To «Bridges of Solidarity Hackathon», o ψηφιακός Διαγωνισμός που συνδιοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Asher Center for Innovation and Entrepreneurship (ACIE) του Πανεπιστημίου The Holy Spirit University of Kaslik (USEK) στο Λίβανο, επιβεβαώσε για ακόμη μια φορά τους δεσμούς αλληλεγγύης, συνεργασίας και φιλίας που συνδέουν εδώ και δεκαετίες την Κύπρο και το Λίβανο.
Στο Διαγωνισμό, η κεντρική θεματική του οποίου είναι η «Ανάκαμψη από την Καταστροφή», συμμετείχαν 60 νέοι από την Κύπρο και το Λίβανο οι οποίοι συμμετείχαν στις 18 συνολικά διαγωνιζόμενες ομάδες. Στόχος του Διαγωνισμού ήταν να ενώσει τις δυνάμεις νέων από τις δυο χώρες, έτσι ώστε να βρουν και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πολυδιάστατης κρίσης που βιώνει αυτή τη στιγμή ο λαός του Λιβάνου.
Η διοργάνωση στηρίχθηκε από σημαντικές προσωπικότητες και οργανισμούς από το οικοσύστημα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στις δυο χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν είτε ως μέντορες των ομάδων που συμμετείχαν είτε ως μέλη της κριτικής επιτροπής.
Οι ομάδες των νέων εργάστηκαν εντατικά για τρεις συνεχόμενες μέρες υποβάλλοντας ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες απαντούσαν στα τρία βασικά ερωτήματα/θεματικές του διαγωνισμού: Συντονισμός της Βοήθειας, Ενώνοντας την Κοινότητα και Αποκατάσταση & Κατασκευή.
Μέσα από το Διαγωνισμό αναδείχθηκαν τρεις νικήτριες ομάδες, οι οποίες συγκέντρωσαν την υψηλότερη τελική βαθμολογία και οι οποίες έλαβαν το χρηματικό έπαθλο των 5.000€ έκαστη για να αναπτύξουν την ιδέα και το πρωτότυπο τους περαιτέρω.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η τετραμελής Ομάδα MedGira, ιδέα της οποίας ήταν η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα συνδέει τους πάροχους ιατρικών υπηρεσιών στο Λίβανο με ασθενείς σε όλο τον κόσμο με στόχο την αναβίωση του ιατρικού τουρισμού στο Λίβανο και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η πενταμελής Ομάδα LumiVerre, το project της οποίας επικεντρώνεται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των δεκάδων τόνων γυαλιού από τα χαλάσματα που προκάλεσε η καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, με στόχο τη δημιουργία καλαίσθητων και χρήσιμων γυάλινων φωτιστικών και άλλων γυάλινων εξαρτημάτων.
[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Η πενταμελής Ομάδα ModuBlox, η ιδέα της οποίας αφορά στη δημιουργία ενός νέου τρόπου στέγασης των ατόμων που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη φονική έκρηξη του περασμένου Αυγόυστου. Συγκεκριμένα, η ομάδα εισηγείται την καινοτόμο κατασκευή οικοδομικών μπλοκ χρησιμοποιώντας τα ανακυκλωμένα χαλάσματα και συντρίμμια από το σημείο της έκρηξης, δημιουργώντας έτσι δομοστοιχειωτές κατασκευές στις οποίες θα μπορούν να μένουν προσωρινά οι κάτοικοι της Βηρυτού μέχρι την πλήρη οικοδόμηση της πόλης.
Για μια ακόμη φορά, οι νέοι, μέσα από την όρεξη τους για προσφορά, μέσα από τις φρέσκες και καινοτόμες ιδέες τους, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη, η επικοινωνία και η ομαδικότητα μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλές από τις προκλήσειςπου αντιμετωπίζει ο 21ος αιώνας. Οι συνδιοργανωτές αλλά και οι υποστηρικτές του διαγωνισμού θα συνεχίσουν την επικοινωνία τους με στόχο τη προώθηση και άλλων στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή μας.
Tags: Bridges of Solidarity Hackathon, Ανάκαμψη από την καταστροφή
Μάσκα στα σχολεία που ανοίγουν εντός των ημερών; Η Δέσπω…
Γυναίκες πιλότοι στην μεγαλύτερη διάρκειας εμπορική πτήση στην Ινδία… Ναι,…
Η έκθεση «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με τα 219 έργα τέχνης που επεστράφησαν…