Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τις συλλεκτικές σειρές της ΙΚΕΑ

Όταν οι ξεχωριστές συλλεκτικές σειρές της ΙΚΕΑ γίνονται αφορμή για μια καλύτερη καθημερινότητα, σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο…  Βλέπεις, η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με πρωτοπόρους σχεδιαστές από κάθε γωνιά του πλανήτη και δημιουργεί σειρές που καλύπτουν όλες τις πρακτικές αλλά και αισθητικές ανάγκες των χώρων σου. Αυτές οι πρωτότυπες σειρές έφθασαν για να σε συναρπάσουν τόσο με το design αλλά και την χρηστικότητα των προϊόντων τους. Η κάθε συλλεκτική σειρά είναι επηρεασμένη από διαφορετικές κουλτούρες και στιλ, που σίγουρα θα προσθέσουν μια ξεχωριστή πινελιά στο σπιτικό σου! Εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια της Diana Ludmilova Sales Coordinator της ΙΚΕΑ για να σε κατατοπίσουμε εκτενέστερα για τις νέες και πολύ ενδιαφέρουσες, συλλεκτικές σειρές.

Στην ΙΚΕΑ, κάποια στιγμή, κάνουν την εμφάνισή τους συλλεκτικές σειρές με περιορισμένη χρονική διάρκεια και μεγάλη ποικιλία σε πρωτότυπα και πρακτικά προϊόντα. Αν το έχεις προσέξει κι εσύ, δεν είναι πάντοτε οι ίδιες, ούτε εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα… Και η Diana Ludmilova, Sales Co-ordinator της ΙΚΕΑ, μας εξηγεί πως μπορούν να γίνουν αφορμή για να δημιουργήσεις πιο όμορφη και καλύτερη την καθημερινότητά σου.♦ Ντιάνα γειά σου, ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στην ΙΚΕΑ. Μπορείς  να μας πεις λίγα λόγια για τις Συλλεκτικές Σειρές και ποια είναι η φιλοσοφία τους;

Λένα ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις να μιλήσω για τις συλλεκτικές σειρές της  ΙΚΕΑ. Είναι σειρές που έρχονται να συμπληρώσουν κάποιες κατηγορίες προϊόντων, να δημιουργήσουν ενδιαφέρον και να προσφέρουν ακόμα περισσότερες ιδέες και λύσεις για μια πιο όμορφη ζωή στο σπίτι.

Σκοπός των σειρών αυτών είναι να εμπνέουν τους πολλούς ανθρώπους αφού δίνουν περισσότερες διαδραστικές και εντυπωσιακές λύσεις. Επιπλέον βοηθούν στο να περνάει ο κόσμος από το «βλέπω» στην εμπειρία. Είναι διαφορετικό να βλέπεις και να αγγίζεις ένα προϊόν και ακόμα καλύτερο να το βρίσκεις ωραία συνδυασμένο σε έναν ολοκληρωμένο χώρο.Αυτές οι συλλεκτικές σειρές έχουν εποχικότητα και καλύπτουν επιπλέον ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας Life at Home που διεξάγει η ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο. Επειδή συνήθως όλοι αναζητούν τα νέα προϊόντα, τις νέες ιδέες ακόμα και εποχιακές ιδέες, με τις συλλεκτικές σειρές θέλουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερη έμπνευση για να μπορεί όποιος θέλει να κάνει μικρές ή και μεγαλύτερες αλλαγές στο χώρο του. Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με γνωστούς σχεδιαστές και πάντα υπάρχει μια ιστορία πίσω από την κάθε συλλεκτική συλλογή. Θέλουμε να έχουμε πάντα κάτι καινούριο να παρουσιάζουμε σε όλους εσάς που μας επιλέγετε σαν συνδημιουργό σας για να φτιάξετε μια καλύτερη καθημερινή ζωή στο σπίτι.

