Μπικίνι από τη βιώσιμη συλλογή της Calzedonia
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήδη έχουν αρχίσει οι εξορμήσεις στις παραλίες. Ηλιοθεραπεία, βουτιές στη θάλασσα, τένις στην άμμο είναι τα… συστατικά που κάνουν τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα μας ευχάριστα. Τα μαγιό έχουν βγει από τις ντουλάπες και τα συρτάρια και σήμερα θα σου θυμίσουμε τη μεγάλη τους ιστορία!
Πάντως, αν θέλεις να μάθεις την ιστορία του μπικίνι, καλό είναι να ξέρεις ότι το μαγιό που γνωρίζουμε σήμερα πρωτοεμφανίστηκε το 1946. Και αισίως έγινε 75 χρονών… Ας δούμε λοιπόν την γέννηση και την εξέλιξή του.
Louis Reard, ο σχεδιαστής το μπικίνι
Ήταν 5 Ιουλίου, όταν μια χορεύτρια καμπαρέ πόζαρε για πρώτη φορά με το τολμηρότατο, για την εποχή του, μαγιό. Ένα μαγιό που έμελλε να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για το (γυμνό) γυναικείο κορμί. Άλλωστε, ο Γάλλος ιστορικός μόδας Ολιβιέ Σάιλαρντ, έγραφε πως «η χειραφέτηση του μαγιό πάντα συνδεόταν με τη χειραφέτηση της γυναίκας».
Πώς άρχισαν όλα; Στο Χόλιγουντ η Ράκελ Γουέλτς καθιερώθηκε ως σύμβολο του σεξ με ένα μπικίνι από τομάρι ζώου στην ταινία «One million years B.C.». Στην πραγματικότητα όμως, το μπικίνι πρωτοέκανε την εμφάνισή του στη χαλκολιθική περίοδο, δηλαδή το 4.000 π.Χ. Οι αρχαίες Ελληνίδες φορούσαν δύο κομμάτια εσωρούχων, το μαστόδετον (σουτιέν) και το περίζωμα (σλιπάκι -και, μάλιστα, ανέβαινε ψηλά στους γοφούς). Οι Ρωμαίοι όμως, πάντα έπαιρναν καλές ιδέες από τους Έλληνες… Είναι ενδεικτικά τα «Κορίτσια με μπικίνι», ένα ψηφιδωτό από τη Villa Romana del Casale στη Σικελία. Αυτό απεικονίζει κορίτσια να ασκούνται με μπάλες, φορώντας μπικίνι. Με το ίδιο αποκαλυπτικό ένδυμα απεικονιζόταν η θεά Αφροδίτη σε πολλά αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου που αποκαλύφθηκαι στην Πομπηία.
Museums Victoria από το Unsplash- Bernice Kopple, Photograph used in article ‘Bonny Scot Beach Girl’, Australia, 1950s
Με την επίσημη εμφάνισή του στη σύγχρονη εποχή και με τη μορφή που σήμερα το φοράμε, το μπικίνι στηρίχθηκε από διάφορες επινοήσεις, όπως το λαστέξ και το νάιλον. Επιπρόσθετα, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το βοήθησαν, αφού οι εξελίξεις στα υλικά και οι πιο άνετες, άρα πιο αποκαλυπτικές, γραμμές έγιναν σπορ από μόνες τους.
Βεβαίως, και η εξέλιξη της showbiz συνέβαλε με τον δικό της τρόπο. Πρώτον, οι καλλιτέχνιδες του μπουρλέσκ και του βοντβίλ φορούσαν ντε-πιες από τη δεκαετία του ’20. Για παράδειγμα, η διάσημη Τζοσεφίν Μπέικερ έγραφε ιστορία στα «Folies Bergere» το 1927. Γιατί; Πολύ απλά, φορούσε ένα κοστούμι-προπομπό του μπικίνι, του οποίου το σλιπ είχε πάνω του συνθετικές μπανάνες. Επιπλέον, λίγο αργότερα, στις ΗΠΑ, και τα pin-up girls με τις ακάλυπτες κοιλίτσες έβαλαν το χεράκι τους για τις αποκαλυπτικές εμφανίσεις στην παραλία. Και κάτι ακόμα: Στο θετικό κλίμα προστέθηκαν οι εμφανίσεις με ντε-πιες μαγιό από σταρ όπως η Άβα Γκάρντνερ, η Ρίτα Χέιγουορθ και η Λάνα Τάρνερ. Ωστόσο η επανάσταση θα ερχόταν και πάλι από την Ευρώπη.
Τι εννούμε; Ασφαλώς, το γεγονός ότι το μπικίνι πρωτοεμφανίστηκε στον σύγχρονο κόσμο ως γαλλική εφεύρεση το 1946, σε έναν μεταπολεμικό κόσμο που ήθελε πια διασκέδαση.
