Ντουλάπα: Βρες τα top tips για το ξεκαθάρισμα της  

Ντουλάπα… Τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο ξεκαθάρισμα… Οι θερμοκρασίες αλλάζουν και το φθινόπωρο αρχίζει πλέον να γίνεται… αισθητό!  Εμείς στη MadameLeFo θα σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις την ανανέωσή της. Και για το λόγο αυτό θα σου δώσουμε το Α & το Ω για την οργάνωση της… Τώρα μεσ’ το Σαββατοκύριακο, μπορείς να αφιερωθείς σ’ αυτό το μεγαλεπήβολο “έργο”… και θα τα καταφέρεις!

ντουλάπα

Photo credits: Annie Spratt από το Unsplash

Όσο κι αν αγαπάς ή μισείς τη ντουλάπα σου, όλα είναι θέμα καλής οργάνωσης. Επομένως, εάν η ντουλάπα σου μοιάζει με βομβαρδισμένη περιοχή, είναι καιρός να την οργανώσεις από την αρχή. Ειδικά αυτήν την εποχή που ο καιρός αλλάζει, είναι μια καλή ευκαιρία να ανανεώσεις τη ντουλάπα και τους υπόλοιπους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού σου.

ντουλάπα

Photo credits: Victoria Borodinova από το Pexels

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες από εμάς δεν θυμόμαστε ακριβώς τι περιέχει η ντουλάπα μας. Πολλές φορές, εκεί στα… άδυτά της ανακαλύπτουμε κάποιο ρούχο που θα μπορούσε να είχε αποβεί σωτήριο σε μια ιδιαίτερη περίσταση, αλλά αγνοούσαμε την ύπαρξη του! Τις πιο πολλές φορές, η δικαιολογία «είχε κίνηση» για την αργοπορία μας στη δουλειά μεταφράζεται απευθείας σε: «Δεν έβρισκα φόρεμα χωρίς ατέλεια να φορέσω..». Μπορεί λοιπόν να ακούγεται βαρετό και χρονοβόρο, όμως ένα καλό… ξεκαθάρισμα στα ρούχα της ντουλάπας σου, με την ευκαιρία και της χειμερινής σαιζόν, είναι απαραίτητο. Και θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου γι’ αυτό μετά.

Επιχείρηση… ντουλάπα & οι βασικές αρχές της

ντουλάπα

Photo credits: Andrea Piacquadio από το Pexels

Η βασική ιδέα είναι…να ξεκινήσεις από τα βασικά. Θα μεταφέρεις όλα τα ρούχα επάνω στο κρεβάτι ή στο πάτωμα πάνω σε ένα καθαρό σεντόνι και θα αναλάβεις τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Για κάποια ρούχα, ίσως χρειαστεί να τα δοκιμάσεις για να θυμηθείς αν σου πήγαινε ή τι ακριβώς σε ενοχλούσε και τα είχες καταδικάσει στην αφάνεια. Το μυστικό είναι να σχηματίσεις τελικά 4 χωριστές στοίβες ρούχων: Αυτά που φοράς και σε βολεύουν, αυτά που έχουν ελαττώματα και δεν τα φοράς, αυτά που δεν σου κάνει το χρώμα τους ή το… νούμερο (βλέπε παρορμητικές αγορές) και αυτά που δεν θα φορέσεις ποτέ ξανά και με τίποτα.

Ντουλάπα με αυτά που φοράς και θα φοράς…

Photo credits: Dan Gold από το Unsplash

Είναι η βασική κατηγορία, ο κορμός της γκαρνταρόμπας σου και ιδανικά, όλα τα ρούχα σου θα πρέπει να ανήκουν εκεί. Αντιπροσωπεύει τα σωτήρια μονόχρωμα πουκάμισα για το business look, τις κλασικές pencil φούστες, το αγαπημένο σου τζιν, την πάντα βολική χειμερινή φούστα και τα ζεστά πουλόβερ σου.

ντουλάπα

Photo credits: Alyssa Strohmann από το Unsplash

Ερεύνησε μήπως χρειάζονται καθαριστήριο ή λίγο.. αέρισμα και μετά τα μεταφέρεις πίσω στη ντουλάπα. Και σε πρώτο πλάνο. Εάν προσαρμόσεις τις μελλοντικές αγορές σου στα σχέδια και τα χρώματα αυτής της κατηγορίας, δεν θα χρειαστεί ποτέ να τρέχεις πανικόβλητη τα πρωινά της Δευτέρας…

Στη ντουλάπα και αυτά που έχουν ελαττώματα;

ντουλάπα

Photo credits: Alexandra Gorn από το Unsplash

Τα είχες παραμελήσει, ναι. Τώρα ήρθε η στιγμή να ξανασχοληθείς μαζί τους και να αποφασίσεις εάν το ελάττωμα  διορθώνεται ή όχι. Εάν διορθώνεται, δημιουργείς μια νέα.. υποστοίβα, όπου και θα τα κατατάξεις. Με την αυστηρή εντολή να διορθωθούν σύντομα ώστε να πάρουν τη θέση τους στην κατηγορία παραπάνω.

