30α γενέθλια για Guinness!

Γενέθλια για Guinness! Ναι, στον κατάλογο των φημισμένων παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) φιλοδοξούν να μπουν 25 Κύπριοι μουσικοί, παίζοντας πιάνο! Μάθε πότε και πως…

Η ιδέα ανήκει στον Σταύρο Κυριακίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kyriakides Piano Gallery και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, και αφετηρία είχε το 2019. Συγκεκριμένα, Kyriakides και Avantgarde ένωσαν δυνάμεις ώστε να καταρρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness που αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο! Όταν το 2019 ο Κυριακίδης αποφάσισε να προχωρήσει με το συγκεκριμένο εγχείρημα συγκροτώντας την ομάδα που θα το επιχειρούσε, το ρεκόρ αφορούσε σε 21 άτομα και το κατείχε η Ολλανδία. Στο μεταξύ, όμως, καταρρίφθηκε από μία ομάδα 23 μουσικών στη Σερβία. Στόχος των διοργανωτών είναι να ανεβάσουν τον πήχη στους 25 μουσικούς (!) ώστε στις 5 Ιουλίου το ρεκόρ να κατακυρωθεί στην Κύπρο!

Kyriakides Piano Gallery και τα 30α γενέθλια 

Αφορμή αποτέλεσε η 30η επέτειος από την ίδρυση της Kyriakides Piano Gallery. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί το 1993 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του πιάνου. Κατέχει ηγεμονική θέση στην αγορά της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που αφορούν στο όργανο (πωλήσεις, ενοικιάσεις, τεχνική υποστήριξη) και αντιπροσωπεύοντας στην Κύπρο τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς κολοσσούς στον κόσμο (Steinway & Sons, C.Bechstein, Pearl River). Έχει βραβευθεί επανειλημμένα από σημαντικές εταιρείες ή/και θεσμούς του εξωτερικού. Το 2023, προς τιμή των 30ων γενεθλίων της, η εταιρεία προγραμματίζει μία σειρά από δράσεις, εμπορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε να τα γιορτάσει τιμώντας την επέτειο.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde είναι ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί υπό την Επίτιμη Προεδρία της εκάστοτε Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Υψηλή Προστασία [Patronage] του κορυφαίου πιανίστα-μαέστρου στον κόσμο Vladimir Ashkenazy. Σκοπός του Οργανισμού είναι η ενίσχυση και βελτίωση των πολιτιστικών δρώμενων της Κύπρου, η στήριξη των Κύπριων μουσικών, η ανάπτυξη ακροατηρίου και η προβολή του πλούσιου πολιτισμού της Κύπρου εκτός των συνόρων μας. Από το 2001 που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός, έχει κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο πολιτιστικό στερέωμα του τόπου με τη διοργάνωση μεγάλων και σημαντικών δράσεων (όπως ο Παγκύπριος Διαγωνισμός για Νεαρούς Πιανίστες ο νικητής του οποίου μας εκπροσωπεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway στη Γερμανία, πρωτοπόρες διαδραστικές εγκαταστάσεις που αξιοποιήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, συναυλίες με κορυφαίους καλλιτέχνες κ.ά.) καθώς και δωρεές πιάνων σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα κοινής ωφελείας αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

«Η κατάρριψη ενός παγκοσμίου ρεκόρ Guinness που να αφορά στο πιάνο, εξυπηρετεί τους στόχους που έχουμε θέσει προς την κατεύθυνση της προώθησης της μουσικής, της ανάπτυξης ακροατηρίου αλλά και της προβολής του τόπου μας διεθνώς» εξηγεί ο Σταύρος Κυριακίδης. «Διανύουμε μία εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στη ζωή μας και παρατηρούμε το φαινόμενο, σε διεθνές επίπεδο, της μείωσης αλλά και γήρανσης του ακροατηρίου στις αίθουσες μουσικής. Με την προσπάθεια αυτή επιθυμούμε να καταδείξουμε ότι η μουσική αποτελεί το κορυφαίο μέσο κοινωνικοποίησης, ότι η κλασική μουσική είναι πάντοτε επίκαιρη και ότι το πιάνο αφορά στον κύριο εκφραστή της μεταφέροντας με ένα μοναδικό τρόπο συναισθήματα και εμπειρίες που ενδεχομένως διαφορετικά να ήταν αδύνατο να εξωτερικευθούν», καταλήγει ο Κυριακίδης.

