Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, ο κόσμος υμνεί την Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση των επιτευγμάτων, των προκλήσεων και των αναγκών των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τις γυναίκες του παρελθόντος και του παρόντος, αλλά και να αναλύσουμε την πορεία που έχει διανύσει η ανθρώπινη κοινότητα προς την πραγματική ισότητα των φύλων. Η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας ξεκινάει από τις προσπάθειες των γυναικών του χθες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Από τις απεργίες των εργατριών στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου, οι γυναίκες έχουν μάχες πολλές και διάφορες για να αποκτήσουν την αναγνώριση και τα δικαιώματα που τους αξίζουν.
♦ Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
♦ Η 8η Μαρτίου ορίστηκε πολλά χρόνια αργότερα, μόλις το 1977, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
♦ Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.
♦ Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
♦ Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες.
♦ Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών… Ωστόσο, το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί.
Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 παρήλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών. Ωστόσο, η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Σήμερα, η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης, αλλά και μια ημέρα προβολής των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Αν και έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα προόδου στην πορεία προς την ισότητα των φύλων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία είναι η ανάγκη για ισότητα στον χώρο της εργασίας και της αμοιβής. Παρά τη νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ανισότητες στον εργασιακό τομέα.Επιπλέον, η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως. Από την οικιακή βία έως τη σεξουαλική παρενόχληση και την εμπορία ανθρώπων, οι γυναίκες είναι συχνά θύματα ενός συστήματος που τις εξαναγκάζει στη σιωπή και την ανασφάλεια.
Παρά τις προκλήσεις, όμως, οι γυναίκες παγκοσμίως συνεχίζουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και να εργάζονται προς μια κοινωνία που θα προσφέρει ισότητα και ευκαιρίες για όλους. Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση του αγώνα που έχει δοθεί και της πορείας που απομένει να διανυθεί προς την πραγματική ισότητα και ενδυνάμωση των γυναικών σε όλη την υφήλιο.
Tags: η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ΙΣΤΟΡΙΑ, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εν μέσω Πανδημίας πρέπει…
Ποιος είπε ότι στην ΙΚΕΑ πάμε μόνον όταν έχουμε αποφασίσει…
Ο μολυβένιος στρατιώτης, το αγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,…