Ο χορός Garba εντάχθηκε στον κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO

Σε ένα σημαντικό πολιτιστικό επίτευγμα, ο χορός Garba, που προέρχεται από το Gujarat της Ινδίας, αναγνωρίστηκε και προστέθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Αυτή η ανακοίνωση-ορόσημο η οποία αντηχεί την πλούσια ινδική πολιτιστική κληρονομιά, έχει συγκεντρώσει ευρεία εκτίμηση και αναγνώριση τόσο στην Ινδία και στο εξωτερικό. Μάθε τώρα όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες…

Η συμπερίληψη του Garba στον κατάλογο της UNESCO επιβεβαιώνει την πολιτιστική και ιστορική σημασία του χορού. Σηματοδοτεί το 15ο στοιχείο της Ινδίας στη λίστα, αναδεικνύοντας την ποικιλόμορφη άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ο Garba είναι ένας τελετουργικός χορός που εκτελείται κατά τη διάρκεια του εννιαήμερου φεστιβάλ του Navaratri, συμβολίζοντας την αφοσίωση και τη ζωντανή πολιτιστική έκφραση.Το ταξίδι του Garba προς την αναγνώριση ως άυλη κληρονομιά του κόσμου χαρακτηρίζεται από τις βαθιές πολιτιστικές του ρίζες και την ευρεία δημοτικότητά του. Ο χορός Garba που προέρχεται από το Gujarat της Ινδίας, και η απόφαση να συμπεριληφθεί στον κατάλογο λήφθηκε στη 18η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Kasane της Μποτσουάνα.

Το ινδουιστικό φεστιβάλ και ο χορός Garba

Η μορφή χορού, αναπόσπαστο μέρος του ινδουιστικού φεστιβάλ του Navaratri, περιλαμβάνει τους συμμετέχοντες που περικυκλώνουν μια συμβολική αναπαράσταση της θεάς Amba, που αντικατοπτρίζει την πνευματική και κοινοτική ουσία του χορού.Η UNESCO αναγνωρίζει τον Garba ως κάτι περισσότερο από μια απλή μορφή χορού. Είναι μια ζωντανή πολιτιστική παράδοση που μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά σε διάφορα περιβάλλοντα, από πολυσύχναστα αστικά τοπία έως ήσυχες αγροτικές περιοχές. Αυτή η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά διαιωνίζεται μέσω της αφοσιωμένης πρακτικής, των δυναμικών ζωντανών παραστάσεων και της έντονης παρατήρησης και μίμησης από τις νεότερες γενιές. Ο Garba κατέχει μια θέση κύρους ανάμεσα σε μια ποικιλία παγκόσμιων πολιτιστικών πρακτικών.Από τον Ιανουάριο του 2022, η λίστα περιλαμβάνει 14 ξεχωριστά στοιχεία από την Ινδία, ανάμεσά τους το φεστιβάλ Nawrouz, το Kumbh Mela, το Durga Puja από την Καλκούτα, το Ramlila και τα αρχαία Βεδικά άσματα. Ο πρωθυπουργός Narendra Modi χαιρέτισε την απόφαση της UNESCO γράφοντας στην  πλατφόρμα X (πρώην Twiitter): «Ο Garba είναι μια γιορτή της ζωής, της ενότητας και των βαθιά ριζωμένων παραδόσεων μας. Η εγγραφή του στον Κατάλογο Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO δείχνει στον κόσμο την ομορφιά του ινδικού πολιτισμού. Αυτή η τιμή μας εμπνέει να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την κληρονομιά μας για τις μελλοντικές γενιές. Συγχαρητήρια γι’ αυτή την παγκόσμια αναγνώριση». Η δήλωση του Πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και μια δέσμευση για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ινδίας. Αυτή η αναγνώριση του Garba από έναν διεθνή οργανισμό όπως η UNESCO τιμά ιδιαίτερα τον χορό, ενώ ακτινοβολεί την πλούσια πολιτιστική ποικιλομορφία της Ινδίας, ενθαρρύνοντας την παγκόσμια εκτίμηση και τη διατήρηση διαφορετικών πολιτιστικών εκφράσεων.

Το φεστιβάλ Ναβαράτρι. Η μεγάλη Γιορτή της Θεάς! 

Κατά την Ινδική παράδοση, ο κόσμος φτιάχτηκε με την ένωση του Shiva και της Shakti. Ο Shiva, είναι το Πνεύμα, η Ανώτατη Συνειδητότητα, ο σταθερός, αύθαρτος και αιώνιος παρατηρητής ο οποίος είναι άυλος, και έτσι δεν μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε υλικό. Η Shakti, η γυναίκα του Shiva, συμβολίζει την δημιουργική ενέργεια πίσω από την Ανώτατη Συνειδητότητα. Με την ένωση τους η Shakti δίνει ενέργεια, ζωή και επιτρέπει στο άυλο Πνεύμα να εκδηλωθεί με εποτέλεσμα να δημιουργηθεί η φύση και ο κόσμος. Φέτος το φεστιβάλ Ναβαράτρι θα γιορταστεί από τις 9 μέχρι τις 17 Απριλίου. Κι αν προγραμματίζεις να κάνεις ένα ονειρικό ταξίδι στην Ινδία, εκείνη την περίοδο, φρόντισε να μην το χάσεις.

 

 

MadameLeFo