To μεγάλο ξεκαθάρισμα: Πολύτιμα tips για σπίτι εν… τάξει

Οι περισσότεροι έχουμε μια τάση να στοκάρουμε πράγματα στο σπίτι μας, πράγματα που δε μας χρειάζονται πια και τα οποία απλώς πιάνουν χώρο. Κι όμως, τώρα με μια γενική εκκαθάριση μπορείς να απελευθερώσεις ωφέλιμο χώρο στο σπίτι σου. Και αυτή η κίνηση θα σε βοηθήσει ψυχολογικά! Κάνε scroll down και θα ανακαλύψεις όλα τα βήματα για μια καθημερινότητα με περισσότερο χώρο!

Το σπίτι μας είναι χώρος που περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μας. Εκεί ξεκουραζόμαστε, τρώμε, περνάμε όμορφες στιγμές, εκεί ζούμε. Ένα άνετο και καθαρό σπίτι εκπέμπει θετική ενέργεια προκαλώντας θετικά συναισθήματα στους κατοίκους του, αλλά και στους καλεσμένους. Ένα ακατάστατο σπίτι προκαλεί ακριβώς τα αντίθετα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και σε μικρά σπίτια η ακαταστασία φτάνει στο… απροχώρητο. Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και η κούραση της δουλειάς, μας αφήνει λίγα περιθώρια για να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την τακτοποίηση του σπιτιού μας. Μήπως λοιπόν έχει έρθει η ώρα να κάνεις τώρα την αρχή; Η τακτοποίηση του σπιτιού απαιτεί κυρίως προγραμματισμό και συνέπεια εκ μέρους σου. Όρισε 2 μέρες μέσα στην εβδομάδα που θα είσαι πιο χαλαρή και μία μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν θέλεις μπορείτε να ζητήσεις την βοήθεια των φίλων ή των συγγενών σου για να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον η διαδικασία και να γίνει περισσότερο διασκεδαστική.

Με μέθοδο για αποτελέσματα

Έχε κατά νου, ότι τα «αποτελέσματα» δεν θα είναι εμφανή από την μία μέρα στην άλλη. Ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι σου, θα χρειαστεί και ο αντίστοιχος χρόνος για να δεις την διαφορά. Το σημαντικό είναι ότι μέρα με την μέρα θα βλέπεις το σπίτι σου να «ανοίγει». Οι αλλαγές και οι μετατροπές στους χώρους μπορούν να είναι μικρές, αλλά και μεγάλες. Με υπομονή και καλή διάθεση να είσαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Είσαι έτοιμη; Ξεκίνησε σήμερα κιόλας.

Αρχή από τη ντουλάπα

Είναι ο βασικός «ένοχος» για την ακαταστασία του σπιτιού. Αλήθεια, γνωρίζεις τι ακριβώς περιέχει η ντουλάπα σου; Μία νοικοκυρεμένη ντουλάπα θα σε γλιτώσει από αρκετό χρόνο και κόπο μέχρι να βρεις αυτό που θέλεις να φορέσεις.

♥ Ταξινόμησε τα ρούχα σου στις εξής «κατηγορίες»: αυτά που φοράς συχνά, αυτά που έχουν ελαττώματα και δεν τα φοράς, αυτά που αγόρασες παρορμητικά και δεν σου αρέσουν πλέον και αυτά που δεν πρόκειται να φορέσεις ποτέ ξανά. Επίσης μπορείς να τα κατατάξεις και ανάλογα με το χρώμα και το υλικό του, τοποθετώντας τα σε κρεμάστρες.♥ Κοίταξε προσεκτικά ένα -ένα τα ρούχα που έχεις στη ντουλάπα σου. Αν κάποιο από αυτά δεν το έχεις φορέσει τον τελευταίο χρόνο βγάλε το από τη ντουλάπα και τοποθέτησε το στη μέση του δωματίου. Όταν φτιάξεις ένα σωρό από ρούχα εξέτασε ποια από αυτά πραγματικά χρειάζεσαι και θέλεις. Τα υπόλοιπα βάλε σε μια σακούλα και χάρισε τα σε κάποιους που τα χρειάζονται πραγματικά.

Κάτω από το κρεβάτι

Αν έχεις αποθηκευτικό πρόβλημα στο υπνοδωμάτιο και η ντουλάπα σου είναι γεμάτη από ρούχα (ελπίζουμε να την τακτοποίησες όπως σε συμβουλέψαμε παραπάνω), τότε μπορείς να φυλάσσεις τα εποχιακά είδη και κάθε λογής αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς σε μικρές κούτες κάτω από το κρεβάτι. Για περισσότερη ευκολία επίλεξε κουτιά αποθήκευσης με καπάκι από την ΙΚΕΑ, όπως αυτό.

Τακτοποίησε και το παιδικό

Το συμμάζεμα του παιδικού δωματίου δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Αν όμως την κάνεις διασκεδαστική για σένα και τα παιδιά σου τότε μετατρέπεται σε παιχνίδι. Εκτύπωσε και κόλλησε φωτογραφίες των παιχνιδιών των παιδιών σας σε πολύχρωμους αποθηκευτικούς κάδους και μάθε τα να βάζουν το κάθε παιχνίδι τους στον αντίστοιχο κάδο. Τέτοιου τύπου κάδους και κουτιά μπορείς να βρεις σε μεγάλη ποικιλία και μεγέθη στην ΙΚΕΑ. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δωμάτιο και στις ανάγκες των παιδιών σου και θα βάλεις μια τάξη στα δεκάδες διάσπαρτα παιχνίδια.

