10+4 τρόποι για να καθαρίζεις οικολογικά το σπίτι σου

Tο πάθος για καθαριότητα κυριεύει την καθημερινή ζωή μας. Ως ένα βαθμό βέβαια η προσήλωση αυτή είναι προφανώς δικαιολογημένη από τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Πόσο όμως, σεβόμαστε το περιβάλλον, όταν καθαρίζουμε το σπίτι μας με τα εκατοντάδες απορρυπαντικά που είμαστε «εξοπλισμένοι»; Κάνε scroll για να μάθεις πως και γιατί θα πρέπει να προτιμάς τα φυσικά συστατικά για την καθημερινή καθαριότητα.

Σήμερα σου προτείνουμε να μάθεις πως και γιατί θα πρέπει να προτιμάς τα φυσικά καθαριστικά. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε εδώ μερικές πρακτικές ιδέες, που μπορείς να εφαρμόσεις για να κάνεις πιο εύκολο, περιβαλλοντικά φιλικό, υγιεινό και ασφαλή τον καθαρισμό του σπιτιού σου.

Οικολογικά καθαρό: Τι μπορείς να κάνεις

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να κάνουμε το σπίτι μας πιο υγιεινό και να μειώσουμε την ανάγκη για καθαρισμό: Καλός καθημερινός αερισμός του σπιτιού, ιδιαίτερα καθώς τα σύγχρονα διαμερίσματα κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές θερμομόνωσης, ώστε δεν εισέρχεται σχεδόν καθόλου αέρας.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Λιγότερη σκόνη: Απομακρύνεις όλα τα περιττά αντικείμενα όπου συσσωρεύεται η σκόνη, όπως παλιές εφημερίδες και περιοδικά. Μην κρατάς στο χώρο όπου ζεις αντικείμενα που δεν χρησιμοποιήσατε τους τελευταίους 18 μήνες: Η θέση τους είναι στην αποθήκη ή στον κάδο ανακύκλωσης – πούλησε ή χάρισε τα σε κάποιον που θα τα χρησιμοποιήσει. Ακόμη μη φοράς τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Διατήρησε καθαρά τα δωμάτια, γιατί εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι. Μην αφήνεις τα οικιακά ζώα να μπαίνουν στα υπνοδωμάτια.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Καθάριζε το σπίτι από πάνω προς τα κάτω, αφήνοντας το δάπεδο τελευταίο. Άφησε τη σκόνη να κατακαθίσει πριν χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να χρησιμοποιείς λιγότερα απορρυπαντικά: Ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία. Να χρησιμοποιείς τη μικρότερη δυνατή ποσότητα.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Για το πλύσιμο των ρούχων, π.χ. μπορείς να δοκιμάσεις το ένα τρίτο της συνιστώμενης δόσης, με μικρότερο χρόνο πλυσίματος και ελαφρά υψηλότερη θερμοκρασία. Πολλές ακαθαρσίες στο σπίτι μπορούν να καθαριστούν χωρίς απορρυπαντικά, απλά με ζεστό νερό.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Να αγοράζουμε απορρυπαντικά μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον: Τα απορρυπαντικά αυτά είναι συχνά λίγο ακριβότερα, αλλά το αξίζουν. Ας θεωρήσουμε το επιπλέον κόστος ως μια επένδυση στην υγεία της οικογένειάς μας και στο περιβάλλον μας. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φώσφορο, χλωρίνες ή έχουν βάση το πετρέλαιο, κατά το δυνατόν (προκαλούν ακόμη ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και πονοκεφάλους).

Ναι στη μαγειρική σόδα

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, τα πιο τοξικά είναι τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. H καυστική σόδα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και για τον χρήστη. Για να καθαρίσεις τις αποχετεύσεις, αντί για καυστική σόδα μπορείς να ρίξεις στην αποχέτευση μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Η χημική αντίδραση που ακολουθεί διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίξε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα (η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνον σε μεταλλικούς σωλήνες.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξεις μεγάλες ποσότητες βραστού νερού. Ακόμη, μη χρησιμοποιείς αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχεις ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης, γιατί σε συνδυασμό με το ξίδι δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις). Το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με λεμόνι ή ξύδι.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”]  Τέλος, αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε φύλλα λεβάντας ή μέντας, ή αιθέρια έλαια. Και φυσικά, αερίζουμε συχνά όλους τους χώρους του σπιτιού μας.

Ξύδι, το πολύτιμο

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] To ξύδι εκτός από τη γεύση που χαρίζει στην μαγειρική, χρησιμοποιείται και για την καθαριότητα. Για παράδειγμα, είναι θαυματουργό στην απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Διάλυμα ξυδιού σε ζεστό νερό είναι άριστο καθαριστικό για τζάμια. Με δύο κουταλιές ανά λίτρο ζεστού νερού – πλένουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες. Επίσης, καθαρίζουμε τα κεραμικά πλακάκια και τις πλαστικές επιφάνειες (όπως το εσωτερικό του ψυγείου).

[bs_icon name=”glyphicon glyphicon-star”] Αφαιρούμε τα άλατα από το βραστήρα του νερού βράζοντας μισό φλιτζάνι ξύδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.

Οικολογικά φυσική & υγιεινή ζωή

Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών, που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες. Εξοικονομούμε ακόμη χώρο και χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθούμε το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά, καθώς και η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών οικιακών αποβλήτων.

Κάνε κλικ πιο κάτω και θα μάθεις κι άλλους πρακτικούς τρόπους για να καθαρίσεις το σπίτι σου από γωνιάς

Ανοιξιάτικη καθαριότητα, με άρωμα φρεσκάδας

 

 

 

MadameLeFo