Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ημερίδα «Μόδα και Παράδοση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη» – μια συνεργασία της Λεβεντείου Πινακοθήκης, του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» και του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα». Η εκδήλωση διοργανώθηκε στα πλαίσια της τρέχουσας προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Synergy: Τέχνη στη Μόδα» (14 Απριλίου – 26 Ιουνίου 2022).
Photo Credits: https://theimpression.com/
Στην έναρξη της ημερίδας διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Προέδρου Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία συνεχάρη αυτή την πρωτοβουλία και ανέφερε ότι «Η παράδοση, οι λαϊκές τέχνες, η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι ένα μόνο σταθερό σημείο του χθες. Αποτελούν ζωντανό κομμάτι του σήμερα. Και συγκριτικό πλεονέκτημα για το αύριο […] Επιθυμία μου είναι η λαϊκή τέχνη, η παράδοση, ο πολιτισμός μας να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί το αξίζουν!».
Στην ημερίδα «Μόδα και Παράδοση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη» κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν οι:
Δρ. Νάντια Μαχά, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία παρουσίασε πώς οι ελληνικές τοπικές ενδυμασίες ενέπνευσαν κατά τον 20ό αιώνα την ελληνική και τη διεθνή μόδα και την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός διαλόγου με το πρωτογενές υλικό και της επαναξιολόγησής του στην προοπτική του 21ου αιώνα.
Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», η διάλεξη της οποίας εστίασε στις εκθέσεις του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» με θέμα το ένδυμα.
Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της πλούσιας ιματιοθήκης του ιστορικού μουσείου της πόλης μας.
Γιώργος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα», ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της τοπικής φορεσιάς, ως ένα σύνθετο σημειολογικό πορτρέτο στη μελέτη και κατανόηση του χορού.
Ακολούθησε συζήτηση υπό τον γενικό συντονισμό της Δρ. Μαχά, με τους Μύρνα Παττίχη, σχετικά με την τέχνη του λευκαρίτικου κεντήματος, Αριστείδη Τζονευράκη, Ελληνοράπτης του Εργαστηρίου «Αριστοτέχνημα», Κίκα Ιωαννίδου, Μαρία Νεοπτολέμου, Filep Motwary, συντελεστές της προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Synergy: Τέχνη στη Μόδα» και Μαρία Αναξαγόρα, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκτέθηκαν επίσης ενδύματα που δημιουργήθηκαν από τον Αριστείδη Τζονευράκη, μεταξύ αυτών και ο ντουλαμάς που φορέθηκε από την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Επίσης, εκτέθηκαν κεντημένα πάνελ από τη Book Tote και το Bar Jacket της συλλογής Cruise 2022 του γαλλικού οίκου Dior, ενδύματα του ελληνικού brand ZEUS+ΔIONE και ντουλαμάδες από την έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωαννα Παπαντωνίου, «Ντουλαμάς» ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα.
Tags: Cruise 2022 Dior, dior, Αριστείδης Τζονευράκης, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Μόδα και Παράδοση, Ντουλαμάς
Είστε καλεσμένοι στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της καρδιακής σας φίλης; Ή…
Οι Βάκχες του Ευριπίδη, μια εντυπωσιακή παράσταση παρουσιάζεται από το…
Με τρεις διαφορετικές δράσεις που άρχισαν ήδη να αναρτώνται στα…