Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τη Cyta και την Epic, καθώς και με την υποστήριξη των εταίρων του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CΥberSafety και της Εθνικής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά στην Κύπρο. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε, με τεράστια επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία. Με στόχο την καλλιέργεια της υπευθυνότητας, του σεβασμού, αλλά και της κριτικής και της δημιουργικής αξιοποίησης του Διαδικτύου στη ζωή μας, η Ημερίδα λειτούργησε ως μία υπενθύμιση του καθήκοντος όλων, της Πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των φορέων λήψης αποφάσεων, που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, των γονιών, των νέων και των παιδιών, να μετατραπεί το Διαδίκτυο σε έναν καλύτερο και ασφαλέστερο χώρο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και μάθησης. Τη φετινή Ημερίδα παρακολούθησαν 1000, περίπου, μαθητές/μαθήτριες, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εκπαιδευτικοί και γονείς, από όλη την Κύπρο.
Την Ημερίδα, χαιρέτησε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου, Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την ασφαλή και την υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, με ενημέρωση για τις προοπτικές δημιουργικής αξιοποίησής του, αλλά και την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων και κινδύνων.
Ο Δρ Χρήστος Ξενάκης, Kαθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με την εισήγησή του: «Διαδίκτυο των Αντικειμένων: Προκλήσεις και Κίνδυνοι», αναφέρθηκε στις εφαρμογές και τις απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρει το Διαδίκτυο, σημειώνοντας, ωστόσο, τη σημαντικότητα της ενημέρωσης, αναφορικά με την ορθή χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και σχετικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλαχτού, αξιοποιώντας την ταινία μικρού μήκους: «Δική σου Επιλογή», για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της ευθύνης όλων μας για θετικές επιλογές και αλλαγές. Ακολούθως, ο μαθητής του English School, Οδυσσέας Ηροδότου, προέτρεψε τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στη δημιουργική αξιοποίηση του Διαδικτύου, παρουσιάζοντας την Start-Up εφαρμογή CanTeens, την οποία ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του.
Παράλληλα, όσοι και όσες συμμετείχαν στην Ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο με θέμα τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: «Το δωμάτιο του Γιώργου» από τη θεατρική ομάδα ‘intra portas’. Στόχος της θεατρικής παράστασης ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/μαθήτριες ότι το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αξιοποιείται ως ένα μέσο εκδίκησης, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα της σημαντικότητας επίδειξης ευγένειας και σεβασμού, προς τους άλλους χρήστες του Διαδικτύου. Ακολούθως, η ομάδα Νέων CYberSafety Youth Panel παρουσίασε τη δράση της, προσκαλώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους, με στόχο να ενθαρρύνουν θετικές αλλαγές στο Διαδίκτυο και να ενισχύσουν τη δημιουργική και ασφαλή χρήση του.
Τέλος, στο πλαίσιο της Ημερίδας, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε Έκθεση Αφίσας, εργασίες και δράσεις μαθητών/μαθητριών, που αναπτύχθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά, αναφορικά με την ασφαλή και τη δημιουργική αξιοποίηση του Διαδικτύου, καθώς, επίσης, και φιλμάκια από τον διαγωνισμό παραγωγής σύντομου βίντεο με θέμα: «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο».
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να εντοπίσουν περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα στην ιστοσελίδα: https://internetsafety.pi.ac.cy/SID2020
Tags: SID2020, SID2020CY
Ο Covid 19 δεν λέει να μας εγκαταλείψει… Γι’ αυτό…
Αυτή κι αν είδηση! Η πολυαναμενόμενη συνεργασία που ενθουσίασαε τις…
Η Lidl Κύπρου δίνει δυναμικό παρών στους εγχώριους θεσμούς βραβείων.…