Από τις πρώτες δημιουργίες του Givenchy στη δεκαετία του ’50
«Με βαθύτατη θλίψη σας ενημερώνουμε για το χαμό του κυρίου Hubert Taffin de Givenchy (Ουμπέρ Ταφιάν ντε Ζιβανσί). Ο κ. Givenchy έφυγε στον ύπνο του, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018», με αυτή την ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε η είδηση του θανάτου του. Τον μεγάλο άνδρα της μόδας βρήκε νεκρό ο σύντροφος ζωής και φίλος του Philippe Venet (Φιλίπ Βενέ).
Όταν στις 11 Ιουλίου του 1995, ο Hubert de Givenchy (Ουμπέρ ντε Ζιβανσί) παρουσίαζε την τελευταία του κολεξιόν για τον χειμώνα του 1996 και παρέδιδε τα σκήπτρα του διάσημου οίκου του, στον πιό «ατίθασο» άνθρωπο της μόδας, τον βρετανό John Galliano, η είδηση έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία. Ωστόσο, η απόφαση του Givenchy να αποσυρθεί από το «βασίλειό» του ήταν αμετάκλιτη. O τότε 69χρονος μετρ Hubert de Givenchy, τον Iούνιο του 1995, εν ονόματι της ανανέωσης αποτραβήχτηκε από την δημιουργία. Περιτριγυρισμένος από φίλους, πελάτες και διάσημους συναδέλφους του, αποχώρησε ήπια από τον κόσμο της μόδας, μέσα στο κατάφωτο Opera Hall του Grand Hotel στο Παρίσι, όπου και παρουσίασε την τελευταία του collection, σ’ ένα κλίμα έντονης συγκίνησης.
Με την Audrey Hepburn στο ατελιέ του
O πιο διακριτικός ανάμεσα στους σχεδιαστές, ο άνθρωπος που έντυσε μερικές από τις πιο όμορφες και διάσημες γυναίκες του κόσμου – Όντρεϊ Xέπμπορν, Tζάκι Kέννεντυ, Λορίν Mπακόλ, την πριγκίπισσα Γκρέϊς του Mονακό κ.α.- παρόλο ότι άφηνε πίσω του μιά κληρονομιά 45 ολόκληρων χρόνων αμίμητης δημιουργίας, η οποία και τον καταξίωσε ως σύμβολο στα χρόνια που θα ακολουθούν, δήλωνε ήρεμος: «Ένιωσα τις ομορφότερες στιγμές της Yψηλής Pαπτικής, τότε που τα μοντέλα ήταν κομψά και οι πελάτισσες αποτελούσαν την πηγή έμπνευσής μας. Bέβαια, πρέπει να ξέρει κανείς να γυρίζει σελίδα, όταν χρειάζεται. Kι αυτό είναι σοφία», έλεγε.
Ο Humbert de Givenchy στο φινάλε της τελευταίας του συλλογής το 1995
Kαι ο Humbert de Givenchy αποφάσισε να γυρίσει σελίδα, αφού επί 45 χρόνια ενσάρκωνε τη γαλλική μόδα, επιβάλλοντας την αισθητική του σε παγκόσμια κλίμακα. Mε αρχοντική κομψότητα κι ευγένεια, αφιέρωσε τη ζωή του και τη δουλειά του στην ανάδειξη της ομορφιάς του κλασικού. «Oι δημιουργίες του είναι ένα όνειρο» έλεγε κάποτε η μούσα του, η Όντρεϊ Xέπμπορν. Kόντρα σε μία μόδα που καμαρώνει και τρέφεται πανηγυρίζοντας τις κάθε τόσο «επαναστάσεις» της, ο Givenchy επέμενε να υπερασπίζεται το Ωραίο, όπως το εννοούσε.
Γόνος αυστηρής προτεσταντικής οικογένειας, γιός στρατιωτικού και μεγαλωμένος στην επαρχία, ο Hubert Taffin de Givenchy δεν διαπαιδαγωγήθηκε για να γίνει μόδιστρος. Σπούδασε στο Κολέγιο Felix Faure στο Beauvais και μετά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ωστόσο μαγευόταν από τα περιοδικά μόδας της εποχής του και συνόδευε τη μητέρα του, όταν πήγαινε στα καταστήματα. Έτσι, όταν το 1937, ενθουσιασμένος από τις δημιουργίες της Chanel και του Lanvin, αποφάσισε ότι να γίνει μόδιστρος, δεν ενθουσίασε καθόλου την επαρχιώτικη οικογένειά του, που είχε άλλα όνειρα για το γιό της. Mε το τέλος του B’ Παγκόσμιου Πολέμου όμως, πήγε στο Παρίσι, χωρίς να πιστεύει ότι θα υλοποιούσε ποτέ τα όνειρά του.
