Επίσημη προσκεκλημένη στο σεμινάριο ήταν η Έντιμη Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας, κα Lady Dorrian. Το Σεμινάριο παρακολούθησαν Δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων και Κακουργιοδικείων. Στο σεμινάριο, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Περσεφόνη Παναγή επισήμανε ότι για κάθε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία, η ορθή μεταχείριση των παιδιών στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα υψίστης σημασίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα του Σεμιναρίου – το πρώτο του είδους του που διοργανώνεται για κύπριους δικαστές – αφού μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπήρχε η ορθή αντιμετώπιση ενός παιδιού, ειδικά σε υποθέσεις κακοποίησης του.
Η κα Δέσπω Μιχαηλίδου, Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού στην ομιλία της τόνισε την βασική ανάγκη ο Δικαστής να ‘‘υιοθετήσει μια παιδοκεντρική ματιά’’ ούτως ώστε να κατανοήσει ότι ένα παιδί, είτε βρεθεί στην θέση του κοινού μάρτυρα ή του κατηγορούμενου, παραμένει παιδί ‘‘και ότι σε κάθε περίπτωση κατά την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού’’.
Στο χαιρετισμό της η κα Παπαδοπούλου τόνισε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου ΦΩΝΗ είναι να είναι σύμμαχος, αρωγός του έργου και να προσφέρει στήριξη σε κάθε ανάγκη της Δικαστικής εξουσίας. Η συνεργασία με τη Σχολή Δικαστών και η συν-διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι μια ένδειξη της βούλησης και δέσμευσης για συνεργασία. Επιπρόσθετα τόνισε ότι για να επιτευχθεί η καλύτερη και ορθότερη απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν είναι όλοι όσοι έρχονται ενώπιον της το ίδιο. Ότι οφείλουμε να προσαρμόζουμε τη διαδικασία στις ανάγκες των πιο ευάλωτων από εμάς.
Κεντρική ομιλήτρια στο Σεμινάριο ήταν η Έντιμη Δικαστής Lady Dorrian. Στην εξαιρετική παρουσίασή της με θέμα «Τρόποι Χειρισμού Παιδιών ως Μαρτύρων», αφού περιέγραψε την εμπειρία της Σκωτίας και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και την πρόοδο που επιτελέστηκε, επισήμανε με λεπτομέρεια τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Δικαστήρια, την ανάγκη αλλαγής ως προς τη διαδικασία χειρισμού παιδιών ως μάρτυρες, την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων χωρίς να επηρεάζεται η διασφάλιση δίκαιης δίκης και την ανάγκη οι δικαστές να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ανήλικους μάρτυρες.
Tags: kids, parents
Η Lidl Κύπρου στηρίζει τις οικογένειες του Λίβανου με πακέτα…
Τον λένε Pellini και τον καταλαβαίνεις από την πρώτη γουλιά!…
Tο ροζ κορδελάκι που μας ενώνει, είναι εδώ… Η Εκστρατεία…