Βέβαια, το κλίμα δεν ήταν και τόσο ευοίωνο… Να φανταστείς, μέχρι και ο εφευρέτης του μπικίνι, ο Λουί Ρεάρ (Louis Reard), δυσκολεύτηκε να βρει ένα μοντέλο πρόθυμο να δείξει το μαγιό που είχε επινοήσει. Τελικά, μετά από πολλές δυσκολές, εντόπισε την εθελόντρια Μισλέν Μπερναρντίνι (Micheline Bernardini). Ήταν μια 19χρονη χορεύτρια που εμφανιζόταν γυμνή στο Casino de Paris. Και προφανώς δεν είχε ενδοιασμό να φορέσει ένα ρούχο, όσο μικροσκοπικό κι αν ήταν. Στο Παρίσι, στις 5 Ιουλίου 1946, στην πισίνα Molitor, γράφτηκε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του μαγιό. Η Μισλέν λοιπόν, τόλμησε να εμφανιστεί στο κοινό με το πρώτο μπικίνι. Ήταν ασπρόμαυρο και τυπωμένο σαν εφημερίδα, στηριζόταν με κορδονάκια και το σλιπ του ήταν στρινγκ! Παρεμπιπτόντως, ο υπεύθυνος για όλα αυτά, ο Λουί Ρεάρ, αν και ήταν μηχανικός αυτοκινήτων, εκείνη την εποχή, όταν δημιούργησε το μπικίνι, διηύθυνε την μπουτίκ εσωρούχων της μητέρας του στο Παρίσι, που βρισκόταν κοντά στα «Folies Bergere». Η έμπνευσή του να ονομάσει το μπικίνι από εκείνη την ατόλη στο νότιο Ειρηνικό, όπου το καλοκαίρι του 1946 οι Αμερικανοί δοκίμαζαν την ατομική βόμβα… Και όπως κι αν είχε, ήταν όντως πολύ επιτυχημένη…
Μάθε και τα στιλ του μπικίνι ανά δεκαετία, για να ξέρεις τι φοράς και τι κοιτάς…
1940: Σλιπ που θυμίζει σορτσάκι, τριγωνικά σουτιέν με φαρδιές τιράντες και ενίσχυση. Αλλά και τα πρώτα στράπλες «bandeau» σουτιέν.
1950: Το σλιπ επιτέλους λεπταίνει. Τα πρώτα εμπριμέ βλέπουν τον ήλιο στη Γαλλική Ριβιέρα.
1960: Σλιπ με space-chic ζώνη, τα πρώτα λευκά μπικίνι και τα πρώτα μονοκίνι (προς το τέλος των 60’s).
1970: Χαμηλόμεσα σλιπ και έμφαση στα κουμπώματα: Η κυριαρχία των λεπτών κορδονιών και των κρίκων.
1980: Φλούο χρώματα, χρυσά μπικίνι, σλιπ με ψηλό «κόψιμο» που ανεβαίνουν πάνω από τους γοφούς.
1990: Η απενοχοποίηση του βραζιλιάνικου τάνγκα, ένα σύντομο comeback του σλιπ που θυμίζει σορτς.
Aπό κει και πέρα, τα μπικίνι ακολούθησαν τη δική τους πορεία, και φέτος είναι πιο εντυπωσιακά από ποτέ άλλοτε… Με έμπνευση τα ’80s, έχουν έντονα χρώματα και sporty σχέδια για ένα πραγματικά pop καλοκαίρι.
Η Γαλλίδα Μισλέν Μπερναντίνι πρωτοπαρουσίασε το μπικίνι στο κοινό, αλλά στο φιλμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» (1956), μια άλλη Γαλλίδα, η πανέμορφη Brigitte Bardot το έκανε γυναικεία μόδα και αντρική φαντασίωση σε όλον τον κόσμο.
Η διάσημη «sex symbol» της εποχής, η Ursula Andress στο φιλμ «Dr No» (1962), ως Honey Ryder ήταν ένα από τα πιο θρυλικά κορίτσια του James Bond. Ασφαλώς οι πάντες θυμούνται τη σκηνή που βγαίνει από το νερό στην Τζαμάικα. Το συγκεκριμένο μαγιό, δημιουργία ενός Τζαμαϊκανού ράφτη, πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 για 41.125 λίρες Αγγλίας.
Στην ταινία «One Million Years BC» (1966 ) η Raquel Welch μας θυμίζει την προϊστορική εποχή και αναδεικνύει το τέλειο κορμί της!
H αγαπημένη ηθοποιός, η Salma Hayek, στη ταινία «From dusk till tawn» (1996), ως Santanico Pandemonium, η εμφάνισή της με μπορντό μπικίνι σε έναν αισθησιακό χορό σημαδεύει την πιο απότομη αλλαγή ταινίας στην ιστορία του σινεμά.
Με πρώτυπό της την Ursula Andress, η Halle Berry ως Jinx στην ταινία του James Bond «Die Another Day» (2002), φόρεσε ένα πορτοκαλί μπικίνι της Eres, που έγραψε τη δική του ιστορία! Μάλιστα κυκλοφόρησε και στην αγορά, αλλά χωρίς τη λευκή ζώνη και το… μαχαίρι της Halle!
Πιο ακαταμάχητες από ποτέ στην ταινία «Charlie’s angels: Full throttle» (2003) η Demi Moore και η Cameron Diaz ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι μπροστά σε ένα απλό μαύρο ή λευκό μπικίνι τα πάντα ωχριούν.
Φέτος, τα μπικίνι πιο εντυπωσιακά από ποτέ άλλοτε, ακολουθούν τις επιταγές της μόδας. Και για να εξηγούμαστε: Το μπικίνι είναι ότι πιο hot από τα μαγιό κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γι’ αυτό και είναι πάντα η No1 επιλογή.
Τα μπικίνι του 2021 διακρίνονται για τα ζωντανά χρώματα, τα εξωτικά floral μοτίβα, τα animal prints, τα πουά και τα ριγέ, αλλά και τα πλεκτά μπικίνι.
Δες πιο κάτω ορισμένες από τις προτάσεις των καταστημάτων, που με σχέδια τους σίγουρα θα σου δώσουν extra έμπνευση.
Tags: beachwear, BIKINI, summer fashion, ιστορία του μπικίνι, μπικίνι
Φθινοπωρινή στιλιστική έμπνευση; Ναι και έχει την αιτία της: Οι…
Βρες τα essentials που επίλεξαν τα IT girls της μόδας…
Ramona Filip: Λαμπερή, με power & glamour… Διανύοντας μια εποχή…