Στις 21 Απριλίου, οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου του Σικάγο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από Κλινικούς Ψυχολόγους για το ερευνητικό και κλινικό έργο που επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία του Κυπριακού Πληθυσμού, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ψυχολόγοι στο Altius Mind Institute στη Λευκωσία, στην Κύπρο. Το ταξίδι είχε την ευγενική χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, δέκα φοιτητές από το Σικάγο και τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο παρακολούθησαν ένα ημερήσιο Συμπόσιο όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Έλενα Αριστοδήμου, Ιδρύτρια και Επικεφαλής Ψυχολόγος του Altius Mind Institute, η οποία έδωσε πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα των ερευνών για την ψυχική υγεία του κυπριακού πληθυσμού, μίλησε για τη μοναδική ιστορία της Κύπρου και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που είχε στον πληθυσμό η τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και για τους ψυχοφυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις διαταραχές της ψυχικής υγείας των Κυπρίων. Μαζί της ήταν ακόμη 2 Ψυχολόγοι που παρουσίασαν το έργο τους. Η Έλενα Γιάππα, Κλινική Ψυχολόγος στο Altius Mind Institute, μίλησε για τη σημασία της έρευνας και το ρόλο της στην ενημέρωση της διδασκαλίας, της δημόσιας υγείας και των ιατρικών πρακτικών, καθώς και για το κλινικό της έργο με τον κυπριακό πληθυσμό με έμφαση στο τραύμα και τις διαταραχές της διάθεσης.
Η καλεσμένη ομιλήτρια Dr. Simge Vural, Κλινική Ψυχολόγος που ζει και εργάζεται στη κατεχόμενη Κύπρο, συμμετείχε στο πάνελ και παρείχε πληροφορίες σχετικά με την κλινική της εργασία με τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 που έχει επηρεάσει τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό μέχρι και σήμερα.
Στη συνέχεια οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο Ινστιτούτο, όπου ήρθαν σε επαφή το έργο που επιτελείται εκεί. Η Jennifer Noris, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δήλωσε: “Αυτή η επίσκεψη ήταν μια αξιόλογη και πολύτιμη εμπειρία, η οποία άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο προσωπικό μου κομμάτι του εαυτού μου. Ανυπομονώ να εφαρμόσω τις γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας στα τρέχοντα έργα μου, με μια πιο συνειδητή και “ολοκληρωμένη” αντίληψη του κλινικού κόσμου εκτός του Πανεπιστημίου μου. Η συζήτησή μας θα μπορούσε να διαρκέσει ώρες”.
Σχετικά με την παρουσίαση, η κ. Αριστοδήμου δήλωσε: “Αυτό το ταξίδι οργανώθηκε με σκοπό να εμπνεύσει τους φοιτητές, δίνοντάς τους την εμπειρία να βιώσουν σε πρώτο βαθμό την έρευνα και το κλινικό έργο που επιτελείται στο Altius Mind Institute. Το Altius Mind Institute προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα θεραπείας, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε τεκμηριωμένο επίπεδο για τους Κύπριους και την περιοχή της Μεσογείου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον αναστοχασμό, την αυτογνωσία, την εσωτερική αναζήτηση και τον σεβασμό προς τους άλλους ως τη βάση της επαγγελματικής μας εργασίας. Οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Σικάγο παρακολούθησαν έναν διάλογο εστιασμένο στα θέματα ψυχικής υγείας της κοινότητάς μας, που υποφέρει μέχρι και σήμερα (από τραύματα και συμπτώματα μετατραυματικού στρες), από μια Ελληνοκύπρια Ψυχολόγο, μια Ελληνορωσίδα Ψυχολόγο και μια Τουρκοκύπρια Ψυχολόγο – μια νέα και καινοτόμα εξέλιξη στον τομέα μας. Αυτοί οι τομείς έχουν πραγματική προοπτική και ελπίζω ότι κάποιοι από τους φοιτητές θα εμπνευστούν για να ακολουθήσουν αυτά τα μονοπάτια στη μελλοντική τους καριέρα ως ψυχολόγοι”.
Tags: Altius Mind Institute, Σικάγο, φοιτητές
Η ψυχική ανθεκτικότητα αφορά κάτι παραπάνω από την απλή αντοχή…
Πάσχα με μέτρα; Βεβαίως, για την ασφάλεια όλων μας, εφαρμόζουμε…
Η Webarts και η DDB, σε συνεργασία με την ΕΥΡΗΚΑ…