Η μουσική την οποία θα ερμηνεύσουν οι «25» είναι μία σύνθεση του διακεκριμένου συμπατριώτη μας πιανίστα, Steinway Artist, Νικόλα Κωσταντίνου. Ως ερμηνευτής, ο Κωσταντίνου έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει φιλοξενηθεί σε σημαντικές μουσικές αίθουσες, έχει εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες. Διαθέτει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό, τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από παραδοσιακό και μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «καλλιτέχνης με βαθύτατα συναισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του» (Kaleva) ενώ οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματουργικά πλούσιες» (D. Nicolau). Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έχει μεταφέρει και στη συγκεκριμένη σύνθεση που φέρει τον τίτλο “Five x Five” και που, όπως σημειώνει ο συνθέτης, πρόκειται για παραλλαγές σε μία ανεστραμμένη μελωδία, αφιερωμένη στον Σταύρο Κυριακίδη. Η μελωδία, ασφαλώς, που αποτελεί τη βάση των εξήμισι λεπτών από άκρως ενδιαφέρουσες παραλλαγές δεν είναι άλλη από το Happy Birthday και ανάμεσα στις μελωδίες που μπορεί κανείς να διακρίνει περιλαμβάνονται χοροί όπως το τανγκό, το βαλς και το φοξ τροτ προτού κλείσει το κομμάτι πανηγυρικά με ένα γρήγορο και επιβλητικό χασαποσέρβικο!

Οι μουσικοί που συνθέτουν την ομάδα είναι επαγγελματίες – ερμηνευτές ή/και καθηγητές σε διάφορες σχολές, ωδεία, πανεπιστήμια της Κύπρου – αλλά και ερασιτέχνες ή/και σπουδαστές. Ο τίτλος του ρεκόρ και οι κανονισμοί που το διέπουν εξηγούν ότι αυτό αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο (και όχι κατ’ ανάγκη πιανίστες) γι’ αυτό και οι διοργανωτές επέλεξαν να περιλάβουν και κιθαρίστα στην ομάδα ακριβώς για να καταδείξουν την έννοια της «δικτύωσης», με μουσικούς όρους! Πρόκειται για τους Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντό, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικο Δρουσιώτη, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνο Ασπρή, Romy Kieslinger, Χρήστο Λυμπερόπουλο, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκο Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov.

H Guinness World Records καταγράφει τόσο τα κορυφαία ανθρώπινα επιτεύγματα όσο και τα πιο ακραία φαινόμενα του πλανήτη μας, από το 1955. Η έμπνευση του Sir Hugh Beaver είναι σήμερα ένα κορυφαίο brand, με γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Τόκιο και Ντουμπάι. Στην 70χρονη, σχεδόν, πορεία τους τα Guinness World Records έχουν καταγράψει περισσότερα από 62 χιλιάδες ρεκόρ ενώ το σχετικό βιβλίο έχει πωλήσει 151 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταφρασμένο σε 40 διαφορετικές γλώσσες!

Οι κανονισμοί της Guinness είναι αυστηροί και πρέπει να τηρούνται απόλυτα από κάθε ένα που φιλοδοξεί να καταρρίψει κάποιο ρεκόρ. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος ώστε να μπορεί να γίνεται η σύγκριση αναμεταξύ των διαφόρων προσπαθειών απ’ οπουδήποτε στον κόσμο κι αν προέρχονται αυτές και να υπάρχει αξιοκρατική μεταχείριση όλων. Ο τύπος του πιάνου, η σύνθεση που θα ερμηνευτεί και η διάρκεια της, ο αριθμός των μουσικών, η συνεισφορά ενός εκάστου στο κομμάτι και η τοποθέτηση τους στο πιάνο είναι κάποια από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τύχουν προσοχής.

«Όταν επικοινώνησε μαζί μου ο Σταύρος Κυριακίδης και μου εξήγησε τι είχε κατά νου, η πρώτη αντίδραση ήταν να γελάσω από αμηχανία αφού με σκέφτηκα με άλλους 24 ανθρώπους να κάθομαι σε ένα πιάνο προσπαθώντας να παίξω. Το γέλιο αυτό αντικαταστάθηκε αμέσως από ένα πλατύ χαμόγελο γιατί ακριβώς με σκέφτηκα με άλλους 24 ανθρώπους να κάθομαι σε ένα πιάνο και να παίζω» δηλώνει ένας από τους 25 πιανίστες. «Η εμπειρία είναι μοναδική! Ο στόχος των διοργανωτών ήταν από την αρχή ένας: να περάσουμε υπέροχα σ’ αυτό το ταξίδι, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Αυτό έχει επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό αφού στις πρόβες περνάμε καταπληκτικά και πάντοτε δουλεύουμε με πολύ γέλιο και απίστευτη ευφορία» μας λέει άλλος.

Τελικά, 25 άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο, κάθισαν (ή στάθηκαν ή/και ξάπλωσαν) σε ένα πιάνο, και στις 5 Ιουλίου πρόκειται να επιχειρήσουν την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness που αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο, σε πρωτότυπη μουσική ενός Κύπριου συνθέτη. Η επιτυχής κατάληξη του όλου εγχειρήματος, πέραν της ηθικής επιβράβευσης των συμμετεχόντων, θα σημαίνει και διεθνή προβολή του τόπου μας και των ανθρώπων μας. Και ασφαλώς, για την Kyriakides Piano Gallery θα σημαίνει: γενέθλια για Guinness! Καλή επιτυχία Κύπρος!

MadameLeFo