Πως το παραμύθι βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη

Το παραμύθι βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη… Ναι, επειδή αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό, ζητήσαμε από την Λογοπαθολόγο/Λογοθεραπεύτρια Άντρη Χαραλάμπους να μας εξηγήσει αναλυτικότερα τον μαγικό εκείνο… τρόπο που τα παραμύθια αναπτύσσουν τα παιδιά. Κάνε scroll πιο κάτω και θα μάθεις ένα σωρό χρήσιμες πληροφορίες. 

παραμύθι

Photo Credits: ParentiPacek από το Pixabay

Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για να κάνεις την προσπάθεια… Θα αρχίσεις να διηγείσαι παραμύθια στο παιδάκι σου και θα σύντομα θα δεις τη διαφορά… Πιο κάτω, λοιπόν, θα μάθεις για τα πρώτα παραμύθια και τα μυστικά που κρύβουν τα παραμύθια και για τον τρόπο που θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στο παιδί σου.

παραμύθι

Photo Credits: ParentiPacek από το Pixabay

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πρώτο βιβλίο που θα δώσουμε στο παιδάκι μας, δεν είναι άλλο από ένα μαλακό βιβλιαράκι σαν μαξιλαράκι! Αυτό το βιβλιαράκι που ίσως γράφει ίσως και όχι τη λέξη που αντιστοιχεί στην εικόνα θα τραβήξει τη προσοχή του παιδιού, εφόσον παρουσιάζει μια εικόνα σε κάθε σελίδα του και έχει πλούσια χρώματα!

παραμύθι

Photo Credits: Lina Kivaka από το Pexels

Παραμύθι με εκπαιδευτικό ρόλο

παραμύθι

Photo Credits: cottonbro από το Pexels

Στο παιδί πριν ολοκληρώσει το πρώτο έτος και σε μετέπειτα στάδιο (10-12 μηνών και μετά), ξεκινάμε να του δίνουμε βιβλία τα οποία έχουν εκπαιδευτικό ρόλο, είναι πιο σκληρά κι όταν σηκώνεις τα “παραθυράκια” εμφανίζονται εικόνες. Η κάθε σελίδα τους ακόμη παρουσιάζει τρισδιάστατες φιγούρες και κάποια ίσως και να έχουν διάφορες υφές ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τις διάφορες αυτές υφές, ώστε η μάθηση να έχει πολυαισθητηριακή προσέγγιση. Κάθε σελίδα είναι καλό να αντιστοιχεί σε μια εικόνα εφόσον τα πολλά ερεθίσματα μπερδεύουν το παιδί και το οδηγάνε στη σύγχυση και τελικώς στη παραίτηση.

Καθώς το παιδί διανύει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, περνάει σε βιβλία που έχουν αναγραμμένες 1-3 γραμμές σε κάθε σελίδα. Οι εικόνες τους είναι μεγάλες και έχουν στόχο να αυξήσουν την κατανόηση και το ενδιαφέρον του παιδιού.

Παραμύθι και ο τρόπος διήγησης

παραμύθι

Photo Credits: cottonbro από το Pexels

Πως  λοιπόν, μπορείς να διηγηθείς ένα παραμύθι για να επιφέρεις και θετικά αποτελέσματα στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σου;

  1. Προσθέτεις χρώμα στη φωνή σου και ενθουσιασμό στο διάβασμά σου για να κρατήσεις περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού, καθώς και σε εγρήγορση ώστε να απαντάει στις ερωτήσεις σου!
  2. Κάνε ερωτήσεις καθώς διαβάζεις ένα παραμύθι ώστε να ελέγξεις αν έχεις καταφέρει να έχεις τη προσοχή του παιδιού
  3. Ρώτησε το παιδί σε κάθε εικόνα τι αντικείμενα εικονίζονται, κάνοντας του την ερώτηση «τι είναι αυτό;». Εάν πιστεύεις ότι δεν το γνωρίζει τότε δώσε του επιλογές (όχι πολλές διότι μπερδεύουν, αλλά 2 μόνο σε τέτοιες ηλικίες!!) π.χ. «είναι μήλο ή μπανάνα»
  4. Άρχισε τη φράση και παράλειψε λέξεις κάνοντας παύση για να ολοκληρώσει το παιδί.
  5. Κάνε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, για να σιγουρευτείς ότι το παιδί, σε παρακολουθεί και έχει καταλάβει την ιστορία για να μπορέσει να συνεχίσει.
    παραμύθι

