Κείμενο & Photo credits: The Impression
Μάλιστα, «ως ανθρώπινο είδος, είμαστε εθισμένοι στην ιστορία. Ακόμα και όταν το σώμα κοιμάται, ο νους μένει ξύπνιος όλη τη νύχτα, λέγοντας στον εαυτό του ιστορίες», λέει ο Jonathan Gottschall, ο συγγραφέας του “The Storytelling Animal: Πώς οι ιστορίες μας κάνουν ανθρώπους”.
Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες είναι οι αφηγητές της εποχής μας. Ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού χρειαζόμαστε τις ιστορίες περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Οι ιστορίες μάς κρατούν συνδεδεμένους, οι ιστορίες διευρύνουν τους ορίζοντές μας, οι ιστορίες εμπλουτίζουν τη φαντασία μας και τη ζωή μας.
Τώρα που είμαστε όλοι μαζί στα σπίτια μας, ψάχνουμε ακόμη περισσότερο για τρόπους να παραμείνουμε συνδεδεμένοι, όχι μόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, αλλά και με τις άλλες κοινότητές μας, αναζητούμε τρόπους να ονειρευτούμε πέρα από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας και να γεμίσουμε το νέο μας χρόνο- αφού βρέθηκε για να κάνουμε τις πιο ανέλπιστες διακοπές.
Καθώς όλες οι άλλες δραστηριότητες μας έπεσαν σε «χειμερία νάρκη», στρεφόμαστε σε διαδικτυακά καταστήματα για να βρούμε όχι μόνο τα νέα, αλλά και σημεία ταυτοποίησης, τρόπους βελτίωσης, ψυχαγωγίας και απόδρασης.
Η μόδα ήταν πάντα ένα πεδίο φιλοδοξιών και ονείρων, ένα γόνιμο έδαφος για την αφήγηση. Με τη ζωή και τη διαβίωση όλων μας σε αναμονή, χρειαζόμαστε τους αφηγητέ περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Όλος ο κόσμο βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι… Τα ταξίδια για τις διακοπές μας αναβλήθηκαν… Οι φωτογραφήσεις μόδας ακυρώθηκαν… Έτσι, η πρόκληση είναι πώς να δημιουργηθεί νέο περιεχόμενο μόδας χωρίς να κουνηθεί κανένας από το σπίτι του…
Βλέπεις, είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης σε μια φωτογράφηση μόδας… Ξεκινώντας από τα μαλλιά και το μακιγιάζ μόνο, για να μην αναφέρουμε το styling… Ούτως ή άλλως, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν σε μια φωτογράφηση, πέρα από την ομάδα του φωτογράφου και του βοηθού του.
Έτσι, αυτή την εποχή, οι ψηφιακοί καλλιτέχνες βρίσκονται στην μοναδικά «πλεονεκτική» θέση να εργάζονται στη μοναξιά τους. Επομένως, μπορούν να παράγουν περιεχόμενο από την ασφάλεια των σπιτιών τους.
Για παράδειγμα, ο Maxwell Burnstein, ο καλλιτέχνης που ασχολείται με το κολάζ, δημιουργεί χειροποίητα κολάζ από μη κυκλοφορούμενα, αρχειακά, εικονογραφημένα αρχεία αλλά και με εικόνες με πνευματικά δικαιώματα. Το έργο του είναι φρέσκο σε κανονικές στιγμές. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το παραδοσιακά παραγόμενο περιεχόμενο μόδας κατά τη διάρκεια του lockdown.
Μπορεί να μας ταξιδέψει και να μας γεμίσει σε πολλά επίπεδα, χωρίς να το κουνήσει καν από το σπίτι του: «Πολλαπλές έννοιες μπορούν να εξερευνηθούν σε ένα μοναδικό έργο τέχνης που φέρνει διαφορετικούς τύπους θεατών σε έναν συλλογικό διάλογο».
Η Gina Duckworth, η διευθύντρια του Next Artists, υποστηρίζει εναλλακτικές προσεγγίσεις ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση. «Νομίζω ότι οι ψηφιακοί καλλιτέχνες μπορούν να πουν μια ιστορία πολύ πιο ενδιαφέρουσα από μια παραδοσιακή φωτογράφηση. Υπάρχουν πολλές πτυχές των συναισθημάτων και της κίνησης σε ένα ψηφιακό κομμάτι που δεν μπορούν ποτέ να απεικονιστούν σε μια ακίνητη εικόνα.
Κάνε scroll πιο κάτω και θα πάρεις μια ιδέα τι έχουν δημιουργήσει οι ψηφιακοί καλλιτέχνες της μόδας τον τελευταίο καιρό. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δημιουργική φαντασία τους.
Tags: FASHION’S DIGITAL ARTISTS, ΜΟΔΑ, ψηφιακοί καλλιτέχνες
Victoria & David Beckham: Μάθε τα νέα τους… Το αγαπημένο…
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που συνδυάζει τη μόδα με την…
Η βιώσιμη απαλότητα των μαγιό με την υπογραφή της Calzedonia……