♦ Πόσες περίπου συλλεκτικές σειρές κυκλοφορεί κάθε χρόνο η ΙΚΕΑ, υπάρχει κάποιος κανόνας;

Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των συλλεκτικών σειρών στην ΙΚΕΑ δεν είναι ο ίδιος κάθε φορά… Ούτε υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσες συλλογές θα κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, η συλλεκτική Nytillverkad, που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 80 χρόνων της ΙΚΕΑ κυκλοφόρησε ήδη δύο σειρές το 2023 και ακόμα μια το 2024, ενώ έπεται και συνέχεια.♦ Ντιάνα πες μας, αυτή την περίοδο ποιές είναι οι συλλεκτικές σειρές στην ΙΚΕΑ;

Αυτή την εποχή κυκλοφόρησαν τέσσερις συλλεκτικές σειρές που έχουν έναν εποχικό χαρακτήρα. Μάλιστα, τα προϊόντα τους έρχονται να συμπληρώσουν τη γκάμα προϊόντων ΙΚΕΑ και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, υπάρχουν από λευκά είδη και είδη σερβιρίσματος μέχρι χαλιά και μικροέπιπλα. Οι συλλογές μας αυτή την περίοδο είναι οι σειρές BRÖGGAN, TESEMMANS, SÖTRÖNN και FRODD. ♦ Εξήγησε μας σε παρακαλώ την φιλοσοφία και το σκεπτικό της συλλεκτικής σειράς BROGGAN;

Η σειρά BROGGAN έχει σαν χαρακτηριστικό τα έντονα και χαρούμενα χρώματα που μας αλλάζουν τη διάθεση  και μας φέρνουν πιο κοντά στο καλοκαίρι. Δημιουργήθηκε για να συνδυάζει τη λειτουργικότητα με τη διακόσμηση και προσφέρει όμορφα αλλά και χρηστικά αντικείμενα. Στη σειρά θα βρείτε μπολ, καράφες, διακοσμητικά μαξιλάρια, τσάντες για τη θάλασσα και πολλά άλλα.Η σειρά έχει μια ρετρό αισθητική και αποτελείται από προϊόντα με παιχνιδιάρικα μοτίβα, που δημιουργούν ανοιξιάτικη διάθεση και χαρίζουν στον χώρο ζωντάνια, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να απολαμβάνει όμορφες στιγμές με άνεση και χαλαρή διάθεση, με φίλους, ή ακόμα και όταν είναι μόνος. Τα προϊόντα της σειράς ταιριάζουν μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται για να δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση τραπεζιού που ταιριάζει σε κάθε περίσταση.Κι επειδή τα προϊόντα σερβιρίσματος έρχονται να συμπληρωθούν από ένα ωραίο τραπεζομάντηλο, όμορφα μαξιλάρια αλλά κι ένα ριχτάρι, με την BROGGAN  μπορούμε να συνδυάσουμε όλα τα προϊόντα της σειράς μαζί για ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