    Photo Credits: Olya Kobruseva από το Pexels

  6. Στο τέλος κάνε στο παιδί ερωτήσεις για την ενίσχυση της κριτικής του σκέψης, του συλλογισμού και της επίλυσης προβλημάτων. Για παράδειγμα, ρώτησε: «Πού μπορεί να κρυφτεί;», «Τι είναι σωστό να κάνει;», «Γιατί δεν πήγε από αυτό το δρόμο;», «Τι θα συνέβαινε εάν…»
  7. Παρότρυνε το να διηγηθεί το σπουδαίο παραμύθι που διάλεξε και στον μπαμπά για να ενισχύσεις την αφηγηματική του ικανότητα.
παραμύθι

Photo Credits: Lina Kivaka από το Pexels

10 παραμυθάκια που βοηθούν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Πιο κάτω σου συστείνουμε 10 παραμυθάκια που βοηθούν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

παραμύθι

  1. Ο Ρένος και η ροκ και γενικότερα όλη η σειρά του Ρένου. Πρόκειται για μια σειρά από μουσικά βιβλία, που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να εξοικειωθεί και με τους ήχους.
  2. Τα γουρουνάκια της ευτυχίας
  3. Το τραγούδι του ύπνου
  4. Ο αρκουδάκος πάει για δουλειά
  5. Ο Τζου Τζουκι ψάχνει τη μαμά του
  6. Η σειρά ο λύκος Ζαχαριάς
  7. Σχολείο
  8. 10 κίτρινα παπάκια
  9. Όλη η σειρά Βρες με…
  10. Οι πρώτες μου 100 λέξεις – εκδόσεις Ψυχογιός 

More info

Η Άντρη Χαραλάμπους είναι Λογοπαθολόγος/ Λογοθεραπεύτρια. Είναι απόφοιτη του Λυκείου Μ. Κουτσόφτα και Α. Παναγίδη με ΑΡΙΣΤΑ. Έχει σπουδάσει Λογοπαθολόγος/Λογοθεραπεύτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ΤΕ.ΠΑ.Κ. με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥΚ) και στα τέσσερα χρόνια φοίτησής της.

Η Άντρη Χαραλάμπους αυτή την εποχή ιδιωτεύει στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλευτική, πρόληψη, αξιολόγηση/διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, εγκεφαλικά επεισόδια, σύνδρομα, αρθρωτικές/φωνολογικές διαταραχές, απραξία, ΔΕΠ/Υ, καθυστέρηση λόγου κ.α. Είναι εκπαιδευμένη στο σύστημα Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας Grid3, στο Γλωσσικό Σύστημα ΜΑΚΑΤΟΝ καθώς και στη Μυολειτουργική Αποκατάσταση. ‘Εχει τον τίτλο πιστοποίησης στη χορήγηση τουΑθηνά” Τεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης και στη χορήγηση τεστ Σχολικής Ετοιμότητας “Αφροδίτη”.  Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια για τις υπηρεσίες που παρέχει, όπως: Γλωσσικοί και Ψυχολογικοί Παράγοντες Σχολικής Ετοιμότητας, Ευαισθητοποίηση στα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Κλινικά και Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας σε παιδιά, Motor Speech Disorders in Children and Adults, Στοματοπροσωπικές Ασκήσεις – Μυολειτουργική Αποκατάσταση, Λογισμικό Επικοινωνίας Grid 3, Αγγεακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο πριν και μετά, Γλωσσικό Πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ, Θεραπευτικές Προσεγγίσεις παιδιών με Σχιστίες και Κρανιοπροσωπικές Ανωμαλίες Νεότερες Απόψεις και Δεδομένα και Τεστ Σχολικής Ετοιμότητας.

Εάν χρειάζεσαι τη βοήθεια της Άντρης Χαραλάμπους μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της  στο τηλ. 99058949 

MadameLeFo