά προγράμματα αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για νευρολογικές, γενετικές και νευρομυϊκές ασθένειες». Τόνισε, επίσης, ότι «η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας». «Κάθε αποτέλεσμα της έρευνας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «αποτελεί ελπίδα πως μια ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί και γιατί όχι, να θεραπευτεί ριζικά. Μέσα από τα ερευνητικά μας προγράμματα έχουμε προχωρήσει στην ανακάλυψη νέων, καλύτερων μεθόδων και διαδικασιών παροχής φροντίδας, έχουμε αναβαθμίσει τις υπηρεσίες μας, έχουμε εφεύρει νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες με καλύτερα αποτελέσματα και έχουμε καταφέρει να διαγνώσουμε ασθενείς που για χρόνια ήταν αδιάγνωστοι».Η Πρώτη Κυρία και Υψηλή Προστάτιδα του ΙΝΓΚ, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον θεσμό του TELETHON, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ανέγνωσε η Πρώτη Κυρία, αναφέρεται πως: «Το TELETHON έχει καθιερωθεί ως φάρος προσφοράς, αλληλεγγύης και ελπίδας για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν νευρομυϊκές και γενετικές ασθένειες. Ενωμένοι, Πολιτεία, εθελοντές και χορηγοί, μπορούμε να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή και να προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο στους ασθενείς». Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η στήριξη του TELETHON δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική βοήθεια, αλλά και στην έμπρακτη αγάπη και αλληλεγγύη που δείχνουμε στους συνανθρώπους μας. «Το έργο που επιτελείται είναι καθοριστικό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους»ανέφερε, και «μαζί, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους».Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε προσωπικότητες, επιχειρήσεις, φορείς και άλλα οργανωμένα σύνολα που έχουν στηρίξει το TELETHON όλα αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους προς το φιλανθρωπικό έργο του θεσμού.
Tags: 30 χρόνια, TELETHON, εκδήλωση
Φέτος η Carlsberg γιορτάζει μια χρονιά ορόσημο τόσο για η…
Το Nicosia Mall στους πρώτους οκτώ μήνες λειτουργίας του, έχει…
Asterion Suites & Spa: Η φυσική υπεροχή της νέας φιλοξενίας…