Ώρα για… μπάνιο

Η καθαριότητα και τακτοποίηση του μπάνιου είναι καταλυτικής σημασίας για ένα συμμαζεμένο σπίτι. Δυστυχώς για εμάς είναι ο χώρος που παραμελούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Άπλυτα ρούχα, πετσέτες και απορρυπαντικά ατάκτως τοποθετημένα δίνουν αρκετές φορές την όψη ναρκοπεδίου. Η άνεση ενός οικογενειακού μπάνιου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες αποθήκευσης που προσφέρει.♥ Βάλε τα προϊόντα καθαρισμού και τα φάρμακα σε ειδικό ντουλάπι πάνω από τον νιπτήρα. Τοποθέτησε τις πετσέτες κοντά στη μπανιέρα ή το ντους, μέσα σε έπιπλο με ροδάκια ή σε πετσετοθήκη πάνω από το καλοριφέρ.

♥ Φρόντισε τα άπλυτα να μην μαζεύονται σε λόφους και ξεχώρισε εσώρουχα και ρούχα, βάζοντάς τα σε ανάλογα καλάθια, όπως αυτό εδώ που βρήκαμε στην ΙΚΕΑ. Τέλος, ένα τροχήλατο επιπλάκι, θα σου λύσει τα χέρια και θα εξοικονομήσει αρκετό χώρο στο μπάνιο σου.♥ Βγάλε τα καλαθάκια που έχεις μαζέψει κατά καιρούς και τα θεωρείς άχρηστα, για να τα χρησιμοποιήσεις με νέους τρόπους. Γέμισε τα με διάφορα σαπούνια και μικρά πετσετάκια για τους προσκεκλημένους σου που θα χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, ή ακόμα γέμισε τα με διάφορα λουλούδια και χρησιμοποίσε τα σαν διακοσμητικά για την κουζίνα ή το σαλόνι.

Στην κουζίνα ολοταχώς

Αν το ψυγείο σου είναι έτοιμο να εκραγεί, τότε μάλλον θα πρέπει να εξοικονομήσεις και εκεί αρκετό χώρο. Μετέφερε τα ξηρά τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και τα όσπρια σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία και περιόρισε την χρήση ογκωδών συσκευασιών που χαραμίζουν υπερβολικό χώρο στο ψυγείο χωρίς λόγο. Η αποθήκευση των τροφών σε μικρές και διάφανες (καλύτερα γυάλινες) συσκευασίες έχει ένα ακόμα θετικό στοιχείο: Διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα επιτρέποντάς σου να δεις ποιο βρίσκεται πού. Ανακάλυψε πολλές ιδέες εδώ.♥ Στον χώρο της κουζίνας, οι οργανωμένοι αποθηκευτικοί χώροι θα σου λύσουν τα χέρια. Κατσαρολικά, πιάτα, μαχαιροπήρουνα και κάθε είδους σκεύος πρέπει να έχει την δική του θέση στον χώρο. Αν έχεις συρτάρια, στο πρώτο συρτάρι τακτοποίησε σε ξύλινες θήκες τα μαχαιροπήρουνα, στο δεύτερο τις πετσέτες και στο τρίτο τα κάθε λογής μικροαντικείμενα ή και gadgets που χρησιμοποιείς στη μαγειρική.

♥ Αν έχεις κρεμαστά ράφια στον τοίχο, μπορείς να βάλεις από κάτω μία ράβδο με βαζάκια για τα μπαχαρικά ή ράβδους για κουτάλες και πιρούνες. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος, και δεν μπορείς να τοποθετήσεις ντουλάπια με ανοιγόμενα φύλλα, μπορείς να καλύψεις τα ντουλάπια με ρολά (roll top). Είναι μια εύκολη και πρακτική λύση για να εξοικονομήσεις χώρο, χωρίς να χάσεις από την αισθητική.

Για τους βιβλιοφάγους

Έχεις τη συνήθεια να στοιβάζεις δεκάδες βιβλία σε ράφια ή στο τραπεζάκι του σαλονιού σου; Ήρθε η ώρα να τα περιορίσεις. Τα βιβλία είναι για την βιβλιοθήκη, όσο και αν ακούγεται αποκαρδιωτικό, και εκεί πρέπει να τοποθετούνται. Αν τώρα θέλεις πάση θυσία να τα έχεις πρόχειρα σε κάποιο ράφι, τοποθέτησε μερικά οριζόντια και βάλε από πάνω τους μικρές κορνίζες με φωτογραφίες σου ή κάποιο άλλο διακοσμητικό αξεσουάρ.

Μικρολεπτομέρειες

Τα χειριστήρια για την τηλεόραση, το DVD και το ηχοσύστημα μπορεί να είναι βολικά στην χρήση τους, αλλά στην περίπτωση που χαθούν η εύρεσή τους μπορεί να εξελιχθεί σε… κακό μπελά. Για να μην γυρνάς γύρω- γύρω το σαλόνι σε αναζήτηση του χαμένου τηλεκοντρόλ, μπορείς να πάρεις ένα καλαθάκι από την ΙΚΕΑ και να θυμάσαι να τα αφήνεις πάντα εκεί μέσα, ώστε να μην τα ψάχνεις.

 

MadameLeFo