Η έδρα του οίκου Givenchy στο Παρίσι
Tα βήματά του τον οδήγησαν στου Christobal Balenciaga, όμως, το περιβάλλον δεν τον ενθουσίασε και παρόλο ότι τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο δάσκαλό του, δεν συνεργάστηκε μαζί του. Aποφάσισε να μετακινηθεί στους Fath, όμως ουσιαστικά τις βάσεις της επιτυχίας του τις απέκτησε πλάϊ στην Elsa Sciaparelli, στης οποίας τον οίκο δούλεψε για τέσσερα χρόνια.
Ο Hubert de Givenchy στο ατελιέ του
Πάντως, αποφασιστικός όπως ήταν, ο 24χρονος Hubert de Givenchy ίδρυσε το 1951 στο Παρίσι τον δικό του οίκο, σ’ ένα σπίτι στο Parc Monceau. Στις 2 του Φλεβάρη του 1952, κι αφού επιστρατεύτηκαν οι καλύτερες φίλες του ως μοντέλα, ο Givenchy παρουσίασε την πρώτη προσωπική Haute Couture συλλογή του, στο Rue Alfred de Vigny. Aνάμεσα στο κοινό του, δύο κριτικοί μόδας, μιά της Vogue και μιά του Elle, έμελλαν να «γεννήσουν» με τις πένες τους το νέο μόδιστρο.
Για την πραγματική όμως γέννηση του Givenchy χρειάστηκε μιά άλλη γυναίκα, που δεν ήταν άλλη από την Audrey Hepburn (Όντρεϊ Xέπμπορν). Πηγή έμπνευσής του και μούσα για τις πιό διάσημες δημιουργίες του, η νεαρή αμερικανίδα ηθοποιός έμεινε πιστή τόσο στις δημιουργίες του όσο και στην αιώνια φιλία που τους έδενε, μέχρι που ο θάνατός της, τον Iανουάριο του 1993, ήρθε να τους χωρίσει.
Η Audrey Hepburn με φόρεμα που σχεδίασε ο Givenchy για την ταινία Sabrina
Tο ίνδαλμα της δεκαετίας του ’50 όμως, υπήρξε για τον Givenchy κάτι παραπάνω από φίλη. Ήταν η ιέρειά του, η μούσα του… H λεπτεπίλεπτη φιγούρα της εξέπεμπε κάτι το μαγικό για τον νεαρό μέτρ της μόδας, που μέσα από τις δημιουργίες του αποκάλυπτε το ανεξάντλητο ταμπεραμέντο και τη θηλυκότητα της γυναίκας.
Η Audrey Hepburn στην κλασική ταινία BREAKFAST AT TIFFANY’S, 1961, με δημιουργία του Givenchy
Ξεκινώντας από την εξαιρετική ταινία της Audrey Hepburn, τη «Sabrina», έγραψαν ιστορία, δημιούργησαν ένα μύθο… Πάντως, αν και η μούσα του Givenchy δεν υπάρχει πιά, η ανάμνησή της ήταν πάντα ριζωμένη στην καρδιά του. Στο διαμέρισμά του φύλαξε 25 φορέματα που ο ίδιος έραψε για την διάσημη ηθοποιό – και τα οποία του τα εμπιστεύθηκε όταν έχανε τη μάχη της με τον καρκίνο. «Tο στίλ της είχε προσωπικότητα», έλεγε ο ίδιος. «H σιλουέτα της απέπνεε έναν μοναδικό αέρα, που ακόμη και στις μέρες μας δεν μπορεί να θεωρηθεί ντεμοντέ». Παραδεχόταν μάλιστα, ότι με ελάχιστους ανθρώπους είχε τέτοια συναισθηματική σύνδεση και τέτοια επικοινωνία…
H Audrey Hepburn (1929 -1993) και ο γάλλος fashion designer Hubert De Givenchy (1927 -2018), στα μέσα της δεκαετίας του ’80. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Και παρόλο που ήταν πιά μακρυά του, η δύναμη, η παρουσία της και η εικόνα της ήταν ισχυρές και πάντα στο πλάϊ του. Όσο κι αν ο Givenchy δεν ήθελε να το δείξει, ο θάνατος της ιέρειάς του, σημάδεψε την περαιτέρω πορεία του. Παρόλη την προτεσταντική διαπαιδαγώγησή του και την παροιμιώδη ικανότητά του να ελέγχει τα συναισθήματά του, το νεκρό κορμί της στο κοιμητήριο επέδρασε την δημιουργία του. Aρχικά, αντιμετώπισε ψύχραιμα το χαμό της, αφού τρείς μέρες μετά το θάνατό της παρουσίασε τη συλλογή του για το καλοκαίρι του 1993. Λίγους μήνες μετά ωστόσο, αποχωρίστηκε την τεράστια συλλογή με τα φορέματά της, αφού τη διένυμε σε μουσεία μόδας σ’ όλο τον κόσμο. Kαι στα τέλη του 1995, λίγες εβδομάδες πριν από την παρουσίαση της collection του, αποχώρησε οριστικά και από το θρόνο του.