♦  Θα ήθελες να μας ταξιδέψεις και στις συλλεκτικές σειρές TESAMMANS και SÖTRÖNN;Αυτές και οι δύο σειρές έγιναν πραγματικότητα σε συνεργασία με γνωστούς σχεδιαστές. Η σειρά TESAMMANS, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ολλανδικό σχεδιαστικό δίδυμο Raw Color και μαζί φτιάξαμε μια συλλογή με έπιπλα, υφάσματα και διακοσμητικά  με εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς που φωτίζουν κάθε χώρο και προσθέτουν μια ξεχωριστή πινελιά στο υφιστάμενο στιλ του κάθε σπιτικού.Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι Raw Color έχουν τα τολμηρά και έντονα χρώματα στο DNA τους. Θεωρούν ότι το χρώμα μεταμορφώνει έναν χώρο και χαρίζει μια φρέσκια εμφάνιση κι ένα καινούριο στιλ, αλλά κυρίως προσφέρουν χαρά και καλή διάθεση. Οι σχεδιαστές Daniera ter Haar και Christoph Brach που ηγούνται του Raw Color συνδυάζουν τη  γραφιστική και τη φωτογραφία όταν σχεδιάζουν ένα προϊόν στο οποίο το χρώμα παίζει έναν καθοριστικό ρόλο. Έργα τους παρουσιάστηκαν σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανόμενων μεταξύ άλλων και των Aram Gallery, Cooper Hewitt Museum και Stedelijk Museum Amsterdam. Πέρα όμως από τη δουλειά τους στο στούντιο είναι και καθηγητές στο Design Academy Eindhoven.Σε αυτή τη συλλεκτική συλλογή έφεραν στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές αποχρώσεις αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με άλλα αντικείμενα. Συνδυάζοντας λοιπόν τη γνώση που έχει η ΙΚΕΑ για τα έπιπλα με την τεχνογνωσία των σχεδιαστών, δημιουργήθηκε μια συλλογή με 18 νέα προϊόντα γεμάτα με μοναδικά χρώματα και συνδυασμούς.Την ίδια στιγμή τώρα κυκλοφόρησε και η συλλεκτική σειρά SÖTRÖNN. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή συλλογή υφασμάτων και διακόσμησης σπιτιού, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια Hiroko Takahashi.Πηγή έμπνευσης αυτής της σειράς για την ΙΚΕΑ ήταν η σύγχρονη Γιαπωνέζικη κουλτούρα και ο τρόπος ζωής στο Τόκιο. Και η Hiroko Takahashi κατάφερε να δώσει αυτή την ατμόσφαιρα. Έτσι, σ’ αυτή τη συλλογή συναντάμε έναν συνδυασμό παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης και σύγχρονης κουλτούρας. Τα κομμάτια είναι σαγηνευτικά από μόνα τους, αλλά και όταν αναμειγνύονται δίνουν πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα.Για τη Hiroko Takahashi, η συλλεκτική σειρά SÖTRÖNN είναι ένας φόρος τιμής στην παραδοσιακή τέχνη της πατρίδας της, της Ιαπωνίας – με μια σύγχρονη σχεδιαστική πινελιά. Τόσο το ριχτάρι όσο και οι πετσέτες κουζίνας της σειράς έχουν συμπληρωματικά χρώματα σε κάθε πλευρά, που δημιουργούν όμορφες αντιθέσεις. Μιλάμε για δύο ξεχωριστά σχέδια σε ένα και μόνον προϊόν! Κι αυτό βασίζεται στη θεωρία της σχεδιάστριας που λέει πως «Όταν τα πράγματα μένουν ημιτελή ή ατελή, αφήνουν χώρο για περισσότερη φαντασία».♦ Υπάρχει όμως, και η συλλογή FRÖDD. Πως θα μας την περιέγραφες;

Η FRÖDD αποτελεί ένα ακόμα διαφορετικό είδος συλλεκτικής συλλογής της ΙΚΕΑ. Είδαμε συλλογές φτιαγμένες από σχεδιαστές της ΙΚΕΑ, άλλες που έγιναν σε συνεργασία με γνωστούς σχεδιαστές και τώρα θα μιλήσουμε για μια συλλογή  που φτιάχτηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνίτες σε Κοινωνικές επιχειρήσεις που εμπνέονται από τη φύση και δημιουργούν μοναδικά προϊόντα με λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την ουσία της φύσης.Αυτές οι Κοινωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και με τα προϊόντα τους δίνουν δουλειά σε κόσμο που το έχει μεγάλη ανάγκη. Το ριχτάρι FRÖDD, για παράδειγμα, φτιάχτηκε στην Ινδία από γυναίκες που κατοικούν στις αγροτικές περιοχές της χώρας και τις βοηθάει να φέρνουν εισόδημα στην οικογένεια τους και να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης τους. Και όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον φυσικά υλικά, όπως είναι το βαμβάκι.Το μαξιλάρι δαπέδου  FRÖDD, έγινε στο Βιετνάμ σε μια Κοινωνική επιχείρηση που εργοδοτεί άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιεί βαμβάκι και ανακυκλωμένο τζιν. Επιπλέον τα σχέδια τους είναι εμπνευσμένα από την φύση, όπως ένα μαξιλάρι, το σχέδιο του οποίου παραπέμπει στους δακτυλίους ανάπτυξης ενός δέντρου.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που στην ΙΚΕΑ καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη ποικιλία ακόμα και στις συλλεκτικές σειρές μας. Βλέπετε, στόχος μας είναι να προσφέρουμε αμέτρητες δυνατότητες στους πολλούς ανθρώπους για να μπορούν να γίνονται εφόσον το επιθυμούν  οι δημιουργοί μιας καλύτερης για αυτούς καθημερινότητας.

Ντιάνα σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη γιατί τώρα όταν θα ακούμε Συλλεκτικές σειρές στην ΙΚΕΑ θα θέλουμε, εκτός από το να τις έχουμε στον προσωπικό μας χώρο, τουλάχιστον να μαθαίνουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από την κάθε μία.

MadameLeFo