Photo credits: Tetiana Shyshkina από το Pixabay

Αν δεν μεταποιείται κάτι, ήρθε η σκληρή ώρα: Βάλτο στη στοίβα με όσα θα χαρίσεις ή θα ρίξεις περιποιημένα και καθαρά στον κάδο για ανακύκλωση… Και μην κοιτάξεις πίσω.

Αυτά που… κάτι σου φταίει 

Photo credits: Sarah Brown από το Unsplash

Αποτελούν την πιο δύσκολη κατηγορία μια και θα πρέπει να ανακαλύψεις τι σ’ ενοχλεί στο καθένα από αυτά. Η γραμμή του που είναι πολύ 90’s; Το πράσινο του βάλτου που σου άρεσε πέρσι, αλλά φέτος – αν και είναι πολύ hot εσύ το φόρεσες ήδη πολύ…; Βασική φιλοσοφία είναι να μεταποιήσεις όσα σου αρέσουν αλλά θα τα ήθελες πιο κοντά, πιο στενά, πιο κάτι… Γι’ αυτά που θα θέλεις πιο φαρδιά, δεν υπάρχει άμεση λύση. Ετοίμασε τα για τον κάδο ανακύκλωσης ή παρέδωσε τα στον Ερυθρό Σταυρό… Βέβαια, εάν νιώθεις συναισθηματικά δεμένη μαζί τους, βάλτα σε κοινή θέα και ξεκίνησε αμέσως τη δίαιτα που σκεφτόσουν εδώ και αρκετό καιρό!

ντουλάπα

Photo credits: Tu Tu από το Unsplash

Μπορεί το Chloe φόρεμα να αποτελέσει ισχυρότατο κίνητρο για να ξαναγυρίσεις στα κιλά σου. Η μάμα μου έλεγε: «όσα κομμάτια έχεις να τα φορέσεις πάνω από 3 σεζόν, απλά δώρισέ τα. Αν τυχόν ξαναγυρίσουν στη μόδα, μην χτυπάς το κεφάλι σου, απλά αγόρασε παρόμοια, τη δεδομένη σεζόν». Δεν είναι κακή ιδέα. Προσοχή, η συμβουλή δεν ισχύει για designer κομμάτια. Αυτά δεν παλιώνουν ποτέ, γίνονται vintage.

Αυτά που δεν θα φορέσεις ποτέ ξανά…

Photo credits: Priscilla du-Preez από το Unsplash

Τα ξέρεις. Είναι… σεσημασμένα. Δεν υπάρχουν πια ελπίδες. Με σταθερό χέρι, ετοιμάζεις ένα πακέτο για να τα δωρίσεις. Ή, αν κάτι είναι εξαιρετικό ποιοτικά αλλά απλά δεν το θέλεις πια, δώρισε το σε μια φίλη σου που πιστεύεις πως θα της πηγαίνει. Έτσι και μια καλή πράξη θα έχεις κάνει, και το καθημερινό σου ντύσιμο θα γίνει μια ευκολότερη και λιγότερο στρεσογόνα διαδικασία. Θα γίνει αυτό που έπρεπε να ήταν ήδη, πρακτικότητα και διασκέδαση μαζί.

Οργάνωσε τη ντουλάπα σου

ντουλάπα

Photo credits: Alexandra Lammerink από το Unsplash

♥ Αν η ντουλάπα σου δεν έχει όσα ράφια θα ήθελες, μπορείς να τα προσθέσεις μόνη σου. Εάν η ντουλάπα επιτρέπει την εγκατάσταση κι άλλων ραφιών, προσθέτεις ένα ή δύο παραπάνω. Εδώ θα τοποθετείς ρούχα που συνήθως «στριμώχνεις» μαζί με άλλα, όπως τις πυτζάμες ή ακόμα και τις τσάντες σου.

Φτιάξε μια «προσωρινή» ντουλάπα 

ντουλάπα

Photo credits: Adrienne Leonard-από το Unsplash

♠ Αν δεν μπορείς να διαθέσεις χρήματα για να αποκτήσεις μια καινούρια ντουλάπα, δημιούργησε μια προσωρινή μέσα στο σπίτι. Αν υπάρχει χώρος, τοποθετείς ράφια και κουτιά, όπου θα αποθηκεύεις παπούτσια ή παλιότερα ρούχα.

♥ Εάν έχεις τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ σου σκόρπια, θα τοποθετήσεις στα στενά συρτάρια της τουαλέτα σου, όπου δεν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο.

♠ Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς κάθε γωνιά του σπιτιού σου, τοποθετώντας μικρά ράφια, ράγες και ντουλαπάκια. Τέτοια μπορείς να προσθέσεις- αν έχεις χώρο- στο μπάνιο, όπου θα αποθηκεύσεις τα παπούτσια, τις μπότες και τις παντόφλες σου.

 

 

MadameLeFo