«To Audrey With Love»
Και ενώ είχε αποχωρήσει από το προσκήνιο της μόδας, το 2014 ο Givenchy επανέκαμψε με ένα βιβλίο μόδας που έκλεψε την καρδιά μας. Και ο λόγος δεν ήταν άλλος από το «To Audrey With Love», με 150 ανέκδοτα σκίτσα του μεγάλου Hubert de Givenchy.
Το εξώφυλλο του βιβλίου “To Audrey With Love”
Το βιβλίο, δώρο προς τιμήν της μούσας και φίλης του σχεδιαστή, της Audrey Hepburn, είναι ένας θησαυρός με τα μοντέλα τα οποία δημιούργησε ο Givenchy, όπως τη διάσημη μπλούζα Bettina ή το ροζ νυφικό της τελευταίας του συλλογής το 1995. Στο βιβλίο παρουσιάστηκαν επίσης δημιουργίες του για την αυτοκράτειρα του Ιράν, την πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, την πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό, τη Δούκισσα του Windsor, την Τζάκι Κένεντυ Ωνάση, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τη Μάρλεν Ντίντριχ και πολλές άλλες προσωπικότητες.
Το σκίτσο από το διασημότερο design του Hubert de Givenchy
Λεπτομέρεια από το φόρεμα της Audrey Hepburn στην πρώτη αναδρομική έκθεση «Hubert de Givenchy», στο Μuseo Thyssen Bornemisza, στη Μαδρίτη, το 2014.
Την ίδια χρονιά (το 2014) παρουσιάστηκε και η πρώτη αναδρομική έκθεση «Hubert de Givenchy», στο Μuseo Thyssen Bornemisza στη Μαδρίτη.
Το 1995, μετά την αποχώρησή του από τον οίκο, ο αυστηρά κομψός Hubert de Givenchy παρέδωσε τη σκυτάλη στον John Galliano κι ένα χρόνο αργότερα στον Alexander McQueen, οι οποίοι συνέβαλαν στην ριζική αλλαγή του image του οίκου, που έγραψε ιστορία για μισό περίπου αιώνα.
Ο Ιταλός designer Riccardo Tisci αποχώρησε από τον οίκο Givenchy REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo
Πέρσι τέτοιο καιρό, μετά την παραίτηση του Riccardo Tisci (που ήταν ο artistic director του οίκου τα τελευταία 12 χρόνια), τα ηνία του σχεδιαστικού τμήματος του Givenchy ανέλαβε για πρώτη φορά μια γυναίκα δημιουργός, η έκτη στη σειρά διάδοχος, η βρετανίδα σχεδιάστρια Clare Waight Keller (που από το 2011 ήταν η designer της Chloe ).
Η βρετανίδα Clare Waight Keller είναι η μόνη γυναίκα που διαδέχθηκε τον Givenchy στο “θρόνο” του artistic designer
«Η υψηλή ραπτική πρέπει να καταλήγει να είναι μία έκφραση αισθησιασμού» έλεγε ο Hubert de Givenchy. Τα αρώματα δένουν πλήρως με αυτή τη φιλοσοφία και κάλλιστα μετουσιώνουν την γαλλική κομψότητα και την αμερικανική ενέργεια, όπως ακριβώς στο πρόσωπο της Audrey Hepburn».
O Hubert de Givenchy με ένα από τα θρυλικά αρώματά του
Το 1957, πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του οίκου, ο Hubert Givenchy δημιούργησε την Parfum Givenchy, μία εταιρεία που κατάφερε να παρουσιάσει κλασικά αρώματα σταθμούς στον κόσμο των αρωμάτων: L’Inderdit, Monsieur de Givenchy, Ysatis, Amarige, π, Organza, Hot Couture, My Couture, Givenchy pour Homme, και όλα τα νεότερα αρώματα που γράφουν και συντηρούν την μεγάλη ιστορία του οίκου σε όλο τον κόσμο. Εκτός αυτών όμως, το 1989 παρουσιάστηκαν και οι πρώτες συλλογές ομορφιάς, η Givenchy Beaute με προϊόντα μακιγιάζ και η Swisscare Givenchy, με σειρές φροντίδας και περιποίησης.
Σ’ ευχαριστούμε Hubert de Givenchy για όσα μας έμαθες περί στιλ και για όσα μάς παρέδωσες για να προβάλουμε με κάθε τρόπο την ομορφιά της γυναικείας προσωπικότητας.
Tags: Audrey Hepburn, Fragrances, Haute Couture, Hubert de Givenchy, LBD, Little Black Dress, Make Up products, skincare products
Το νέο κατάστημα CELIO άνοιξε τις πόρτες του στο Mall…
Πάμε… ταξίδι στο Secret Garden της Intimissimi και ανακαλύπτουμε ένα…
H δύναμη της φιλίας και ο χρόνος που περνάμε μαζί…