Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας

Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας σήμερα και η ανιδιοτελής προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας είναι το Α και το Ω των εορτασμών σ’ όλο τον κόσμο. Αυτή η τόσο σημαντική ημέρα οργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (WHPCA) και τιμάται κάθε δεύτερο Σάββατο του Οκτώβρη ώστε να αναδεικνύονται οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που προσφέρονται σε κέντρα και στα σπίτια των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Πιο κάτω θα σε βοηθήσουμε να μάθεις πολλά περισσότερα. 

Η ανακουφιστική φροντίδα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, ηθική επιταγή και παγκόσμια ηθική ευθύνη. Η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών (από την προγεννητική παρηγορητική φροντίδα μέχρι την τρίτη ηλικία) και αφορά όλες τις ασθένειες σε όλα τα στάδια, όχι μόνο στο τέλος της ζωής.

Την ημέρα αυτή ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσους χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα και προβάλλουμε την αναγκαιότητα της ένταξής της, στη στρατηγική των κρατών και τους αντίστοιχους δημόσιους προϋπολογισμούς για την Υγεία. Όλοι εμείς ζητούμε από τις  κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους πόρους για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Υπηρεσίες όπως ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, διαχείριση του πόνου, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη , φυσικοθεραπεία, αρωματοθεραπεία κ.α.

Αξιοποιώντας την άψογη αξιολόγηση, η παρηγορητική φροντίδα υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σωματικών, πνευματικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των ανθρώπων που ζουν με καταστάσεις που περιορίζουν ή απειλούν τη ζωή τους. Η ανακουφιστική και υποστηρικτική φροντίδα παράλληλα με την θεραπεία των ασθενών παρέχεται ιδανικά από μια διεπιστημονική ομάδα και αποσκοπεί στη διατήρηση ή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας  & ευαισθητοποίηση

Η Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ανακουφιστική φροντίδας και την ανάδειξη της ανάγκης για αυξημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας. Από το 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η ανακουφιστική φροντίδα αποτελεί ηθική επιταγή των συστημάτων υγείας και θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης ως μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης (WHA 67.19).

 Μιλούν οι αριθμοί…

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλαντα Ανακουφιστικής Φροντίδας Global Atlas of Palliative Care,, πάνω από 56,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 31,1 εκατομμυρίων πριν και 25,7 εκατομμυρίων κοντά στο τέλος της ζωής τους. Η πλειοψηφία (67%) είναι ενήλικες άνω των 50 ετών και τουλάχιστον το 7% είναι παιδιά. Η πλειοψηφία αυτών (54%) είναι μη αποθανόντες που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα πριν από το τελευταίο στάδιο της ζωής τους. Το βάρος της σοβαρής ασθένειας και του πόνου που σχετίζεται με την υγεία, και η αντίστοιχη ανάγκη για Ανακουφιστική Φροντίδα, είναι τεράστια. Ωστόσο, η Ανακουφιστική και Υποστηρικτική φροντίδα εξακολουθεί να μην είναι προσβάσιμη στους περισσότερους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, ειδικά λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Ανακουφιστική Φροντίδα & Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου πρωτοστατεί στην προσφορά υπηρεσιών Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας στην Κύπρο από το 1971. Και κάθε χρόνο τιμά αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, αφυπνίζοντας τον κόσμο μέσω δράσεων ενημέρωσης. Βεβαίως, καθημερινά και διαχρονικά, στηρίζει Παγκύπρια όλους τους ανθρώπους με εμπειρία καρκίνου και τις οικογένειες τους που χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, όπου κι αν βρίσκονται.

Φέτος για πρώτη φορά η Σοφία Νέστορος, Ιατρική Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου μαζί με την Ειρήνη Παναγιώτου, Ειδική Παθολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα προγραμματίζεται στις 16/10/2023 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα», μια ανοικτή για το κοινό συζήτηση, ώστε να επεξηγηθεί η σημαντικότητα της Ανακουφιστικής Φροντίδας στον ογκολογικό ασθενή αλλά και τους οικείους τους. Εμπειρίες ασθενών αλλά και φροντιστών είναι αυτά τα παραδείγματα που θα μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα του σεβασμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς της ομάδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 22446317.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε  συνανθρώπους μας που τους άγγιξε ο καρκίνος για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών και παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς ασθενείς στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό, κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα ασθενών παγκύπρια και σε 24ωρη βάση στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών τους, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας και χειρισμού λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία, όπως επίσης και καθημερινή μεταφορά ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας ανεξάρτητα από την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση του ασθενή, την καταγωγή ή το θρήσκευμά του.

MadameLeFo